Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kielecki Browar Pierwszomajowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Senior
    • 10-2005
    • 157

    #16
    Piana juz całkiem opadła, więc Koelsch w poniedziałek powędrował na cichą.

    Przy okazji próbowałem smakuje całkiem przyzwoicie, choć inaczej nie cokolwiek co piłem do tej pory

    Czy to piwko się sklaruje czy powinno pozostać takie mętne ?

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Senior
      • 10-2005
      • 157

      #17
      Koelsch już w butelkach - pytanie o dojrzewanie

      I w sobotę Koelsch powędrował do butelek. Dodałem 150g cukru na 19 litrów piwa.
      Teraz postoi 2 dni w domu, a potem poszukam mu chłodniejszego miejsca.

      W instrukcji proponują dojrzewanie w 10 stopniach.

      Sprawdzę w piwniczce.

      Tylko czy jeśli temperatura tam jest niższa niż 10 stopni, to czy może on tam dojrzewać ?

      Ile może być minimalna temperatura, żeby piwko sie nagazowało i dobrze dojrzało ?
      Było robione na drożdzach górnej fermentacji (SafBrew S-33)
      Czy przy niższej temperaturze wydłuża się czas leżakowania ?

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Senior
        • 10-2005
        • 157

        #18
        KBPM znowu warzy - India Pale Ale

        Z zestawu BA.

        Skład:

        - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg
        - słód Caraamber ® 0,3 kg
        - chmiel Marynka 50 g (granulat)
        - chmiel Challenger 20 g (granulat)
        - chmiel Fuggles 30 g (granulat)
        - drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g
        - gips piwowarski 10 g
        - wskazówki do warzenia.

        Zacieranie infuzyjne: 63 stopnie 50 minut - w rzeczywistości około 65 stopni (mój termometr za mało pokazuje . Chyba został źle skalibrowany, muszę powtórzyć kalibrację)
        72 stopnie do negatywnej próby jodowej.

        Nowości w karierze:

        1. Po raz pierwszy w warce użyliśmy chmielu w szyszkach (w składzie piszą że jest w granulacie, a tu w pudełku był w szyszkach). Znacznie lepiej pachnie i mniej wychodzi z siateczki

        2. Zgodnie z przepisem część chmielu zadaje się podczas fermentacji cichej. nigdy wcześniej nic nie wrzucliśmy do fermentacji. Tym razem wygotowaliśmy siateczkę wsypaliśmy granulat i chlup do fermentora

        Piwko zapowiada się całkiem fajne mocno chmielowe

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Senior
          • 10-2005
          • 157

          #19
          Czas uzupełnić zaległości

          India Pale Ale przed świętami przelaliśmy do butelek z 150g cukru.
          Odleżało swoje i już nadaje sie do picia

          Wyszło z tego bardzo aromatyczne piwko o głębokiej dość ciemnej czerwono- brunatnej barwie.

          Wyraźne aromaty chmielowe. Bukiet lekko kwiatowy. Dobre.

          Comment

          • TowarzyszWieslaw
            Senior
            • 10-2005
            • 157

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
            W sobotę Alt powędrował na cichą fermentację.
            Zapach fajny.
            Smak ... bardzo dziwny. Niby piwopodobny, gorycxzkowy z wyraźnym posmakiem orzechowym.

            Nie wiem czy tak powinno być, to pierwszy Alt w mojej karierze i do tego pierwsze zacieranie. Zabutelkujemy i zobaczymy co z niego wyjdzie...
            Już wiem co z tego wyszło.

            Alt odstał trochę w butelkach i zupełnie się zmienił. Nie wiem czy na lepsze
            Prawie całkowicie stracił swój orzechowy posmak. Teraz jest jakby uboższy w smaku, trochę palony i trochę gorzki.
            Jeśli tak powinien smakować Alt to nie wejdzie on do mojego stałego repertuaru

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Senior
              • 10-2005
              • 157

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
              I w sobotę Koelsch powędrował do butelek. Dodałem 150g cukru na 19 litrów piwa.
              Teraz postoi 2 dni w domu, a potem poszukam mu chłodniejszego miejsca.

              W instrukcji proponują dojrzewanie w 10 stopniach.

              Sprawdzę w piwniczce.

              Tylko czy jeśli temperatura tam jest niższa niż 10 stopni, to czy może on tam dojrzewać ?
              W piwniczce mam jednak za zimno Koelsch pozostał w domu. Jednak w kuchni przy wyłączonym ogrzewaniu jest 12 - 13 stopni. Więc znośnie.

              Obecnie Koelsch przeszedł do fazy konsumpcyjnej

              Jest to całkiem przyjemne piwo.
              Bardzo jasne, lekkie i orzeźwiające. Muszę uważyć takie na lato.

              Mimo małego dodatku słodu pszenicznego, wyraźnie zaznaczają się posmaki pszeniczne. Nie przypuszczałem że przy tej ilości będzie je tak wyraźnie czuć. Jedyne co mi się nie podoba to bardzo słaba piana. Mimo dobrego nagazowania piana po wlaniu do szklanki dość niska i znika bardzo szybko. W smaku i zapachu nie ma żadnych niepokojących oznak więc może tak ma być ? A może przejdzie mu z wiekiem

              To piwo wejdzie chyba na stałe do mojej piwniczki.

              Comment

              • TowarzyszWieslaw
                Senior
                • 10-2005
                • 157

                #22
                Warka 4. Pszeniczne.

                Po dłuższej przerwie. Mikrobrowar znowu rzucz się w wir warzenia.
                Tym razem pszeniczne z zestawu BA.

                Skład zestawu Pszeniczne (Hefe-Weizen):

                - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,
                - słód pilzneński 1,6 kg,
                - słód Weyermann Carahell®, 0,2 kg,
                - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat), (zużywa sie około 35 g)
                - drożdże suche do piwa pszenicznego 10 g, (niestety nie opisane co to za szczep)

                Zacieranie infuzyjne w 15 litrach wody:

                10 min w 47 stopniach
                15 min w 53 stopniach
                30 min w 63 stopniach
                i 45 min w 72 stopnich (do negetywnej próby jodowej)
                podgrzane do 78 stopni i do filtracji.

                Wysładzanie 12 litrów wody 80 stopni.

                Chmielenie: (gotowanie 80 minut)

                10g od 10 minuty gotowania
                15g od 50 minuty
                i 10 g od 75 minuty (5 minut przed końcem).

                Wyszło 19 litrów brzeczki o gęstości 12,5 Blg.

                Comment

                • TowarzyszWieslaw
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 157

                  #23
                  KBPM - Porter

                  Znowu ruszamy do akcji.
                  Tym razem Porter 12Blg z zestawu BA

                  Skład:

                  - słód pilznenski 3,6 kg,
                  - słód karmelowy ciemny 0,2 kg,
                  - słód barwiacy 0,2 kg,
                  - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat),
                  - chmiel aromatyczny Lubelski 20g (granulat),
                  - drożdże Safale S-04

                  Zacieranie infuzyjne w 15 litrach wody w stałej temperaturze 67 stopni do negatywnej próby jodowej i podgranie do 77 stopni.
                  Słód barwiący dodany po podgrzaniu. Przerwa 10 minut (na złapanie koloru) i filtracja.

                  Wysładzanie do objętości 22 litry czyli około 12 litrów wody.

                  Chmielenie:

                  gotowanie 70 minut. Chmiel goryczkowy od początku gotowania
                  aromatyczny 15 minut przed końcem.

                  Wyszło 20 litrów brzeczki 12 Blg, czyli dokładnie tyle ile w przepisie

                  Comment

                  • TowarzyszWieslaw
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 157

                    #24
                    no i 18 marca pszeniczne zostało przelane na cichą fermentacje
                    Gęstość piwa 5 Blg. W smaku całkiem przyjemne charakterystyczne

                    Comment

                    • TowarzyszWieslaw
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 157

                      #25
                      W sobotę 25 marca porter miał 4 Blg i powędrował na cichą fermentację.

                      Comment

                      • TowarzyszWieslaw
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 157

                        #26
                        Niedziela 2 kwietnia, czas zabrać się za świąteczne porządki
                        Pszeniczniak po 2 tygodniach fermentacji cichej powędrował do butelek w dodatkiem 200g glukozy. Gęstość między 4 a 5 Blg.

                        Comment

                        • TowarzyszWieslaw
                          Senior
                          • 10-2005
                          • 157

                          #27
                          8 kwietnia (sobota) porter został zabutelkowany z dodatkiem 160 g cukru.

                          Comment

                          • TowarzyszWieslaw
                            Senior
                            • 10-2005
                            • 157

                            #28
                            Warka 6. Koelsch 2

                            Nastawione 23.04.2006

                            Skład dokładnie jak poprzednio.
                            Niestety drożdze rónież

                            za to fermentacja burzliwa w 18 stopniach przez tydzień i fermentacja cicha 2 tygodnie w temperaturze 14 stopni.
                            Wczoraj poszło do butelek. wyszło 40 butelek 0,5 l. Teraz będxzie leżakować 6 tygodni w temperaturze 14 stopni

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 157

                              #29
                              Warka 7. Stout owsiany

                              Stout z zestawu z BA:

                              skład:

                              - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
                              - słód karmelowy ciemny 0,3 kg,
                              - słód Carafa® Typ I 0,2 kg,
                              - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
                              - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,
                              - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
                              - drożdże Safale S-04 11,5 g,


                              zacieranie:

                              płatki owsiane i słód jasny w 67 stopniach około 45 minut (do negatywnej próby jodowej)
                              dodane słód ciemny i palony jęczmień podgrzane do 72 stopni przerwa 10 minut.
                              ogrzane do 76 stopni i filtracja.

                              Chmielenie 60 minut.
                              15g chmielu od 5 minuty i 10g chmielu od 40 minuty.

                              Fermentacja w 20 stopniach.

                              Comment

                              • kolomar
                                Senior
                                • 12-2005
                                • 175

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
                                Stout z zestawu z BA:

                                skład:

                                - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
                                - słód karmelowy ciemny 0,3 kg,
                                - słód Carafa® Typ I 0,2 kg,
                                - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
                                - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,
                                - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
                                - drożdże Safale S-04 11,5 g,
                                Jesteś pewien, że to ten Stout? Bo mnie się wydaje, że razem kupowaliśmy ten, który był jeden dzień w promocji w BA a to był klasyczny Stout, który miał taki skład:

                                Skład zestawu STOUT:
                                - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
                                - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
                                - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
                                - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
                                - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
                                - drożdże Safale S-04 11,5g,

                                zacieranie i chmielenie w obu przypadkach takie samo
                                Warzenie piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎