Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Senior
    • 05-2001
    • 8962

    #46
    warka #2 - MI-2

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Dupa, nie odbędzie się, nie dowieziono części zamiennych.
    Jak w piątek dowiozą, to popróbujemy w sobotę.
    Dowieźli.
    Mimo iż niektórzy odradzają w upały domowe warzenie, ja zaryzykowałem.

    MI-2
    części składowe:
    1,7 kg ekstraktu bursztynowego
    1,2 kg ekstraktu jasnego
    1,2 kg ekstraktu ciemnego

    Ponieważ garnek mały na pierwszy ogień poszedł bursztynowy nachmielany przz 30 minut chmielem goryczkowym w szyszkach marynka (25g).
    Za drugim razem reszta chmielona tą samą marynką jeszcze przez 30 minut.
    Ostatnie 20 minut - 25g szyszek aromatycznym lubelskim.
    Drożdże górnej fermentacji Safale s-04 (jest ich coraz więcej) jeszcze czekają, aż temperatura brzeczki osiągnie przyzwoity poziom, co niedługo powinno nastąpić.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Senior
      • 05-2001
      • 8962

      #47
      W fermentorze znajduje się w tej chwili 21l. przyszłego piwa o temperaturze 26 stopni i gęstości 14 Blg. i ok 1/2 cm pianą
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Senior
        • 05-2001
        • 8962

        #48
        Przez ten upał (po 16 godzinach) temperatura wzrosła do 28 stopni a piana urosła do 3-4 centymetrów
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          #49
          Trochę za wysoką masz moim zdaniem temperaturę fermentacji.
          Ja w te ostatnie upały z moim fermentorem (już na cichej, ale...) zrobiłem tak: dookoła ustawiłem trzy póltoralitrowe PETy z lodem, przykryłem to miednicą, a dół uszczelniłem ręcznikami. Temperatura w środku tego "domku" spadła do 20°C (z prawie 30° w całym domu) - wytrzymuje cały dzień, na noc butle znów lądują w zamrażarce.
          Myślę że przy burzliwej dobrze by było, byś obniżył temeraturę o 3-4°C jednym lub dwoma PETami.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Andi
            Senior
            • 07-2001
            • 1915

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            Przez ten upał (po 16 godzinach) temperatura wzrosła do 28 stopni a piana urosła do 3-4 centymetrów

            Nic sie nie martw najwyzej bedziemy cieple piwo pic
            Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

            http://www.andreas-kronkorken.de

            Comment

            • Ahumba
              Senior
              • 05-2001
              • 8962

              #51
              Zaraz rodzinę zagonię do kąpieli a później do zimnej wody w wannie wstawię fermentor. Z tym lodem, miskami itp, to może i dobre, ale nie tym razem i nie w tych warunkach.
              Last edited by Ahumba; 29-05-2005, 18:12.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Senior
                • 05-2001
                • 8962

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                Zaraz rodzinę zagonię do kąpieli a później do zimnej wody w wannie wstawię fermentor. Z tym lodem, miskami itp, to może i dobre, ale nie tym razem i nie w tych warunkach.
                Wanna z zimną wodą poskutkowała.
                Z już 30-stu stopni zjechało do 24-rech.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Senior
                  • 05-2001
                  • 8962

                  #53
                  Po 30-stu godzinach od zadania drożdży sytuacja wygląda następująco:

                  Pomimo upalnej temperatury na dworzu temperatura "przyszłego" piwa wynosi 22 stopnie.
                  Piana opadła. Gęstość spadła z 14 do 4,5 Blg.
                  Ponieważ jutro ma się zdecydowanie ochłodzić, poczekam te 24 godziny z nastawieniem na cichą.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 8962

                    #54
                    warka #2 - MI-2

                    No i piwko na cichej przelane przy 3,5 Blg.
                    A jutro lub pojutrze przedstawię etykietę do swojego pierwszego piwa.
                    Last edited by Ahumba; 31-05-2005, 18:46.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • grzeber
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 2868

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                      A jutro lub pojutrze przedstawię etykietę do swojego pierwszego piwa.
                      Ahumba chyba były jakieś przecieki ze SZTABU bo etykietkę można zobaczyć już
                      tutaj.
                      pozdrawiam
                      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                      Comment

                      • Ahumba
                        Senior
                        • 05-2001
                        • 8962

                        #56
                        To nie przecieki tylko umowa sponsorska
                        Poniewaz już skierowano ciekawskich na etykietę przedstawię jak moje pierwsze piwo prezentuje się w butelce.
                        Attached Files
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • sopista
                          Senior
                          • 01-2003
                          • 1747

                          #57
                          I to jest prawdziwy granat. Tylko czy przed przysięgą wolno poborowym czegoś takiego używać?

                          Comment

                          • Ahumba
                            Senior
                            • 05-2001
                            • 8962

                            #58
                            warka #1

                            Dziś w dniu imienin swojej żony otworzyłem pierwszą buteleczkę poborowego aby wypić nim zdrowie.
                            Byłem tak podniecony tym faktem, ze zwróciłem uwagę na duuuużą gęstą pianę, jednak nie powiem jak długo się utrzymywała.
                            Kolor jest ciemny.
                            Smak bardzo delikatny, jak dla mnie trochę za płytki.Za to nie jedzie drożdżami.
                            Żonie smakuje, choć twierdzi, że wyszło lekkie, takie damskie.
                            Synom też pasuje.
                            Może inni, którzybędą mieli okazje je popróbować napiszą coś więcej.
                            Ja następną buteleczkę otworzę chyba dopiero pod koniec lipca.
                            Efekt jest jeden bardzo ważny. Dostałem zezwolenie na następne warki.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Tabletka
                              Senior
                              • 11-2003
                              • 194

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                              Może inni, którzy będą mieli okazje je popróbować napiszą coś więcej.
                              Jestem oczywiście na na liście tych, którzy spróbują ?

                              Comment

                              • Ahumba
                                Senior
                                • 05-2001
                                • 8962

                                #60
                                warka # 2

                                Mi-2 wylądował w butelkach.
                                Wyszło 19,5 litra piwka, które mimo warzenia w bardzo wysokich temperaturach do dnia wczorajszego nie śmiało skwaśnieć.

                                odpowieź odnośnie piwa poborowego:
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tabletka
                                Jestem oczywiście na na liście tych, którzy spróbują ?
                                Jak znajdziesz transport z Żywca i dasz mi znać, kto to weżmie, to dostaniesz jeszcze w czerwcu.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎