Wujek Brewery - warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    #16
    slado napisał(a)
    Gorsze rzeczy robiłem z młodzikami i nadal robię.
    Tak to już jest ze staruchami - ręce ich świerzbią do młodzików
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • sebox
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.08
      • 73

      #17
      Koźlak po 2 tygodniach cichej poszedł do butelek z dodatkiem 1,5 litra brzeczki 13,5 Blg.
      Mam obawy co do tej brzeczki dosładzającej.
      Zatarłem ją ze 4 dni wcześniej i trzymałem szczelnie zamkniętą w temperaturze pokojowej - mam nadzieję że nic jej nie dolegało i nie zepsuje mi Koźlaczka.
      - Wujek Brewery -

      Comment

      • sebox
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.08
        • 73

        #18
        Warka nr 5.- Pale Ale
        (warzona 02.10.2004)

        3,6 kg Słód pilsneński
        0,4 kg Słód karmelowy jasny

        Zcieranie:
        52 st.C - 15 min
        62 st.C - 15 min
        72 st.C - 40 min

        Chmiel-szyszka
        25gm - goryczkowy Izabela - 60 min
        35gm - aromatyczny Lubelski - 10 min

        Drożdże Windsor Danstar (pozdrowienia dla mapajak'a)

        Nastaw 18 l. 12,5%


        P.S.
        Do zacierania wykorzystany został lekko zmechanizowany kociołek zacierny może wkrótce go opiszę.
        - Wujek Brewery -

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #19
          sebox napisał(a)
          ...
          Do zacierania wykorzystany został lekko zmechanizowany kociołek zacierny może wkrótce go opiszę.
          Czekamy z niecierpliwością. Podpatrzymy, wykorzystamy pomysły

          Comment

          • sebox
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.08
            • 73

            #20
            Warka nr 6.- Bubbel
            (warzona 23.11.2004)

            4,0 kg Słód pilzneński
            0,5 kg Słód karmelowy jasny
            0,5 kg Słód monachijski

            Zcieranie:
            62 st.C - 20 min
            72 st.C - 40 min

            Chmiel-
            25gm - goryczkowy Marynka (granulat 90)- 60 min
            25gm - aromatyczny Lubelski (granulat 90) - 10 min
            10gm - aromatyczny Lubelski (szyszka) - 10 min
            Drożdże Trappist High Gravity

            Nastaw 19 l. 15%


            P.S. W tej warce został uwarzony setny litr piwa w moim browarze
            Za kolejne hektolitry
            - Wujek Brewery -

            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              #21
              sebox napisał(a)
              Warka nr 6.- Bubbel
              Po co tak od razu zakładać, że wyjdzie bubel
              Prawie na pewno wyjdzie smaczne

              Comment

              • sebox
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.08
                • 73

                #22
                HAHAHAHAHAAAA ale dałem ciała z tym Bubblem miało być Dubbel oczywiście - 2 razy sprawdzałem i nie zauważyłem.
                Ale już skoro padło Bubbel to jeśli wyjdzie kiepskie (w co wątpię) to zostanie tak na etykiecie.
                Za buble i te całkiem smaczne
                - Wujek Brewery -

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ART
                  Projekt zmian w ustawie o wychowaniu w trzeźwości
                  ART
                  Wygląda na to że czeka nas kolejna rewolucja, tym razem promocyjna i opakowaniowa (etykietowa). Etykiety z randomowymi szlaczkami powinny się obronić
                  No i blady strach pada na blogerkę piwną.


                  Dawid Siedlecki z Browar Paragraf melduje z frontu:


                  ...
                  2025-03-13, 12:10
                • kaczka116
                  Browar Zakładowy, Wujek z Nowej Zelandii
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2019-10-25, 23:03
                • Javox
                  Signature Brew, Haze Machine
                  Javox
                  Pale Ale z alko 4.8% (ekstrakt 12.6*, IBU 20).

                  Chmiele: Mosaic, Nelson Sauvin, Waimea.

                  Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
                  Lacing - trochę było.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - opalizujący blady pomarańczowy
                  Aromat - cytrusy mosaikowe,...
                  wczoraj, 21:04
                • Javox
                  Sambrook's, Poolside
                  Javox
                  Pale Ale z alko 3.4%

                  Chmiele: Azacca, Sabro, Bru-1.

                  Piana - więcej na początku potem cieniutka warstewka.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - opalizujący, blady słomkowy.
                  Aromat - cukierkowe owoce.
                  Smak - wodniste pseudo cytrusy z mini goryczką....
                  2025-07-15, 19:42
                • Javox
                  Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
                  Javox
                  Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - zamglony, blady żółty.
                  Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
                  Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
                  2025-06-02, 16:15
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...