Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mgrzemowar mgrzemowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgrzemow
    Member
    • 09-2004
    • 79

    #16
    Jeszcze jeden Oatmill stout

    No i rozpoczalem nowy sezon. Po piwkach z zeszlego roku juz nie ma nawet sladu w piwnicy, wiec trzeba wziac sie do roboty.

    Znowu wzialem na warsztat oatmill stout-a.

    Z pomoca beertools.com i tego wspanialego forum wymodzilem nastepujacy przepis:

    5 kg pilzeńskiego
    0,7 kg karmelowego jasnego
    ok 0,9 kg palonego jęczmienia
    0,5 platkow jeczmiennych
    35g Marynka 60min
    20g Lublin 15min

    Niestety dysponowalem tylko garem 10l, wiec zacieranie bylo na 3 tury. O tyle dobrze ze w miedzyczasie to co gotowe sie juz filtrowalo.

    W miedzyczasie przezylem horror, bo postrzelilo mnie w krzyzu, a przerwac juz nie moglem - makabra ;-|

    Wyszlo ok 25l brzeczki o gestosci ok 16BLG.

    Zadalem wczesniej wystartowanymi w kubku ze slodka woda drozdzami Safale04.

    No i tyle. Teraz pozostaje tylko czekac. Hmm - chyba ze zrobie cydr - jablka tanie, a drozdze mam - zobaczymy.

    Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

    Comment

    • mgrzemow
      Member
      • 09-2004
      • 79

      #17
      No i ruszyło. Uff.

      A obawiałem się, bo robione było w stanie mocno wskazującym po znieczuleniu kręgosłupa rumem...

      Pozdrowienia.

      Comment

      • mgrzemow
        Member
        • 09-2004
        • 79

        #18
        Mam jeszcze uwage i pytanie.

        Uwaga:
        Podczas palenia jeczmienia nawdychalem sie chyba troche tych oparow (dymu). Dzien pozniej strasznie bolala mnie glowa. Ciekawe czy to ma zwiazek.

        Dodam, ze to nie byl kac.

        Pytanie:
        Po niewczasie przeczytalem o plukaniu wyprazonego jeczmienia w wodzie o temp 80 st. Po co sie to robi? Jaki bedzie efekt smakowy jezeli tego nie zrobilem?

        Pozdrowienia.

        Comment

        • mgrzemow
          Member
          • 09-2004
          • 79

          #19
          Przelalem ostatnie piwo na cicha fermentacje.

          Odfermentowalo bardzo gleboko - do 4 BLG, a to jeszcze nie koniec...

          Sprobowalem zielonego piwa - smak jest obiecujacy - nie powiem ;-)

          Pozdrowienia.

          Comment

          • mgrzemow
            Member
            • 09-2004
            • 79

            #20
            Mam pytanko - mysle nad seria pszenicznych piw na bazie porzadnych, plynnych drozdzy.

            Czytam forum i mam troche metlik w glowie. Stad pare pytan:
            1. Czy ktos moglby mi podeslac jego zdaniem standardowy przepis na hefe-weisse, dunkel weisse i weissenbock? Najchetniej przepisy ktore da sie zastosowac w naszych warunkach (czytaj kupujac w browamatorze)?
            2. Jest kilka gatunkow plynnych drozdzy ktore mozna zastosowac do piw tego typu. Ktore byscie polecali?
            3. Czy poza wymienionymi piwami warto jeszcze cos uwarzyc na bazie tych drozdzy?

            Pozdrawiam wszystkich piwowarow,

            MiG

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #21
              na forum jest dużo napisane o pszenicznym ,nawet w ostatnich dniach. Ty pisać po polski
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mgrzemow
                Member
                • 09-2004
                • 79

                #22
                Ja wiem, to nie chodzi o to ze ja chce miec podane na tacy. Po prostu widzialem kilka(nascie) przepisow na takie piwa i nie wiem, ktore sa jakby kanoniczne, a ktore to juz tworcze rozwiniecia. Na poczatek chcialem zrobic cos standardowego.

                Np uzywajac www.beertools.com wymodzilem cos takiego:

                Hefe-weizen:
                Celujemy w 25 litrow brzeczki BLG 12.5
                2.2 kg. Pilzenski
                3 kg. Przeniczny
                0.6 kg. Monachijski
                0.2 kg. Cara-Pils

                Zacieranie - dekokcyjne:
                przerwa ferulikowa: 47-50C - ok. 15'
                I przerwa "cukrowa" - 40' - 64C,
                obok dekokt: 72C na 10' + doprowadzenie do wrzenia,
                II przerwa "cukrowa" - już łącznie z drugim warem ok 70C aż do negatywnej próby jodowej.

                Chmielenie:
                10 g. Marynka 60 min
                20 g. Lublin 15 min.

                Druga sprawa to drozdze. W browamatorze mozna kupic:
                - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 50 ml
                - Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml
                - Wyeast 3944 Belgian Witbier 50 ml

                Wstepnie myslalem o tych pierwszych, bo widzialem ze sporo ludzi je uzywalo. Belgijskie raczej nie, ew. pozostaja te drugie. Co sadzicie?

                Inna sprawa to reuse drozdzy. Co lepiej - rozmnozyc je i podzielic na 3 porcje czy odzyskiwac z fermentacji?

                Troche sie tego namnozylo, ale im glebiej w las tym wiecej drzew.

                Comment

                • mgrzemow
                  Member
                  • 09-2004
                  • 79

                  #23
                  Pogrzebalem i wymyslilem taki oto przepis na Dunkelweizen'a:

                  Celujemy w ok 25l BLG 13-14:

                  2.7 kg. Monachijski
                  3.5 kg. Przeniczny
                  0.2 kg. Przeniczny karmelowy
                  0.05 kg. Pszeniczny palony

                  Chmielenie:
                  15 g. Marynka 60 min.
                  20 g. Lublin 15 min.

                  Zacieranie? Takie jak dla jasnego pszeniczaka?

                  Bylbym wdzieczny za jakies sugestie, bo waham sie czy zamawiac skladniki z Browamatora...

                  Comment

                  • mgrzemow
                    Member
                    • 09-2004
                    • 79

                    #24
                    Poczytalem, pomyslalem i wyszedl mi taki oto przepis na weizenbock'a:

                    2.6 kg. pilzenski
                    4.7 kg. pszeniczny
                    0.6 kg. monachijski
                    1.6 kg. karmelowy jasny
                    0.2 kg. czekoladowy

                    Chmielenie:
                    20 g. Marynka 60 min.
                    30 g. Lublin 15 min.

                    Zacieranie raczej wytrawne - pewnie tez dekokcyjne jak w pozostalych.

                    No coz - podsumowuje skladniki i zamawiam...

                    Comment

                    • mgrzemow
                      Member
                      • 09-2004
                      • 79

                      #25
                      Po konsultacji w Browamatorze troche pozmienialem przepisy:

                      Hefeweizen
                      Pilzeński 2,4
                      Pszeniczny jasny 3,3
                      CaraPils 0,5
                      tylko aromatyczny - ok 30g na 15min i 10g na 60 min.

                      Dunkelweizen
                      Pilzeński 1,4
                      Pszeniczny ciemny 1,6
                      Pszeniczny jasny 1,6
                      Monachijski 1,3
                      Pszeniczny karmelowy 0,4
                      Czekoladowy 0,05
                      15 g. Marynka 60 min, 20 g. Lublin 15 min.

                      Weizenbock
                      Pilzeński 2,2
                      Pszeniczny ciemny 2,7
                      Pszeniczny jasny 2
                      Monachijski 1
                      Karmelowy jasny 1,6
                      Czekoladowy 0,2
                      20 g. Marynka 60 min, 30 g. Lublin 15 min.

                      Zamowienie w BA sie cos skopalo i musze zamowic jeszcze raz - jakbyscie byli tak mili i cos poprawili, albo chociaz dodali mi otuchy (ze wszystko gra), to bylbym wdzieczny.

                      Pozdrowienia,

                      MiG

                      Comment

                      • mgrzemow
                        Member
                        • 09-2004
                        • 79

                        #26
                        Hmm - nie wierzę, naprawdę nie macie nic do dodania w temacie weizenów? Zamówienie mi się trochę opóźni, więc ciągle macie szansę ;-)

                        W ten weekend butelkuję stouta #6. Ma już nazwę: "Heavy Horses' Stout".
                        Mam nawet wstępny projekt etykiety - załączam.

                        W międzyczasie chcę zrobić piwo zlewkowe ze wszystkiego co mi sie wala po szafkach.
                        Zrobiłem remanent i oto co znalazłem:

                        1 kg. Pilzeński
                        4 kg. Monachijski
                        2 kg. Pszeniczny
                        3 kg. Karmelowy Jasny
                        0.5 kg czekoladowy
                        jakaś puszka ekstraktu barwiącego
                        po pół worka Lublina i Marynki.

                        Drożdże - brak - pozostają jedynie Safale do odzyskania z "Heavy Horse Stouta".

                        No i stąd kolejna prośba - co można z tego uwarzyć tak, żeby zużyć jak najwięcej zapasów i rzecz była pijalna? Zbliżenie się do jakiegoś konkretnego gatunku też byłoby miłe. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
                        Attached Files

                        Comment

                        • iron
                          Senior
                          • 08-2002
                          • 6703

                          #27
                          Etykieta ładna, tylko uważaj, żeby mały szkot z wielkim fletem czyli Ian Anderson nie zapukał do Ciebie po tantiemy za wykorzystanie okładki Jethro Tull
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • mgrzemow
                            Member
                            • 09-2004
                            • 79

                            #28
                            Wątpię, żeby Ian był właścicielem praw do okładki (jeżeli już to Chryzalis), a jakby do mnie zapukał to byłoby coś!!! No ale to ewidentnie OT.

                            Tylko dalej nie wiem co z moimi weizenami i piwem z resztek - pomożecie?

                            Comment

                            • mgrzemow
                              Member
                              • 09-2004
                              • 79

                              #29
                              Wczoraj kupiłem sobie nowy kocioł zacierno-warzelny (garnek znaczy się). Ma 35 litrów, śliczny, cały z nierdzewki, dedykowany do gastronomii. Dalem za niego niestety 300zł, ale będzie na lata.

                              No i nastawiłem piwo z resztek - warka 7.

                              pilzeński 1kg
                              monachijski 4kg
                              pszeniczny jasny 2kg
                              karmelowy jasny 3 kg
                              karmelowy ciemny 1kg

                              Zacieranie wytrawne - w okolicach 60-65st - z powodu duzej ilosci karmelowych słodów.

                              Nachmieliłem chyba raczej dosć mocno - 2 garście goryczkowego i 5 garści aromatycznego.

                              Wyszło ok 25 litrów brzeczki BLG20-21. Dało się wyciągnąć więcej przez wysładzanie ale fermentator ma skończoną pojemność niestety.

                              Po ostudzeniu wlałem gęstwę Safale 04 zebraną z #6: "Heavy Horses".

                              Wyjdzie z tego chyba niezły mózgotrzep - nazwę go "Zabójca trolli".

                              Pozdrowienia,

                              MiG
                              PS. "Panie doktorze - wszyscy mnie ignorują." "Następny proszę!"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎