Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Wodnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Senior
    • 06-2004
    • 2820

    #16
    Bitter od jakiegoś czasu już w butlach.

    A kolejna zacierka wyglądała tak:
    Zasyp:
    Pilzneński 3,4kg
    Monachijski 0,2kg
    Caramunisch 0,2kg
    Carapils 0,2kg
    Chmielenie:
    Marynka 50g od początku
    Lubelski 16g - 8g po godzinie i reszta na 5 minut przed końcem
    Zacieranie:
    30 min. w temp. 64*C
    30 min. w temp. 72*C

    Coś na wzór pilsa tylko, że to "górniak" . No ale cóż mój cyrk, moje małpy
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007

      Coś na wzór pilsa tylko, że to "górniak" . No ale cóż mój cyrk, moje małpy
      No i właśnie to jest piękne w browarnictwie domowym - robisz, co chcesz

      Gratulacje
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • peter007
        Senior
        • 06-2004
        • 2820

        #18
        Po bardzo dłuuuuugaśnej przerwie jutro czas na kolejną warkę. Dzisiaj sprawdzam czy wszystko mam i tu pojawia się wielki szok. Wcięło mi pokrywkę. Mam nadzieję, że bez niej jakoś dam sobie radę.
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • peter007
          Senior
          • 06-2004
          • 2820

          #19
          Warka VII

          Warka ta jest bez żadnych kombinacji, zrobiona z tego co było pod ręką.
          Zasyp:
          3,5kg pilzeński
          0,5kg monachijski

          Przerwy:
          67*-60min
          75*-15min

          Chmielenie:
          60 min. marynka 25g
          15 min. lubelski 20g

          Drożdże: Safale s-04.

          Wyszło 21 litrów, 11,5 blg.

          Teraz można zacząć zamawiać składniki i brać się ostro do roboty
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • peter007
            Senior
            • 06-2004
            • 2820

            #20
            Coś lichutka ta fermentacja.
            Trochę popsiuczało i blg spadło do 6,5*. Spróbuję brzeczkę poprzelewać z wiadra do wiadra. Może jak ją trochę napowietrzę to drożdże ruszą z kopyta.


            Ps. Zamówienie dotyczące składników na portera złożone. Żebym tylko tej decyzji nie żałował
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • peter007
              Senior
              • 06-2004
              • 2820

              #21
              No i poszło w butle.

              Jutro warzę portera angielskiego
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • peter007
                Senior
                • 06-2004
                • 2820

                #22
                Warka VIII - porter angielski

                Zasyp:
                - słód pilzneński 3,6kg
                - słód karmelowy ciemny 0,2kg
                - słód barwiący 0,2kg

                Przerwy:
                67*C - do uzyskania negatywnej próby jodowej (około 40 min.)
                77*C - 10 min.


                Chmielenie granulatem (70 min.):
                25g Marynki od początku
                20g lubelskiego 15 min. przed końcem

                Drożdże Safale S-04

                W trakcie drugiej przerwy dodałem słód barwiący a coś mi się wydaje, że powinienem dopiero przy filtrowaniu.

                Wyszło 19 litrów 12blg.
                Warzyłem wczoraj a drożdżami zadałem dopiero dzisiaj. Trzeba zacząć odkładać na chłodnicę
                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                Comment

                • peter007
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 2820

                  #23
                  Na życzenie kilku mi bliskich osób postanowiłem upichcić kilkadziesiąt litrów podpiwku. Rzecz jasna cały czas priorytetem jest piwo.
                  Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Senior
                    • 02-2005
                    • 1968

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                    W trakcie drugiej przerwy dodałem słód barwiący a coś mi się wydaje, że powinienem dopiero przy filtrowaniu.

                    Wyszło 19 litrów 12blg.
                    Warzyłem wczoraj a drożdżami zadałem dopiero dzisiaj. Trzeba zacząć odkładać na chłodnicę
                    Barwiący dodałeś we własciwym momencie. Zresztą nie ma to aż takiego znaczenia 10 minut w 77 st. C w te czy wewte. Bo i tak pewnie słod ten byłby w tej temp. przez kilkadziesiąt minut, do ułożenia się warstwy filtracyjnej.

                    W miarę szybkie zadanie drożdzy jest moim zdaniem ważną sprawą. Bo im dłuższy czas od pozostawienia brzeczki spontanicznej działalności wszelakiego ustrojstwa, do zadania drożdży szlachetnych, tym większe ryzyko jej zakażenia.
                    Nim zrobisz sobie chłodnicę, zawsze mozesz chłodzic np. w wannie, o czym z pewnościa dobrze wiesz.
                    A tak przy okazji, to polecam chłodzenie brzeczki pod przykryciem, aby miała jak najmniejszą mozliwość kontaktu z otaczającym, niewysterylizowanym powietrzem. I to niezaleznie od tego czy chłodzi się w wannie czy chłodnicą.

                    Comment

                    • peter007
                      Senior
                      • 06-2004
                      • 2820

                      #25
                      Dotychczas chłodziłem w wannie co wcale nie jest takie szybkie. Tym razem nie podejmowałem się tego, gdyż musiałem powoli już się szykować do pracy na nockę, a z chłodnicą z pewnością bym się wyrobił.
                      Mam nadzieję, że nie zepsuje się to piwo.
                      Wniosek jeden oczywisty - bez chłodnicy spore ryzyko zakażenia.
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • peter007
                        Senior
                        • 06-2004
                        • 2820

                        #26
                        Moce produkcyjne B.D. Wodnik zostały wykorzystane do produkcji podpiwku.
                        Last edited by peter007; 19-11-2006, 23:03.
                        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                        Comment

                        • peter007
                          Senior
                          • 06-2004
                          • 2820

                          #27
                          Łojejku kiedy ja tu się wpisywałem

                          Cieniutki ten sezon był dla mnie ale chociaż na koniec chciałem choć trochę nadrobić.

                          IX warka:

                          zasyp:
                          monachijski 2,5kg
                          pilzneński 1,5kg
                          karmelowy 0,25kg
                          czekoladowy 0,25kg
                          barwiący 0,1kg

                          Chmiel:
                          Marynka 30g
                          Lubelski 25g

                          Zacieranie:
                          40 min ~66 stopni
                          30 min ~72 stopnie

                          Na koniec podgrzałem do 75 stopni i filtracja

                          Chmielenie:
                          cały chmiel od początku na 30 min

                          Wysładzałem w sumie dwunastoma litrami

                          Drożdże dałem Muntons, bo akurat miałem saszetkę, która do maja powinna być zastosowana


                          Wyszło 23l (z kawałeczkiem), 12 blg



                          Trochę się obawiam, bo nie dość, że drożdże niepewne to do tego zadane dopiero po 24h, no i temperatura nawet w piwnicy nie jest zbytnio sprzyjająca.
                          Ale nie ma co się martwić na zapas
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • peter007
                            Senior
                            • 06-2004
                            • 2820

                            #28
                            No i okazały się lichutkie te drożdże, bo słabiutko odfermentowały.
                            Mam tylko nadzieję, że się nie pobudzą w butlach
                            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                            Comment

                            • coder
                              Senior
                              • 10-2006
                              • 1347

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                              No i okazały się lichutkie te drożdże, bo słabiutko odfermentowały.
                              Mam tylko nadzieję, że się nie pobudzą w butlach
                              Drożdże tak krają jak im materii staje. Zacierałeś raczej na słodko; większość zasypu to monachijski i karmelowe; nie spodziewałbym się odfermentowania lepszego niż jakieś 4 Blg...

                              Comment

                              • peter007
                                Senior
                                • 06-2004
                                • 2820

                                #30
                                Gdyby zeszło do 4 to nawet bym o tym nie wspominał. Sęk w tym, że fermentacja zatrzymała się na 7.
                                Napowietrzałem młode piwo ale nic już się nie ruszyło
                                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎