Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Senior
    • 07-2006
    • 850

    Warka XL - Grodziskie

    Zasyp:
    pilzneński 1 kg
    pszeniczny wędzony 1 kg

    Zacieranie:
    Słody dodane do 4,5 litra wody o temp 42 C - przerwa 30 min w 39 C
    dodatek 1,5 litra gorącej wody - przerwa 20 min w 50 C
    dodatek 5 litrów gorącej wody - temp. 66 C , podgrzanie do 70 C - przerwa 30 min.
    podgrzanie do 75 C - przerwa 30 min. i filtracja.
    Wysładzanie około 8 litrów do 3 blg.
    Do gotowania poszło 16,5 litra o 7 blg.
    Gotowanie 90 min.
    Chmielenie:
    28,00 g Lubelski [4,80%] (90 min) 24,1 IBU
    14,00 g Lubelski [4,80%] (30 min) 6,1 IBU

    Do fermentora poszło 14,5 litra 8 blg zadane drożdżami Saflager W 34/70 z poprzedniej warki. Fermentację będę prowadził w temp. 13-15 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Comment

    • hasintus
      Senior
      • 07-2006
      • 850

      Warka XL - Grodziskie

      Tydzień burzliwej przebiegł w temperaturze około 14 C z dwoma "małymi" odchyłkami 17 C i 9 C.
      Następnie tydzień cichej w temp około 12-13 C
      A następnie III faza - klarowanie. Do klarowania użyłem isinglass finings. Rozprowadziłem go w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawiłem na kilka godzin do lodówki a następnie zmieszałem z piwem spuszczonym znad osadu z fermentacji cichej.
      Fermentor wstawiłem do lodówki w ok. 8 C na tydzień a potem butelkowanie.
      Zobaczymy jaka wyjdzie klarowność piwa.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        i oczywiście to piwo zostanie wysłane na Konkurs do Grodziska
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • hasintus
          Senior
          • 07-2006
          • 850

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          i oczywiście to piwo zostanie wysłane na Konkurs do Grodziska
          Jak wyjdzie dobre to tak. A jak nie to i tak następne w planie jest też grodziskie.

          Comment

          • hasintus
            Senior
            • 07-2006
            • 850

            Warka XLI - grodziskie 09.2

            Kolejna wersja grodziskiego, tym razem zacieranie temperaturowe i drożdże koelsch.
            Zasyp:
            pilzneński 1 kg
            pszeniczny wędzony 1 kg

            Zacieranie:
            Dodatek 7,00 L wody o 42 C przerwa 38 C 30 min
            Podgrzanie do 50 C przerwa 20 min
            Podgrzanie do 70 C przerwa 30 min
            Podgrzanie do 75 C przerwa 30 min
            Wysładzanie do 3 blg
            Gotowanie 2 godziny
            chmielenie:
            23 g Lubelski szyszka (105 min)
            16 g Lubelski szyszka (30 min)
            Do fermentora trafiło 16 litrów brzeczki 8,5 blg zadane 2565 koelsch.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
              Kolejna wersja grodziskiego,
              Ty wiesz co
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • hasintus
                Senior
                • 07-2006
                • 850

                Warka XLI - grodziskie 09.2

                No i dorobiłem się pierwszego w życiu kwasa.
                "Zabutelkowane" w kibel. A babcia mówiła nie warzyć piwa w lecie.
                I tym miłym akcentem kończę sezon piwowarski 08/09

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  Bo za mało zrobiłeś, to się zepsuło.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                    I tym miłym akcentem kończę sezon piwowarski 08/09
                    E tam, wystarczy przykrywać porządnie fermentor, żeby nic nie wleciało i warzyć dalej
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • hasintus
                      Senior
                      • 07-2006
                      • 850

                      Sezon 09/10 - Warka XLII - Blondie

                      Notka z BS:
                      BeerSmith Recipe Printout
                      Recipe: Blondie
                      Brewer: Hasintus
                      Style: Belgian Blond Ale
                      TYPE: All Grain

                      Recipe Specifications
                      --------------------------
                      Batch Size: 25,00 L
                      Boil Size: 31,60 L
                      Estimated OG: 16,377 Plato
                      Estimated Color: 12,5 EBC
                      Estimated IBU: 26,1 IBU
                      Brewhouse Efficiency: 75,0 %
                      Boil Time: 60 Minutes

                      Ingredients:
                      ------------
                      Amount Item Type % or IBU
                      5,67 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 80,2 %
                      0,72 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 10,2 %
                      0,24 kg Carahell (25,0 EBC) Grain 3,4 %
                      0,14 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2,0 %
                      18,00 gm Marynka [11,00%] (60 min) Hops 21,0 IBU
                      24,00 gm Lubelski [4,00%] (30 min) Hops 5,2 IBU
                      0,30 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Sugar 4,2 %
                      1 Pkgs Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) Yeast-Ale


                      Mash Schedule:
                      Total Grain Weight: 6,77 kg
                      ----------------------------
                      Name Description Step Temp Step Time
                      Mash In Add 16,94 L of water at 68,0 C 62,0 C 30 min
                      Step Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 40 min (po 30 min pozytywna próba jodowa)
                      Step out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 5 min


                      Notes: Cukier rozpuszczony w malej ilości brzeczki i dodany tuż przed zawrzeniem.
                      Do fermentora poszło 26 l o 16,2-16,3 blg.
                      Jakoś nie chciało się dobrze schłodzić, drożdże zadałem w 27 C i wyniosłem do piwnicy w 13 C, dzisiaj jest ładna 3 cm piana, temp wg termometru naklejonego na fermentorze 18 C.
                      Last edited by hasintus; 21-09-2009, 20:37.

                      Comment

                      • kopyr
                        Senior
                        • 06-2004
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ingredients:
                        ------------
                        Amount Item Type % or IBU
                        5,67 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 80,2 %
                        0,72 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 10,2 %
                        0,24 kg Carahell (25,0 EBC) Grain 3,4 %
                        0,14 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2,0 %
                        Tak Ci się odważyło, czy to jakieś przeliczenia z funtów i uncji?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • hasintus
                          Senior
                          • 07-2006
                          • 850

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak Ci się odważyło, czy to jakieś przeliczenia z funtów i uncji?
                          Receptura jest moja, na 15 l. Tylko przesiadłem się na większy garnek i Beersmith mi ja automatycznie przeskalował. Wagę mam z dokładnością 1 g więc niczego nie zaokrąglałem.

                          Comment

                          • hasintus
                            Senior
                            • 07-2006
                            • 850

                            Warka XLIII - Dubbel

                            Surowce:
                            pilzeński 4,75 kg
                            monachijski 1 kg
                            caramunich 0,3 kg
                            special B 0,3 kg
                            cukier trzcinowy 0,5 kg
                            marynka 16 g
                            lubelski 20 g
                            Do 19 l wody o temperaturze 73 st. C wsypałem słody i dobrze zamieszałem. Temperatura ustaliła się na 68 st. C.
                            Następnie pojechałem do Almy kupić sobie jakieś dobre piwo, ale nic ciekawego nie było. Kupiłem jakiegoś hellesa refermentowanego w butelce.
                            Po powrocie po 1 godzinie i 20 min. temperatura była 63 st.C.
                            Podgrzałem do 78 stopni i pozostawiłem na 10 min.
                            Następnie filtracja i wysładzanie 4 razy około 5 litrów.
                            Gotowanie 60 minut, cukier wsypany do gara chwilę przed zagotowaniem,
                            marynka na 60 min
                            lubelski na 15 min.
                            Do fermentacji poszło 25,5 litra 15,5 BLG
                            Zadane gęstwą z poprzedniej warki.

                            Comment

                            • kopyr
                              Senior
                              • 06-2004
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Następnie pojechałem do Almy kupić sobie jakieś dobre piwo, ale nic ciekawego nie było.
                              Podobno 6. grudnia coś mają rzucić.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • hasintus
                                Senior
                                • 07-2006
                                • 850

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Podobno 6. grudnia coś mają rzucić.
                                Odnoszę wrażenie, że to dostawca "rzuca" po prostu to, co akurat ma pod ręką na zasadzie głupi klient-snobek wszystko łyknie. Przykład: kosmiczna lodówka sikacza Peroni.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎