Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    Senior
    • 03-2005
    • 817

    #31
    A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      A może by tak aromatu dodać przed samym butelkowaniem albo jakąś cichą kilkudniową zastosować i dodać chmielu aromatycznego albo jeszcze zaszaleć z tabletką chmielową nic nie jest jeszcze przesądzone.
      Ale piwo pszeniczne nie ma mieć aromatu chmielowego, a proponowane przez Ciebie metody by go nadały! Właśnie dlatego chmiel armatyczny gotuje się jak goryczkowy, by aromaty się ulotniły.

      Comment

      • joelka
        Senior
        • 03-2005
        • 817

        #33
        W takim razie wycofuję się. Mnie osobiście smakuje pszeniczne bez goryczki a z aromatem, stąd moja propozycja.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          W takim razie wycofuję się. Mnie osobiście smakuje pszeniczne bez goryczki a z aromatem, stąd moja propozycja.
          Goryczka i tak jest wtedy minimalna.

          Comment

          • R-1
            Member
            • 08-2005
            • 39

            #35
            Przeczytałem jeszcze raz ten artykuł i muszę przyznać, że faktycznie nie znalazłem tam nic na temat niechmielenia piw pszenicznych .
            Ale przecież, gdzieś to musiałem przeczytać, bo niby skąd mi się to wzięło?

            Comment

            • R-1
              Member
              • 08-2005
              • 39

              #36
              Warka7

              No i przyszedł czas na warkę nr 7.
              Tym razem ma to być piwo pszeniczne ciemne.
              sKład:

              pilzneński 1,8 kg
              pszeniczny 2,7 kg
              karmelowy jasny 0,2 kg
              karmelowy ciemny 0.3 kg
              carapils 0,2 kg

              chmiel lubelski ok 40g
              drożdże odebrane z poprzedniej warki, czyli Braupartner veibier-trockenhefe

              Zacieranie jak w poprzedniej warce.
              Właśnie się filtruje i będzie to trwać dość długo, ale przy piwku czas zleci niezauważenie

              Comment

              • R-1
                Member
                • 08-2005
                • 39

                #37
                Warka 7

                Wyszło tego 26 l. blg równe 12
                Pioruńsko długo się filtrowało, ale daliśmy radę. Chmielenie 40g lubelskiego przez 60 min.
                za chwilę zadam brzeczkę drożdżami

                Comment

                • R-1
                  Member
                  • 08-2005
                  • 39

                  #38
                  Warka 8

                  Dzisiaj tak bez większego planowania, celem jest piwo malinowe z wykorzystaniem resztek
                  słodów carapils i karmelowego jasnego.

                  wstępny skład:
                  słód pilzneński 5 kg
                  słód carapils ok 0,3 kg
                  słód karmelowy jasny ok 0,2 kg

                  ilość chmielu i soku malinowego ustali się w trakcie warzenia .

                  Comment

                  • R-1
                    Member
                    • 08-2005
                    • 39

                    #39
                    Warka 8

                    Z ostatnich ustaleń
                    ilość chmielu

                    25g chmielu goryczkowego ( marynka ) przez 60 min
                    10g chmielu aromatycznego ( lubelski ) przez 20 min

                    1l soku malinoweg ( róża polska) 10 min

                    następnie cłodzenie przy pomocy nowego urządzenia w jakie się zaopatrzył
                    Mikrobrowar Ursunowski, czyli chłodnica zanurzeniowa

                    Comment

                    • R-1
                      Member
                      • 08-2005
                      • 39

                      #40
                      Warka 8

                      Zapomniałem wspomnieć o tym ile tego piwa nawarzyłem.

                      Otóż otrzymałem po ostatnim warzeniu 24,5 l piwa o blg początkowym równym 17.
                      Drożdże jakich użyłem to Wyeast 1007 German Ale, które zakupiłem na ul na ul Potockiej, gdzie miałem zaszczyt poznać Szanownego Ahumbę

                      Comment

                      • wawer
                        Junior
                        • 12-2005
                        • 7

                        #41
                        Wczoraj spróbowaliśmy z R-1 piwa pszenicznego po miesiącu leżakowania w piwnicy.
                        Troszkę się rozczarowałem Piana nawet była ale po 5 sek. znikła posmaków bananowych lub goździkowych też nie było tylko lekko kwaskowaty posmak. Nagazowanie było wporządku. Ogólnie dało się wypić ale częstować chyba nim nie będę. Wypiję z rozpaczy sam. Chyba popełniliśmy jakiś błąd. Może ktoś coś zaproponuje ?

                        Comment

                        • R-1
                          Member
                          • 08-2005
                          • 39

                          #42
                          Warka 8

                          Wydaje mi się, że wkraczamy w tzw. czarną serię.
                          Wcześniej mieliśmy problem z pszenicznym a wczoroaj rozlewaliśmy malinowe, miny nam zrzedły gdy spróbowaliśmy malinowego, które bardziej przypominało młode wino ze smaku niż piwo, mimo to rozlaliśmy to do butelek, czy dobrze zrobiliśmy? Ja nie wiem.
                          Teraz pozostaje nam znaleźć przyczynę, która powoduje że nan naszych twarzach pojawił się smutek a w sercach zaczyna gościć zwątpienie.

                          Comment

                          • R-1
                            Member
                            • 08-2005
                            • 39

                            #43
                            Warka 9

                            W ostatnią sobotę postanowiliśmy uwarzyć następną warkę, tym razem ma to być piwo miodowe.

                            Skład:

                            słód monachijski 3,3 kg
                            słód pilzneński 2,2 kg
                            miód gryczany 1l

                            Przerwy:

                            62°C - 30 min
                            72°C - do negatywnej próby jodowej ok 45 min

                            Chmielenie:

                            25 g chmielu goryczkowego (marynka) - 60 min
                            20 g chmielu aromatycznego (lubelski) - 20 min

                            Miód dodaliśmy ma 20 min przed końcem chmielenia razem z chmielem lubelskim.

                            po schłodzeniu brzeczki dodaliśmy drożdże z poprzedniej warki (german ale).

                            W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.

                            Comment

                            • joelka
                              Senior
                              • 03-2005
                              • 817

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika R-1
                              W

                              W sumie otrzymaliśmy 27 l brzeczki o blg pocz. 15 i mam tylko nadzieją, że wyjdzie z tego piwo.
                              Po recepturze wnioskuję, że będzie z tego dobre słodko-wytrawne w smaku piwo gratuluję na zapas

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                słodko-wytrawne
                                Przepraszam, będę Krzysiem: a co to takiego, słodko - wytrawne?
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎