Mikrobrowar "Podleśny"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
    Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję!) tylko nie wiem co to za jedne?
    Po prostu bardzo dobre - u mnie w 10 st. przerabiają brzeczkę w tydzień - i są neutralne smakowo - a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #122
      #23 13XII06 14:50-22:30 (tak to jest jak koledzy odwiedzają podczas warzenia)
      (nareszcie jakieś normalne piwo - PILS)

      -4650g pilzeński
      -250g carapils
      -100g zakwaszający

      -50˚C 15min.
      -62˚C 40min.
      -72˚C 30min.
      -75˚C STOP (tu chyba jest zawirowanie w czasoprzestrzeni )
      Filtracja szybka, mimo 'wysychania' młuta, nie staje.

      Gotowanie 95min. (może 105 min. kolejne zawirowanie - żona: 'a mógłbyś ...')
      Chmiel
      -goryczka Herkules 25g od 10 minuty α=12-17%
      -aromat lubelski 50g α=3.5% od ok. 85 minuty.

      Uzysk 26l blg prawie 13˚.

      Drożdże leger - od kolegi Strzelczyka (dziękuję! ale dalej nie wiem co to za jedne!
      Startują ładnie.

      #22 przelane na cichą, po 2 tygodniach blg. spadło do 4, piwko w smaku... delikatnie mówiąc 'czuć' drożdżami, nadmienić należy że w czasie fermentacji w piwnicy waliło 'zgniłymi jajami'... nic poleżakujemy zobaczymy.
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
        a skąd one są - powiem ci jak się spotkamy
        A ja wiem skąd
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A ja wiem skąd

          hehehe! Wiem i nie powiem! Nie to nie!
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #125
            #25 jubileuszowe 30XII 12:xx-18:xx


            -5000g pilzeński
            -250g carapisl
            -100g zakwaszający

            15l wody ok. 52˚C

            -50˚C 15min.
            -62˚C 30min.
            -72˚C 40 min.
            -75˚C STOP

            Filtracja szybka.

            Gotowanie 95min.
            Chmiel:
            -50g goryczka szyszka Herkules α=12-17% w 10 min.
            -50g aromat granulat α=3.7% w 90 min.

            Chłodzenie szybkie, ale poszło 80 l wody (z beczki...)
            29l blg 12˚
            drożdże Pilser Urquell z saszetki, startują powoli ok 2 I!!!
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2007-01-12, 22:49.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Heisenberg
              Zakażenie czy dalsza fermentacja?
              Heisenberg
              Cześć wszystkim
              Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
              2025-06-08, 14:55
            • SyLwIaFamatAukcje
              Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
              SyLwIaFamatAukcje
              Oferujemy Państwu,
              linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
              2025-06-05, 10:53
            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 18:06
            • Marianowar_pl
              Mango Milkshake IPA
              Marianowar_pl
              Witam,

              Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

              Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

              Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
              2025-06-24, 14:42
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 15:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...