Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Było nerwowo ale pierwszy raz mam za sobą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Senior
    • 05-2002
    • 1439

    #61
    warka XI

    Miał to być Schwarzbier ale pozmieniałem ciut recepte i dodałem laktozy. Powiedzmy że będzie to Ciemne Słodkawe.

    Pilzneński (BM) - 2,0 kg
    Monachijski (Strzegom) - 2,5 kg
    Karmel Jasny (BM) - 0,6 kg
    Karmel Ciemny (Strzegom) - 0,3 kg
    Carafa III (Wey) - 0,15 kg

    30 min -> 57-59stC
    60 min -> 66-68stC

    Niestety musiałem się pozbyć dotychczasowo używanego termometru elektronicznego i warzyłem przy użyciu zwykłego termometru rtęciowego w którym, jak się okazało, coś się rozpieprzyło i pokazywał dziwnie, ale z grubsza się udało.

    Porcja przed wysładzaniem: 14,5 lit - 18 Blg
    I porcja wysładzania 4,5 lit
    II - 4 lit -> 15 Blg
    III - 3,5 lit
    Całość 25,5 lit o Blg 14,2

    Gotowanie:
    Marynka 7,4% alfa, granulat - 28g - 90 min
    Lubelski 2,7% alfa, szyszka - 30g - 45 min
    Laktoza 250g - 5 min
    2 łyżki ekstraktu barwiącego WES - 5 min

    drożdże S-04 ze starterem ~ 1 lit

    ilość końcowa 25 lit, 15,5 Blg

    Comment

    • skandal
      Senior
      • 05-2002
      • 1439

      #62
      07.XII zabutelkowałem warke X. Wyszło 40x0,5 lit i 2x1 lit PET.

      Dziś przelana na cichą warka XI. 24,5 lit, blg 4.

      Comment

      • skandal
        Senior
        • 05-2002
        • 1439

        #63
        Ale gówno! Pierwsza degustacja warki IX i pierwsza butelka do kibla. Wiedziałem że te drożdze US-56 dadzą taki gówniany zapach i smak! Już to było czuć przy burzliwej. Zapach truskawek, smak owocowy, cierpki i kwaśny, jak wino. Natomiast piana i nasycenie bardzo dobre, również nachmielenie wydaje się dobre gdyby nie powyższe. Piwo to 3 tygodnie już w butelkach, teraz czeka je długieeee leżakowanie, może się troche poprawi tak jak Pils z warki VI.

        Comment

        • skandal
          Senior
          • 05-2002
          • 1439

          #64
          W pierwszy dzień świąt zdegustowałem butelkę warki X Pilsener. Także na drożdżach US-56. Jest również dość kiepskie w zapachu i smaku, choć nie tak jak warka IX. Wszystko to wina drożdży, musiały sie zakazić. Narazie piwo jest dość gorzkie i śmierdzi truskawkami jakimiś. Ale że Pils z VI warki był podobny w smaku (choć bez owocowych smaków) na początku a po 5 miesiącach zrobił się dobry więc jest nadzieja.

          Comment

          • skandal
            Senior
            • 05-2002
            • 1439

            #65
            Wczoraj zabutelkowałem warke XI. 30 bączków 0,33l i 25 x 0,5l. Po cichej piwo bardzo smaczne niestety słodycz z laktozy niewyczuwalna.

            Comment

            • skandal
              Senior
              • 05-2002
              • 1439

              #66
              06. I 2007 - pierwsza warka w nowym roku - Johann Baptist Weissbier
              Składniki i warzenie dokładnie według receptury. Niestety wydajność zacierania była mniejsza i po zadaniu drożdżami blg wskazywało tylko 11 a powinno 12,4. Tym razem nie sprawdzałem od początku blg i wysładzałem dalej nieświadomy że ostatnia porcja (2x5lit i ostatnia 6lit) mogła być o połowe mniejsza żeby uzyskać odpowidnie blg. Sama brzęczka miała świetny smak po gotowaniu. Drożdże bez startera ruszyły po 30h. Jutro przelanie na cichą.

              Comment

              • skandal
                Senior
                • 05-2002
                • 1439

                #67
                warka XIII

                15.I.07 - warka nr 13, dla wielu nieszczęśliwa, oby mnie to omineło.
                Przepis zaczerpnięty z warzeń Mapajaka.

                Zasyp na 15 lit wody:
                Pilzneński (BM) - 3,3 kg
                Carapils (Wey) - 0,3 kg
                Monachijski (Strz) - 0,4 kg

                65 stC -> 15 min
                75 stC -> 45 min
                i do 78 stC, tej temp 20 min aż próba jodowa wyszła jak trzeba.

                Filtracja i wysładzanie:
                1x4lit = 15,5 lit - 14 blg
                1x5lit = 21,7 lit - 12 blg

                Gotowanie:
                100 min
                Marynka, granulat, 15g - 90min
                Lubelski, szyszka, 40g - 90min
                Lubelski, szyszka, 20g - 60min
                + 1,35lit rozrobionego ekstraktu jasnego o blg 12

                drożdze S-23
                temp fermentacji głównej 12stC

                Dziś sprawdzałem i niestety fermentacja ustała na 6st blg, zamiesząłem od dna, może jeszcze odfermentuje.

                Comment

                • skandal
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1439

                  #68
                  warka XIV Monachijskie

                  Uwarzona 27.I.07.
                  Zasyp na 18 lit wody (pH 5)
                  pilzneński - 2,0 kg
                  monachijski - 2,5 kg
                  karmel jasny - 0,17 kg
                  cukier - 0,2 kg

                  45 min -> 64 stC
                  15 min -> 74 stC do negatywnej próby jodowej (dodatkowo 10 min)
                  podgrzanie do 78 stC, filtracja:
                  15l o 14 Blg
                  wysładzanie:
                  4l - dało 19l - 13 Blg
                  3,5l - 23,5l - 13 Blg
                  Po pierwszej porcji do przefiltrowanej brzeczki dodałem cukru żeby zobaczyć już w tym momencie jakie będzie prawdopodobne Blg

                  Gotowanie i chmielenie: 90 minut
                  Marynka 35g granulat -> 90min
                  Lubelski 10g granulat -> 30min

                  Po schłodzeniu 21,5l - 13,7 Blg
                  starter drożdżowy S-23 0,5l

                  Fermentacja zaczeła się w temp 19-22stC po około 23 godzinach.
                  Teraz temp fermentacji 9-11stC

                  Comment

                  • skandal
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1439

                    #69
                    Ostatnimi czasy wykonywałem następujące prace:
                    24.I.07. - butelkowanie pszenicznego z warki XII, 46 butelek 0,5l, 200g glukozy do refermentacji
                    25.I.07. - przelanie na cichą Pilsa z warki XIII, Blg ustalił się na 5st. (z 12).
                    09.II.07. - butelkowanie warki XIII, 38,5 but 0,5l, 180g glukozy do butelkowania.
                    13.II.07. - przelanie na cichą Monachijskiego, trochę długo stało na burzliwej, Blg zeszło z 13,5 na ~4,8.
                    Dziś śrutowanie i jutro chyba będzie kolejny Pils, chyba że w nocy mi się koncepcja zmieni

                    Comment

                    • skandal
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1439

                      #70
                      warka XV - Dark Lager

                      16.II.07
                      Zasyp na 18l wody:
                      pilzneński - 2,5 kg
                      monachijski - 2,5
                      karmel. ciemny - 0,1
                      carafa III - 0,2

                      30min -> 55-56stC
                      60min -> 65-66stC

                      przed wysładzaniem - 12l/16Blg
                      I porcja wysł. - 4l - 16,5l/15,8Blg
                      II porcja - 3l - 21l/14Blg
                      III porcja - 4l - 23,5/13,5Blg
                      + jeszcze ok 2l ale odciągnięte tylko ~1l -24l/13,5Blg

                      Gotowanie: 100min
                      Marynka 25g, granulat - 90min
                      Lubelski 10g, szyszka - 45min
                      Lubelski 20g, granulat - 45min
                      5 dużych łyżek ekstraktu barwiącego - na ostatnie 10min

                      Po chłodzeniu - 22l / 14 Blg
                      starter 0,5l - S-23
                      temp. fermentacji głównej - 8-11stC

                      Comment

                      • skandal
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1439

                        #71
                        W ostatnich dniach zdegustowałem swoje jesienne twory i pszenicze. I się zgarbiłem
                        Warka VIII kwaskowata, owocowe aromaty, nie dobra.
                        Warka IX w dalszym ciągu nadaje się jedynie na wylanie.
                        Warka X nadaje się do wypicia ewentualnie z sokiem, smakuje jak cydr trochę, za to piana najlepsza jaką miałem, jak to w kwasach
                        Warka XI jak na 1,5 miesiąca w butelkach można ocenić że nie będzie knotem jak poprzedniczki, smakuje jak mój Stout Czekoladowy na początku leżakowania, troszkę kwaskowate, ale potem zrobiło się dobre (kto pił ten wie). Pół roku i będzie do picia.
                        Warka XII niestety jak na pszeniczne ze szlachetnymi drożdżami wyszło strasznie gówniane, praktycznie bez pszenicznych smaków, 3 tygodnie w butelkach może jeszcze mało.
                        Podsumowując -jesienią na froncie górnej fermentacji poniosłem dotkliwe straty

                        Comment

                        • skandal
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1439

                          #72
                          21.II.07 - W zamyśle czerwony lager. Miałem troche kombinowania co zrobić z brzeczką po wysładzaniu. Zawsze zlewan do fermentatora a tym razem były zajęte. Musiałem podzielić brzeczke na 3 częsci (2 ferm. 10l i garnek). Później perypetie z 40l szklanym gąsiorem, niepewność co do drożdzy. Wszystko wyszło jednak i oby szło tak dalej z tym piwem.

                          Zasyp:
                          pilzneński - 2,0 kg
                          monachijski - 1,5
                          melanoidowy - 1,0
                          pszeniczny jasny - 0,2

                          62-64stC ->30min
                          72stC ->20min, + 10min dla właściwej próby jodowej

                          przed wysładzaniem 10,5l / 14 Blg

                          Wysładzanie:
                          I porcja - 4l = 18,5l / 13 Blg
                          II porcja - 3l = 21,5 / 11,5 Blg

                          Gotowanie:
                          Marynka, granulat 40g - 60 min
                          Lubelski, granulat 20g - 30 min

                          starter WLP 838 Southern German Lager od huanghua

                          ostatecznie 20,5l o 12,5 Blg

                          Comment

                          • huanghua
                            Senior
                            • 10-2005
                            • 1910

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                            starter WLP 838 Southern German Lager od huanghua
                            Starter tych drożdży jak zauważyłem rusza niemrawo, bez objawów pienienia i chęci ucieczki ze słoiczka.
                            Efekty końcowe są jednak bardzo obiecujące.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • skandal
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1439

                              #74
                              Tak jak Ci pisałem, ruszyły po 3 dniach w temp. 20stC. Teraz jeszcze brzeczka nie fermentuje stojąc w 10stC. Cierpliwość atutem piwowara

                              Comment

                              • skandal
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1439

                                #75
                                Drożdże WLP 838 zaczeły fermentować po 2 dniach.
                                Pils z warki XIII jeszcze całkiem bez gazu po 2,5 tygodnia po zabutelkowaniu.

                                Wczoraj zabutelkowana została warka XIV Monachijskiego, koncowe blg 4, 19,5l, butelki 28x0,5l i 8x0,66l.
                                Przelana na cichą warka XV Schwarzbier - 4,5 Blg

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎