Mikrobrowar Coder
Collapse
X
-
W przepisie stało 42*. myślisz, że lepiej dać więcej?
Co do temperatury fermentacji trudno mi się wypowiedzieć, większość fermentacji poszła w pierwszą noc, nie wiem ile mogło być. Chyba koło 21*. Przydał by się, jak widzę, automatyczny rejestrator temperatury, ktoś taki miał na forum...
Ale o brak aromatów najbardziej bym podejrzewał słaby starter - to pierwsza warka po otworzeniu saszetki. Zresztą poczekajmy z tydzień, może aromaty "się wydobędą".Comment
-
Ja rozpuszczam w 1/3 szklanki wody, może z tym piwem to lepszy pomysł, więdej rozpuszczalnika - równiej się rozejdzie. To piwo to po przegotowaniu jeszcze chłodzisz?
Ja podobnie, ale jakoś nie wierzę w skuteczną dezynfekcję tej plastikowej menzurki, więc kapsluję to do osobnej buteleczki po tymbarku, na próbkę nagazowania.Apropos pomiaru Blg - ja uzywam odkażonego cylindra i balingomierza, więc po pomiarze zawracam zawartość z powrotem.
Nie bardzo, zacieram pół na pół. Zobaczę jak sfermentuje Weizenbocka, jego zacierałem maksymalnie na słodko. W każdym razie już zamówiłem inne drożdże (Bavarian Wheat), bo też denerwuje mnie takie wysokie odfermentowanie.weizen, robiąc ściśle wg przepisu, dostałem 4 - 4,5 Blg. Ale się tym nie martwię, bo gdyby mi chodziło o alkohol, to lepszy jest bimber. Myślę, że zacierasz w niskich temperaturach i naalfa-amylazy juz nieiwiele skrobi zostaje.Comment
-
Ale w stylu spokojnie się zmieszczę, może tylko powinienem był sypnąć troszkę melanoidynowego, albo zrobić dekokcję. Ale konkursowe to piwo nie będzie, ociepliło się i fermentowało w 22-23*
Na następną chciałbym zrobić coś w stylu Aventinusa - najbardziej chyba znanego Weizenbocka. W książce Clonebrews mam przepis, dość prymitywny:
Na 18.9L
3.9 kg pszenicznego
2.3 kg Belgian pale
0.45+0.23 kg monachijski
113 g melanoidynowego
28g czekoladowy
zacierać 90' w 65,5*
chmielenie: 10g Hersbuecker na 60'
mech irlandzki
drożdże: Wyeast 3333 lub 3056 (German/Bavarian wheat)Comment
-
Z tego co wiem to optymalna temperatura przerwy ferulikowej to 44°C. Ja ponadto zgodnie z sugestią Browarzyciela staram się bardzo powoli podnosić temperaturę od 40°C do 47°CW przepisie stało 42*. myślisz, że lepiej dać więcej?
Co do temperatury fermentacji trudno mi się wypowiedzieć, większość fermentacji poszła w pierwszą noc, nie wiem ile mogło być. Chyba koło 21*. Przydał by się, jak widzę, automatyczny rejestrator temperatury, ktoś taki miał na forum...
Ale o brak aromatów najbardziej bym podejrzewał słaby starter - to pierwsza warka po otworzeniu saszetki. Zresztą poczekajmy z tydzień, może aromaty "się wydobędą".
Temp. fermentacji im wyższa tym więcej goździków. Ale o tym to już kiedyś dyskutowaliśmy.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A wiesz, ze mam książkę, gdzie piszą otwartym tekstem, że jest dokładnie odwrotnie. Niska temperatura = dużo goździków, wyższa = więcej bananów/gumy do żucia, bo za ten aromat odpowiedzialne są estry, których więcej wytwarza się w temp.> 20*.Comment
-
mnie też się tak wydaje
Im wyższa temperatura tym więcej powstaje estrów
Comment
-
Zgadza sie, ze wysoka temp. sprzyja powstawaniu estrów. Ale to Ty właśnie znalazłaś gdzieś, że sprzyja także wytwarzaniu 4-winylogwajakolu. Pozostaje kwestia proporcji estry-fenole i wpływu na nie zmian temperatury w trakcie poszczególnych etapów fermentacji.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Zobaczyłem gdzieś na forum i spisałem na karteczce, co znaczą - nie wiem.
Napotkałem na drugą interpretację wydajności, (o której wspominał SlawekT) analizując recepturę z beertools.com. Wydaje się, że oni inaczej rozumieją wydajność - u nas to jest ilośc kg cukru wyciśniętych z kg zasypu. U nich chyba stosunek Blg otrzymanego do Blg maksymalnego, które jest wyliczane na podstawie właściwości słodu. A w swoich recepturach zakładają strasznie marne wydajności - jak pisze 65%, to u nas byłoby koło 50. Można się naciąć.Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-10-04, 16:31.Comment
-
Ten współczynnik, o ile się nie mylę, to ciężar właściwy brzeczki. Przy liczeniu wydajności trzeba przez to pomnożyć ilość litrów, żeby otrzymać ilość kg. Żeby potem przy dzieleniu przez ilość kg słodu wyszło bez jednostek.
Mam nadzieję, że nie namieszałem.
Trochę upierdliwe do wyliczenia gdy warzy się dodatkami np 5 rodzajów słodów.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapotkałem na drugą interpretację wydajności, (o której wspominał SlawekT) analizując recepturę z beertools.com. Wydaje się, że oni inaczej rozumieją wydajność - u nas to jest ilośc kg cukru wyciśniętych z kg zasypu. U nich chyba stosunek Blg otrzymanego do Blg maksymalnego, które jest wyliczane na podstawie właściwości słodu.
No i generalnie trzeba by modyfikować wzór przy każdym nowym zakupie słodu. I optymistycznie zakładam, że podczas zakupu otrzymalibyśmy jego właściwości.
To ja już chyba wolę nasz sposób.
Ja miałem we wzorze na wydajność wpisane na stałe cw brzeczki=1,048. Ale chyba wstawię zamiast tego wzor: (1+0,004*Blg_brzeczki). To też przybliżenie, ale trochę bliższe rzeczywistości.Comment