Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kielecki Browar Pierwszomajowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Senior
    • 10-2005
    • 157

    #61
    Warka 15. Pszeniczne

    Data warzenia: 16-06-2007
    Skład :
    słód pszeniczny 2,5 kg
    słód pilzneński 2 kg
    słód karmelowy jasny 0,2 kg
    słód CaraPlis 0,1 kg

    Zacieranie:

    przerwa ferulikowa 20 minut
    I przerwa 30 minut
    II przewa do negatywnej próby jodowej

    chmiel goryczkowy 10 g na 30 minut
    chmiel aromatyczny 20 g na 10 minut

    Drożdze Blanche zakupione w WESIE

    Nazstaw 13 blg po cichej odfermetował do 4,5 Blg.
    Zabutelkowany 12-07-2007

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Senior
      • 10-2005
      • 157

      #62
      Warka 16. Pszeniczne ciemne

      Data: 24-06-2007
      Skład:
      1,7 kg słód pszeniczny jasny
      1 kg słód pszeniczny ciemny
      3 kg słód pilzneński
      0,1 kg słód karmelowy jasny
      0,05 kg słód czekoladowy

      Chmiel jak w warce 15.
      Zacieranie jak w warce 15. słód czekoladowy dodany po ostatniej przerwie, bezpośrednio przez filtrowaniem.

      Niestety nie było mi dane spróbować tego piwa. Podczas fermentacji cichej złamała się noga w szafce i cały fermentor spadł na podłogę. Czarna fala tsunami zalała kuchnie. Po piwku zostało tylko sprzątanie kuchni . Wnioski na przyszłość. Fermentory z zawartością stawiać tylko na podłodze

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Senior
        • 10-2005
        • 157

        #63
        Ocena

        Piwko już w pełni dojrzałe. W smaku zaskakuje aromatem truskawek
        Truskawki wyczuwa się też w smaku. Jest słodkie.

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Senior
          • 10-2005
          • 157

          #64
          Warka 17. Kot Domowy lekko zmodyfikowany - powtórka

          Piwko wyszło wyśmienite więc trzeba je powtórzyć.
          Skład i zacieranie jak w warce 11.

          Obecnie piwko leżakuje sobie w butelkach.
          Last edited by TowarzyszWieslaw; 07-01-2008, 22:52. Powód: zły numer warki

          Comment

          • TowarzyszWieslaw
            Senior
            • 10-2005
            • 157

            #65
            Warka 19. Miodowe - sprzątanie magazynu

            No i .... pierwsze piwo po przeprowadzce do Krakowa
            I od razu sprzątanie w magazynie. Trzeba zużyć stary słód.

            Skład:

            Słód pilzneśnski 1,8 kg
            Słód monachijski 1,2 kg
            CaraAmber 0,5 kg
            CaraAroma 0,2 kg
            miód wielokwiatowy 1,3 kg

            Zacieranie :

            Wszystkie słody wsypane go 15 litrów wody o temperaturze 74 stopnie.
            utrzymane w temperaturze 69 - 71 stopni przed 1,5 h.

            Wysładzanie 18 l/80 stopni

            Marynka w szyszkach 30g na 60 minut
            Lubelski w granulacie 20g na 15 minut
            miód na 5 minut przed końcem gotowania

            Drożdze górnej fermentacji z WES'a

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Senior
              • 10-2005
              • 157

              #66
              Warka 19. Miodowe - sprzątanie magazynu

              20.12.2008 Zabutelkowane po dwóch tygodniach cichej fermentacji.
              Odfermentowało do 4 Blg

              Comment

              • TowarzyszWieslaw
                Senior
                • 10-2005
                • 157

                #67
                Pszeniczne nadterminowe

                Po dłuższej przerwie wznawiam działalność.
                W nowym miejscu we własnym domu na wsi

                Na pierwszy ogień pszeniczniak (nadterminowy bo słody skończyły termin ważności w styczniu 2010):

                3 kg słodu pszenicznego jasnego
                2 kg słodu pilzneńskiego
                0,25 kg Carahell

                zacieranie
                15 minut - 45 stopni
                30 minut - 63 stopni
                45 minut - 72 stopnie

                chmielenie

                10 gram Lubelskiego od początku
                15 gram Lubelskiego po 20 minutach
                20 gram Lubelskiego na ostatnie 10 minut


                Zadane drożdzami WB-06 (termin ważności maj 2009 a jednak ruszyły bardzo ładnie)

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎