Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Senior
    • 11-2003
    • 823

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
    Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję!) tylko nie wiem co to za jedne?
    Po prostu bardzo dobre - u mnie w 10 st. przerabiają brzeczkę w tydzień - i są neutralne smakowo - a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • Marek-C
      Senior
      • 12-2005
      • 848

      #23 13XII06 14:50-22:30 (tak to jest jak koledzy odwiedzają podczas warzenia)
      (nareszcie jakieś normalne piwo - PILS)

      -4650g pilzeński
      -250g carapils
      -100g zakwaszający

      -50˚C 15min.
      -62˚C 40min.
      -72˚C 30min.
      -75˚C STOP (tu chyba jest zawirowanie w czasoprzestrzeni )
      Filtracja szybka, mimo 'wysychania' młuta, nie staje.

      Gotowanie 95min. (może 105 min. kolejne zawirowanie - żona: 'a mógłbyś ...')
      Chmiel
      -goryczka Herkules 25g od 10 minuty α=12-17%
      -aromat lubelski 50g α=3.5% od ok. 85 minuty.

      Uzysk 26l blg prawie 13˚.

      Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję! ale dalej nie wiem co to za jedne!
      Startują ładnie.

      #22 przelane na cichą, po 2 tygodniach blg. spadło do 4, piwko w smaku... delikatnie mówiąc 'czuć' drożdżami, nadmienić należy że w czasie fermentacji w piwnicy waliło 'zgniłymi jajami'... nic poleżakujemy zobaczymy.
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
        a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
        A ja wiem skąd
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marek-C
          Senior
          • 12-2005
          • 848

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A ja wiem skąd

          hehehe! Wiem i nie powiem! Nie to nie!
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Senior
            • 12-2005
            • 848

            #25 jubileuszowe 30XII 12:xx-18:xx


            -5000g pilzeński
            -250g carapisl
            -100g zakwaszający

            15l wody ok. 52˚C

            -50˚C 15min.
            -62˚C 30min.
            -72˚C 40 min.
            -75˚C STOP

            Filtracja szybka.

            Gotowanie 95min.
            Chmiel:
            -50g goryczka szyszka Herkules α=12-17% w 10 min.
            -50g aromat granulat α=3.7% w 90 min.

            Chłodzenie szybkie, ale poszło 80 l wody (z beczki...)
            29l blg 12˚
            drożdże Pilser Urquell z saszetki, startują powoli ok 2 I!!!
            Last edited by Marek-C; 12-01-2007, 21:49.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎