Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Browar Tymotki, niekończąca się opowieść
Collapse
X
-
Ha! ja przezornie wstawiłem fermentor do dużej misy, owinąłem go materiałem i nalałem do misy wody. Całość umieściłem w kuchni a okno ustawiłem na mikrowentylację. Temp. w kuchni rano wynosiła 16°C a ścianka fermentora miała 19°C. Piana "tylko" na 4cm. Zebrałem do słoika.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-03-19, 08:57.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki -
Rano zajrzałem do fermentora z Irish Ale... hm... piany zero, może jedynie resztki tego co zostało po napowietrzeniu. Za to Grodziskie wygląda tak jakby już skończyło fermentować, piana całkowicie opadła pozostawiając ślady osadu.
Mam nadzieję, że Irish Ale nie zaskoczy mnie obfitą pianą, do pokrywy fermentora jest jakieś 6-7 cm wolnego miejsca
Fermentory stoją w spiżarni, jakieś 18 stopni, w garażu jeszcze za chłodno na górną fermentację ale już za ciepło na dolną. Chyba koźlaka tej wiosny nie uwarzę... No tak, rozpoczynam poszukiwanie chłodziarki
Comment
-
Rzuciłem okiem na Liebherr... Może się skuszę. Vestfrosta znalazłem ładne chłodziarki na napoje (witryny chłodnicze)... To byłoby świetne do przechwywania zapasówPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNajlepsze firmy to Libherr i Vestfrost, niedawno kupiłem chłodziarkę Libherra i jestem b.zadowolony, szczególnie z Bio-Fresha w którym mogę przechowywać gęstwy w 0*C
Comment
-
Kurcze, to jakaś telepatia - najpierw czytałem, że filtracja szła Ci jak krew z nosa umarłemu (tak jak mi w sobotę), potem mała pianka na Irish Ale (jak u mnie w niedzielę rano) a potem obawiasz się, żeby nie wymknęła się z fermentora (jak u mnie w niedzielę wieczorem)... spooky!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekRano zajrzałem do fermentora z Irish Ale... hm... piany zero, może jedynie resztki tego co zostało po napowietrzeniu. Mam nadzieję, że Irish Ale nie zaskoczy mnie obfitą pianą, do pokrywy fermentora jest jakieś 6-7 cm wolnego miejsca
A benguela chamou pra jogar !Comment
-
A Ty się śmiejPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonKurcze, to jakaś telepatia - najpierw czytałem, że filtracja szła Ci jak krew z nosa umarłemu (tak jak mi w sobotę), potem mała pianka na Irish Ale (jak u mnie w niedzielę rano) a potem obawiasz się, żeby nie wymknęła się z fermentora (jak u mnie w niedzielę wieczorem)... spooky!
Miały być dwie warki w jeden dzień, w końcu stanęło na dwóch dniach. Poza tym w tzw. "międzyczasie" puszkowałem i butelkowałem dwie poprzednie. Wiesz co się u mnie działo
Tobie piana uciekła?
<-Irish Ale oczywiście
Comment
-
No i słabo coś drożdże startują. Mijają 24 godziny od rzucenia ich w otchłań słodkiego oceanu a one leniwie wylegują się gdzieś w głębinach. Pianki malusio, oj, malusio... Ale jakieś nieliczne kolonie już wybrały się na podróż na powierzchnię. Pierwszy rzut (może nie batalion ale kompania to już być może tak) znalazł się w ciekawszej części brzeczkowego frontu. Nie pamiętam czy to normalne
Praktyki brak. Może za mało przeszkolone te drożdże... Irish Ale... Irlandia neutralna to i drożdży wyszkolić nie potrafią. Nie to, co bitny naród niemiecki, ich Bavarian Lager zawsze mi startował chyżo. Fermantacja w ich wykonaniu to istny Blitzkrieg. Cały czas płaczę myśląc o oczekujących swego czasu Wyeastach 2206. I (cóż za paradoks) Budvar Lager też dzielnie walczył...
Comment
-
Ruszyły z kopytka psiekrwie w końcu. Jak pamiętam te drożdże sprzed paru miesięcy to one lubiły wypić. Te jakieś leniwe są. Może przez temperaturę, mają teraz jakieś 17-18 stopni to się lenią. Piwo na pewno z tego wyjdzie (a z czego nie wyjdzie???
) ale do Red Ale to jemu chyba daleko. Kupiłem dzisiaj Murphy's Irish Red, porównam kiedyś kolory.
Comment
-
"piwo górnej fermentacji ja jestem niepoprawny politycznie" - nie rozumiem tego zdania... To chyba nadużycie semantyczne. A co francuskich drożdży (Fermentis) to jak je stosuję to od razu z brzeczki rozlega się doniosłe "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput" i wtedy umieram ze śmichu.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonKurde, lepiej nie próbować żadnych francuskich drożdży - one chyba chętnie by tylko miejsce niemieckim zrobiły
...ale ja jestem niepoprawny politycznie...
Comment
-
Grodziskie już znalazło się w beczkach i butelkach. Mętnawe ale szybko się klaruje w butelkach (ciekawe... pszenica i jednak się klaruje). "Ciekawy" smak, kwaskowate nieco... Nie pamiętam jak smakowała moja zielona pszenica, jedyna która wyszła... czy też miała taki kwaskowaty posmak.
Comment
-
Warka 26 - Miodowe, warka 26a - Ciemne Ale
Rozleniwiłem się. Dlatego dzisiaj nadrabiam zaległości.
W planie piwo miodowe i ciemne ale. Oba można nazwać"piwami na winie". Co się nawinie to trafi do zasypu.
Plan (Miodowe):
Zasyp:
pilzneński - 4100 g
monachijski - 1000 g
Caramunich typ I - 310 g
Zacieranie:
20 minut 50 stopni
60 minut 66 stopni
15 minut 78 stopni (tutaj dodaję słody karmelowe)
Chmielenie:
1 h - 20 g Marynki + 20 g Lubelskiego
15 minut - 30 g Lubelskiego + mech irlandzki
Pod koniec chmielenia dodam 500 g miodu wielokwiatowego
Drożdże:
Safbrew T-58
Plan na Ale:
Młóto po Miodowym wysłodzę. Do wysładzania dodam 340 g Cararoma. Wysładzał będę do uzyskania ok. 20 litrów brzeczki.
Chmielenie:
1 h - 20 g Marynki + 20 g Lubelskiego
15 minut - 30 g Lubelskiego + mech irlandzki
Drożdże:
Safale US-56
Jak mi wystarczy sił to dzisiaj jeszcze będzie warka 27 - nowe grodziskie. Tym razem zmienię proporcje. Kosztem pszenicznego dam więcej wędzonego. Na V KPD okazało się, że jury słabo oceniło "dymność" warki 24.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Nowe terminy Gield na 2005
F.v.B.-Tauschbörsenplan
2005
Datum / Date Börse / Meeting
19. März 2005 Hamm - Int. FvB Isenbeck Tauschbörse in den Zentralhallen
7. Mai 2005 Worms - F.v.B. Tauschbörse
21. Mai 2005 Aldersbach - FvB...-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
2005-02-27, 15:44 -
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
wszystko jak zwykle kłębi się pod koniec roku jeszcze bardziej niż zwykle i mam wielką prośbę do Was. Powtórka z roku 2005
Zostało trochę piw które nie były opisywane juz jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w kończącym się...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
wszystko kłębi się pod koniec roku i mam jak zwykle wielką prośbę do Was. Powtórka z lat 2005 i 2006
Zostało trochę piw które nie były opisywane już jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w kończącym się roku...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Kupię kufle z Giełdy Birofiliów w Żywcu z roku 1997, 2001, 2005 lub 2010 roku...czy ma ktoś może w egzemplarze z tych lat?
Zbieram też inne kufle Żywca, więc każdy którego nie posiadam chętnie przygarnę
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment