Kuchenno-łazienkowa warzelnia Hasintusa
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mogę zgadnąć? Mogę? 
 Zakładając 10-15 minut na podgrzanie dekoktu do przerwy oraz tyle samo na podgrzanie go do wrzenia, to każdy war (tak to się odmienia?) to ok 30-35 minut. Mamy więc:
 
 35 minut - pierwszy war +5 minut na dodanie do kadzi - temp w kadzi 37->50
 35 minut - drugi war +5 minut na dodanie do kadzi - temp w kadzi 50->63
 35 minut - trzeci war - temp w kadzi 63->72
 30 minut przerwa w 72
 5 minut podgranie do filtracji 72->76
 
 razem 150 minut. Czyli 2,5 godziny. Samo zacieranie.
 Bardzo się pomyliłem?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Szczerze mówiąc czasu nie mierzyłem ale całe warzenie nie zajęło mi więcej czasu niż zwykle. Zacząłem około 12.30 a przed 19.30 fermentor z zadanymi drożdżami znalazł się w piwniczce. Tyle że, tym razem nie było żadnych nieprzewidzianych komplikacji. Ten sposób zacierania bardzo mi się spodobał i mam nadzieję że odpłaci się w smaku piwa.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka XIV - Lager monachijski
 
 Słody: monachijski 14 EBC - 2,25 kg; pilseński - 0,75 kg.
 Zacieranie dekokcja 2-wary:
 Całość słodów mieszam w 12 litrach wody o temp. 52 st. Odbieram 1/3 gęstego zacieru i podgrzewam do 62 st. przerwa 10 min, a następnie do wrzenia i gotowanie 15 min. zawracam do gara porcjami mieszając, temperatura ustala się na 62 st. i przerwa 30 min. Po czym znowu odbieram 1/3 zacieru podgrzewam do 72 st. , czekam 10 min. a następnie gotuję 15 min. Zawracam szybko do całości zacieru, przez co temp. ustala się na 72 st. i znowu przerwa 30 min. Próba jodowa negatywna, podgrzewam do 78 st. , czekam 10 min i filtruję. Wysładzanie 3 x 2 litry wody o temp 77-75 st. Gotowanie 1,5 godziny. Chmielenie? Tutaj troszkę zamieszania miała być marynka i lubelski, ale mi zabrakło i zrobił się mix. Mianowicie 11 gr marynka + 8 gr cascade w szyszkach - 60 min; 15 gr lubelski - 5 min; 7 gr lomik szyszki po gotowaniu. Blg po gotowaniu 13,5.
 Fermentacja na drożdżach pozyskanych po burzliwej z poprzedniej warki.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka XV - Pszeniczne
 
 Dzisiaj praca jak przy taśmie: warzenie pszenicznego, przelanie na cichą monachijskiego oraz rozlew do butelek pilsnera, trochę tego dużo.
 Warzenie pszenicznego:
 1,5 kg pszenicznego jasnego mieszam z 4 litrami wody o temp. 41 st. Temperatura ustala się na 38 st., następnie dodaję 1 litr gorącej wody, temp. podnosi się do 44 st. i przerwa 10 min.
 Dodaję 3 litry gorącej wody i 1,5 kg słodu pilseńskiego, termometr pokazuje 55 st. przerwa 10 min.
 Znowu dodaję 3 litry gorącej wody, temperatura jest 64 st. odbieram 1/3 gęstego zacieru i podgrzewam do 72 st., przerwa 10 min, zagotowuje i gotuję 12 min. Następnie zawracam do gara. Temperatura ustala sie na 72 st. i robię 30 min. przerwy. Przeprowadzam próbę jodową, jest negatywna, podgrzewam do 78 st. i filtruję.
 Wysładzanie 6 litrów w 3 rzutach.
 Gotowanie 1,5 godziny, całość 27 gram chmielu lubelskiego w 20 minucie gotowania.
 Gęstość ekstraktu 12 Blg.
 Drożdże: przywrócona do życia gęstwa Wyeast 3068 z warki robionej w kwietniu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pszeniczne w ciągu 1 tygodnia odfermentowało tylko do 5 blg. Zostawiłem je na burzliwej jeszcze tydzień ale to nie miało żadnego sensu blg nic się nie zmienił. Zapach mocno bananowy smak w ciągu tygodnia znacznie sie poprawił. Zlałem do butelek i zobaczymy za 2 tygodnie.
 Powód słabego odfermentowania widzę w przesadzeniu z dodawaniem zbyt gorącej wody szczególnie na początku zacierania, w efekcie wytworzyło się zbyt mało cukrów fermentowalnych.
 Drugim powodem może być użycie starej gęstwy, ale raczej nie bo starter był bardzo żywotny.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka XVI - Czerwony Ale
 
 Surowce ale ale 2 kg;Carared 0,5 kg ale ale 2 kg;Carared 0,5 kg
 
 Zacieranie: Mieszam słody z 7 litrami wody o temp. 72 st. Po zmieszaniu temperatura jest 68 st. Robię przerwę 1 godzinę (temp. przez tą godzinę opada sobie do 63 st.) Następnie wykonuję próbę jodową (negatywna) podgrzewam do 77 st. odczekuję 10 min i filtruję).
 Wysładzanie 8 litrów o temp. 75 st. w kilku rzutach.
 Gotowanie: 1,5 godziny
 Chmielenie: 20 g cascade szyszki - 60 min; 10 g cascade szyszki - 20 min; 10 g cascade szyszki - 5 min.
 Wyszło 13 litrów o 12 blg zadane Wyeast 1318 London AleComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A jednak to najbardziej prawdopodobne; osłabione drożdże "zapominają" jak się fermentuje bardziej złożone cukry.
 Ale w tym przypadku chyba się nie martwisz - piwo będzie bardziej treściwe.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka XVII - pszeniczne 100%
 
 Tak jak w poprzednim sezonie kontynuuję moje próby z piwem czysto pszenicznym, bez udziału słodu jęczmiennego.
 Tym razem było to tak:
 3 kg słodu pszenicznego mieszam z 5,5 l wody o temp. 41 st. Ustala się temperatura 38 st. i robię 1/2 godziny przerwy zakwaszającej.
 Następnie dolewam 1 litr gorącej wody, temp. jest 44 st. - 10 min. przerwy ferulikowej.
 Dolewam 2 litry gorącej wody, temp. jest 53 st. - 10 min przerwy białkowej.
 Dolewam 3 litry gorącej wody, temp. jest 62 st. - 10 min przerwy,
 Następnie wykonuję dekokcję: odbieram 1/3 gęstego podgrzewam do 72 st. przerwa 10 min. doprowadzam do wrzenia i gotuję 10 min.
 Zawracam do gara i temperatura ustala się na 72 st. - 30 min. przerwy.
 Próba jodowa negatywna, podgrzewam do 78 st. odczekuję pięć minut i filtruję.
 Filtracja na złożu z gałązek jałowca idzie jak burza. Wysładzanie 8 litrów wody o temp. 78 st. w 4 porcjach.
 Gotowanie 1,5 godziny, chmielenie 37 gr lubelskiego granulatu przez 1 godzinę.
 Drożdże żeby było ciekawiej Wyeast 1318 london ale - gęstwa z poprzedniej warki.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 American Wheat dają piwo mocno wytrawne, wręcz cierpkie o niskim profilu estrowym. London ale dają lekko słodkawy posmak i ogromny bukiet owocowo-kwiatowych zapachów, więc są jakby przeciwieństwem American Wheat.
 To co chcę otrzymać to piwo bogate w różne ciekawe posmaki i złożony bukiet zapachowy.
 A co wyjdzie, to się zobaczy.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m. Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
 Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
 
 „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
 Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...- 
							Channel: Islandia
 2024-11-03, 01:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu" Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu" . Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20... . Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu... Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...- 
							Channel: Browary polskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	
Comment