Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Moje pierwsze piwko

    Witam za namową kolegi postanowiłem wyprodukowac swoje pierwsze piwko zamówiłem brew kit BAVARIAN LAGER-COOPERS o taki http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol...0fc0e74d3ec8a4 zrobiłem tak jak było napisane w instrukcji , tylko nie miałem pojemnika fermentacyjnego tylko zrobiłem w bótlu po winie oczywiście dobrze go wymyłem, no i dodałem wszystko i powystudzeniu temperatura w pokoju pokazywała 23,5 stopnia i w tedy dodałem drożdze i zamieszałe (troche był problem) pierwsza bąbelki pojawiły się na drugi dzięń po20 godz i pracuje do dnia dzisiejszego tzn. 8 dzień z tym że dzisiaj jest już słabsza można spokojnie doliczyć do 10 między bąbelkami ,na powierzchni są pęcherzyki powietrza(delikatna pianka) , wiem że fermentacja powinna zakończyć po 7, co robić doddzcie coś i może ktoś wypowie się na temat tego piwa ,może ktoś je robił,pozdrawiam Robert.

  • #2
    Możesz już przerwać fermentację na dobrą sprawę. Ale jakbyś chciał być na 100% pewien, to zmierz zawartość cukrów ballingometrem. Poza tym, to że piwo fermentuje dłużej to nic złego. U mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment


    • #3
      Dziękuję uspokoiłeś mnie już myślałem że tylko do zlewu się na daje , mam ballingometrem pozyczyłem od kolegi ale nie wiem za bardzo jak nim się posługiwać (całkowity amator) co do piwka to jeżeli postoi jeszcze dzionek to się nic nie stanie i nie będzie to miało wpływu na smak piane w pózniejszej konsumcji , Robert.

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        U mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować
        To tak jak u mnie

        Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie bolą
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Możesz już przerwać fermentację na dobrą sprawę.
          Sam chętnie przeczytałbym, jak cos takiego zrobić...
          Jak na razie, do głowy przychodzi mi spasteryzowanie brzeczki.

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            To tak jak u mnie

            Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie bolą
            przepraszam
            Zrobię tak jak radzicie, czekam do końca fermentacji.

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Sam chętnie przeczytałbym, jak cos takiego zrobić...
              Chodzi mi poprostu o zlanie piwa do butelek Słowo 'przerwanie' było mało akuratnie. Chodziło mi poprostu o zakończenie tego etapu w fermentorze.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment


              • #8
                Jeszcze cyka ,ale bardzo bardzo słabo ,wieczorem zlewam do butelak .

                Comment


                • #9
                  Witam ponownie , zmierzyłem ballingometrem pokazywał ciut mniej jak 1 to chyba dobrze , zlałem do butelek i odstawiam na 4-5 dni w pokoju a pózniej do piwniczki tam jest 16 st., myśle że się uda na miesiąc, tylko mam pytanie przy zlewaniu odnosłem wrażenie że piwo ma zapach jabłek a w smaku gorycz ,czy to normalne? pozdrawiam Robert.

                  Comment


                  • #10
                    też tak miałem z brew-kitem muntonsa oraz jak dodawałem do innego piwa ekstrakt słodowy spraymalt. też wtedy pytałem, ale nie doczekałem się odpowiedzi. piwko wyszło dobre, więc się nie przejmuj.

                    Comment


                    • #11
                      Dziękuję @e-prezes za odpowiedz, za miesiąc napiszę jakie wyszło, z drugiej strony czemu tak mało pomaga się początkującym? ciekawe,pozdrawiam wszystkich.

                      Comment


                      • #12
                        Dostałeś odpowiedzi, o co masz pretensje? Na większą pomoc trzeba sobie zasłużyć, chociażby poprawnym stosowaniem języka polskiego, poza tym wszystko, co potrzebujesz, jest na forum.
                        Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Dostałeś odpowiedzi, o co masz pretensje? Na większą pomoc trzeba sobie zasłużyć.
                          O nic

                          Comment


                          • #14
                            Witam ponownie, no doczekałem się minęło trzy tygodnie, z szedłem do piwniczki do której drzwi ,ostatnimi czasy omijałem szerokim łukiem wziąłem na górę 5szt chłodnego piwka, gdzie czekał już na mnie komitet powitalny , no i próba, piana idealna, gęsta i nie opada zbyt szybko, kolor rewelacja,zapach wspaniały no i smak niestety już nie tak rewelacyjny, tak jakby było za słabe a piwo lekko kwaśne, tak jak by było nalane i stało w kuflu z dwie godziny i cały aromat z niego uciekł,mam nadzieje że jeszcze jak postoi z miesiąc może dwa to się coś zmieni. Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, pozdrawiam wszystkich Robert.

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robert75n
                              (...) Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, (...)
                              Wybór za duży... a przy warzeniu ze słodów wybór będzie praktycznie nieograniczony... Chyba nie masz po co czekać na sugestie, tylko pomyśl sobie, jakiego piwa chciałbyś się napić i takie sobie zrób.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              Working...
                              X