Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biziel
    Member
    • 10-2004
    • 53

    Ja czytam :-) , zresztą popatrz ile masz wyświetleń swojego watka.

    Comment

    • kot_z_cheshire
      Senior
      • 11-2005
      • 2201

      Hmm...Pewnie ciutkę się zdziwisz, ale naprawdę się czyta
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

      Comment

      • Marek-C
        Senior
        • 12-2005
        • 848

        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
          Jestem ciekaw czy ktoś to czyta?

          Bo hmmm... tego, dobra - poczekam bo dla siebie to mam kajecik i mi starcza. Potrzebne to komu jeszcze?
          Się nie łam tylko zasuwaj dalej ,Ty pisz a ja czytaj
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Marek-C
            Senior
            • 12-2005
            • 848

            #19 14.10.2006 (14:30-21:30)

            -4500g pilzeński
            -250g caraaroma
            -250g carabmer
            -100g zakwaszający (?)

            Wsypane do 18l wody ok.68˚C,
            -65˚C 105min
            -75 STOP 30 min i filtracja (czekam na wodę)

            Filtracja długa ~45-50 min (brak uszczelki w kraniku, drobniej ześrutowane, czy co?!)
            Wysładzanie 24l wody ~80˚C, do ok. 2˚blg.

            Gotowanie 120min.
            Chmiel 50g granulat goryczka α=8.7% w 5min. (chyba mało) + mech irlandzki.

            Chłodzenie ~30min. do ok. 29˚C, drożdże IrishAle po #14, startują w niedzielę wieczór, w niedzielę zakładam ogrzewanie, jest ~21˚C.
            Wyszło 25.5l blg 13˚.


            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Wielki_B
              Senior
              • 02-2005
              • 1968

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              #19 14.10.2006 (14:30-21:30)

              -4500g pilzeński
              -250g caraaroma
              -250g carabmer
              -100g zakwaszający (?)

              Wsypane do 18l wody ok.68˚C,
              -65˚C 105min
              -75 STOP 30 min i filtracja (czekam na wodę)

              Filtracja długa ~45-50 min (brak uszczelki w kraniku, drobniej ześrutowane, czy co?!)
              Wysładzanie 24l wody ~80˚C, do ok. 2˚blg.

              Gotowanie 120min.
              Chmiel 50g granulat goryczka α=8.7% w 5min. (chyba mało) + mech irlandzki.

              Chłodzenie ~30min. do ok. 29˚C, drożdże IrishAle po #14, startują w niedzielę wieczór, w niedzielę zakładam ogrzewanie, jest ~21˚C.
              Wyszło 25.5l blg 13˚.


              Marek
              Mam Marku dwie uwagi, wynikające nie z jakiejs książkowej mądrości, lecz z doświadczenia (od iluś tam warek uzywam PH-metru):
              1) przy stosowaniu dość dużych ilości słodów karmelowych, zwłaszcza mocnych, trzeba dobrze rozważyć czy zastosować jeszcze słód zakwaszający, bo juz te pierwsze powoduja pewne zakwaszenie brzeczki - w tym przypadku pewnie wystraczające;
              2) nie bardzo rozumiem po co Ci ogrzewanie fermentora. Irisch Ale świetnie poradza sobie w temp. poniżej 20 st. C z korzyścią dla efektu końcowego. Ja np. wczoraj nastawiłem Dry Stouta na tych drożdżach i fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15 st. C.

              PS. Piwo to warzyłem w takim natłoku innych obowiązków, że zapomniałem dodać do zacieru rzekomo obowiązkowych płatków błyskawicznych (w tym przypadku owsianych).
              No więc będzie to stout uwarzony w pełnej zgodzie z archaicznym Niemieckim Prawem Czystości.

              Comment

              • Marek-C
                Senior
                • 12-2005
                • 848

                Dzięki za uwagi!

                ad1. Jak widać przy zakwaszającym dałem '?', a po pomiarze pH (<5.2) do brzeczki wsypałem gipsu, z nadzieją że pH trochę się podniesie.

                ad2. W piwnicy obecnie jest ok. 14˚C i spada. Ogrzewanie ( http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63750 ) zmontowałem bo THG stanęły.

                Co do tych słodów karmelowych - dużo mi wyjaśniłeś!

                Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • Marek-C
                  Senior
                  • 12-2005
                  • 848

                  Pomiędzy #16 i #18 czuć różnicę - przerwa 44˚C wyraźnie wpływa na aromat goździkowy: ten w #18 jest mocniejszy.

                  Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • Marek-C
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 848

                    #19 dnia 31.10 poszło na cichą - dość fajne piwko, trochę brak mi w nim tego posmaku 'gryzącego ALE', już prawie klarowne. Piwo ma być zawiezione na imperęzkę biegową 17 lutego 2007. Kegi czekają, butla CO2 też, jak na razie w kegach robię wodę mineralną dla dzieciaków .

                    #17 ... oj coś te THG leniwe!

                    #16 i #18 bardzooo dobre!
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marek-C
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 848

                      #20 Ciemniak (bo żonie smakuje) 31.10 (16:30-01:xx !!! brakło gazu )

                      -1000g pilzeński
                      -500g strzegom 128
                      -250g caraaroma
                      -100g carafa III 1300-1500
                      -400g płatki owsiane (a co miałem z tym zrobić? wyrzucić?)

                      -65-67˚C 80min.
                      -75˚C STOP 20 min i filtracja <40min.

                      Gotowanie 90min, ale zanim zawrzało brakło mi w butli gazu i ... godzina przerwy żeby zatankować na stacji LPG.

                      Chmiel
                      -50g goryczka szyszka α=7% od początku.
                      -25g aromat granulat α=3.5 w 80 min.
                      (chyba trochę mało)

                      Wyszło 25l blg 16˚.
                      Zadane drożdże ScottishAle z BA (wyprzedaż ze względu na termin przydatności. Startują bardzo ładnie, na następny dzień już pięknie bulgoce!

                      Marek

                      Wniosek: zakup butli 5kg nie jest dobrym pomysłem, bo jestem ciekaw co bym zrobił gdyby jedyna stacja LPG, gdzie po cichu przelewają gaz do małych butli, była zamknięta?
                      Z butlą 10kg nie ma takich problemów - wymieniają na większości stacji z LPG.
                      No tyle że taka mniejsza butla jest poręczniejsza.
                      Nic to trzeba myśleć o dużej butli...
                      Last edited by Marek-C; 05-11-2006, 14:53.
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        Przepraszam. Z 1,85 kg słodu i 0,4 kg płatow wyszło Ci 25 l brzeczki 16 blg? To jakiś dzień cudów chyba
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          Bardzo intensywnie patrzę Marusi na ręce, aby się czepić, ale tym razem z ubolewaniem stwierdzam, że ma rację. Nie da się zrobić tak tęgiej brzeczki z tak marnych surowców.

                          Comment

                          • Marek-C
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 848

                            no kurde! drugi raz 'na trzeźwego' w życiu przyrypałem!

                            miało być 6000g pilzeński!

                            Pierwszym razem pomyliłem imię córki w USC! efekt: wdzięczęność teścia, nienawiść teściowej i żony!
                            Bo mówiłem! Barbara Katarzyna! A tu nie! Po babci ma być! Nooo babcia (żony) była Marta więc.. Barabara Marta! *.*! A to chodziło o babcię MOJEJ CÓRKI! Czyli TERESĘ!
                            Naprawdę trzeźwy byłem i nie na kacu!


                            Marek
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 848

                              #21 pszeniczne 25 XI 12:45-18:45 *

                              2000g pilzeński
                              3000g pszeniczny

                              -44˚C 25min. (nooo trochę więcej było ~44.7˚C ale mam nadzieję że 'feruliki' będą)
                              -65˚C 80 min.
                              -75˚C STOP 20 min. i filtracja (bez problemów!)

                              Gotowanie 90 min.
                              Chmiel od ok. 15 minuty 25g Herkules α=12-17% (wg. opisu - zobaczymy co z tego wyjdzie)

                              Chłodzenie ~30 min. do 30˚C. W garze zostaje dużo jakiś kremowych 'flyjów'.
                              Uzyskałem 26l 12˚blg.

                              Drożdże 3068 po #18, startują w niedzielę rano.

                              Trzeba pomyśleć nad przeróbką kadzi warzelnej bo na dnie zostało ok. 0.7l brzeczki!

                              (* na 20:00 mamy z dzieciakami bilety na Diverse Nights of Jumps w Spodku- kurcze jak mi coś nie pójdzie! Jak widać zdążyłem - zabawa była przednia!)


                              Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • Marek-C
                                Senior
                                • 12-2005
                                • 848

                                #22 30XI 14:50-22:40 PoloTmave na konkurs do Krakowa i bieg w Trzemesznie.

                                -4000g pilzeński
                                -150g zakwaszający
                                -250g caramber
                                -250g caraaroma
                                -250g carapils

                                18l wody 52˚C

                                -50˚C 15min.
                                -63˚C 35min.
                                -73˚C 45min.
                                -75˚C STOP 20 min. i filtracja ok. 30minut.

                                Gotowanie 110min.
                                Chmiel
                                -goryczka Herkules 35g od 10 minuty α=12-17%
                                -aromat Spalter 50g α=4.8% od 105 minuty.

                                Uzysk 29l blg 11.8˚.

                                Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję!) tylko nie wiem co to za jedne?
                                Last edited by Marek-C; 03-12-2006, 18:44.
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎