Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Smoczy Kącik - WARZY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23791

    #61
    Macas rusz że zadek i pisz na bieżąco

    #32

    dość jasny Ci wyszedł, byłem zdziwiony że to Dubbelek - kolendra i kardamon na bardzo subtelnym poziomie ale zauważalne Piana monstrualna a moc niewyczuwalna.


    Przynajmniej na wstępie
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • macas
      Senior
      • 02-2008
      • 680

      #62
      No dobra ruszę , mam trochę do nadrobienia, bo warka #62 już w butelkach.
      # 32 początkowe Blg. miała 16,8 , myślę że po 3 zmieniłbyś zdanie
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • macas
        Senior
        • 02-2008
        • 680

        #63
        powoli uzupełniam

        WARKA 48 Pszenica Jasna próba warzenia w wysokich temperaturach (10-08-2009)zakończona w kiblu


        WARKA 49
        Grodziskie 14-08-2009

        s.pilzno 0,5
        s.pszenica 1,5
        s. wędzony jęczmień 2
        lubelski 30g
        drożdże 3068

        47 st - 10'
        68 st - 90'

        chmielenie 60' - 0' 20g, 50' 10g
        wyszło około 18l, Blg. 10,5 od fermentowało do 1 zabutelkowana z objawami zakażenia, jest kwaskowate ale od biedy pijalne, w razie czego skończy jako polewaczka do grilla.

        WARKA 50 DARK PILS początek sezonu LAGAROWEGO 19-10-2009

        s.pilzno 6,0
        karmel ciemny05
        carafaII 0,035
        marynka 60g
        lubelski 20g
        drożdże S-23

        50 st - 10'
        68 st - 60'

        chmielenie 60' - 0' cała marynka, 55' lubelski

        wyszło 35 l, Blg. 11,1 , całkiem smaczny tylko za wytrawny, ale przy takim zacieraniu inny by nie wyszedł
        CIEKAWOSTKA - przy przelewaniu na cichą odlałem 5l i wrzuciłem papryczkę chilli, i przy butelkowaniu do każdej butelki po kawałeczku papryczki na dokładkę. Ciekawy efekt smakowy delikatniejsze gardziołka za dużo nie przełknął, a i pachnie papryczką.
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • macas
          Senior
          • 02-2008
          • 680

          #64
          51 - Koźlak ciemny dekokt
          s.pilzno 4,0
          s.monach 2,0
          karmel ciemny 0,2
          karmel jasny 0,3
          marynka 40g
          lubelski 20g
          drożdże S-23

          52 - 10', 63 - 10', 1/3 dekokt 72 - 30', całość 72 - 30'

          Blg. 15 18l,
          Tradycyjnie jak to koźlak bardzo przedni

          52 - żYTNIEwynalazek

          Wysłodziny z W-51 Blg 5 + 1,2 kg ekstraktu żytniego piekarniczego.

          wyszło 12 l czegoś trudnego w pierwszym łyku do przełknięcia, ale z czasem robi się pitne.
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • macas
            Senior
            • 02-2008
            • 680

            #65
            53 - WIT próba przed konkursowa 15.11.2009

            s.pilzno 2,5
            pszenica niesłodowana 2,0
            płatki owsiane 0,5
            kolendra 10g
            curacao 20g
            lubelski 30g
            drożdże 3944 BELG WIBIER

            20' 30st płatki, 90' 65st, 30' 72st
            chmielenie 60' chmiel w 0', w 40' kolendra i 10g curacao, 50' 10g curacao
            za długo stało !!! piwa z pszenicą przynajmniej u mnie muszą szybko trafiać do butelek.
            wyszło 12Blg niestety nie konkursowe, ale znajomym smakowało

            54 PILS 7.12.2009

            s.pilzno 6,0
            carapils 0,25
            marynka 40g
            drożdże 2124 Bohemian Lager

            Zacieranie na lenia 66st - 120'
            chmielenie 60, w 0' marynka

            nawet pitny

            W 55 PILS 17.12.2009

            s.pilzno 5,0
            carapils 0,25
            Magnum 24g (z własnego zbioru)
            marynka 10g
            drożdże 2124 Bohemian Lager

            10' 50st, 90' 68st
            chmielenie 70'

            pilsy wychodzą mi coraz lepsze !!!
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • macas
              Senior
              • 02-2008
              • 680

              #66
              W 56 PILS KARMELOWY 25.12.2009

              A se tak w święta wymyśliłem.
              s.pilzno 4,86
              s.monach0,5
              karmel ciemny0,2
              karmel jasny 0,3
              marynka 30g
              lubelski 10g
              drożdże 2124 BL

              Na lenia jak to w święta:
              80' 63st
              chmielenie 70' w 0' marynka , w 60' Lubelski

              za mało chmielu reszta OK

              W 57 Pszenica Ciemna 3.01.2010

              s. pilzno 1,0
              s.pszenica 3,0
              s pszanica czekoladowa (namówiła mnie Marusia) 0.25
              lubelski 30g
              Danstar - German Wheat

              15' 45st, 10' 50st, 60' 65st
              chmielenie 65' - 0' 20g lubelski, 55' 10g lubelski

              2 tygodnie i do butelek, tyle może max u mnie stać pszenica.
              mało goździków za to sporo czekolady, jako że ze mnie łasuch to też jestem zadowolony
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • macas
                Senior
                • 02-2008
                • 680

                #67
                JESIEŃ 2010

                Coś z pisaniem na bieżąco u mnie nie dobrze
                Zrobimy mały przeskok wstawione warki 70 i 71
                70 - z dodatkiem słodów karmelowych powinna być jasno brązowa
                71 - czysty pilzneński + carapils pod koniec cichej dostanie ekstrakt pieprzowy prezent od Pana Jarosława z Opata

                Oba zacierane po "leniwemu wrocławsku"
                na S-23
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • macas
                  Senior
                  • 02-2008
                  • 680

                  #68
                  72 PILS
                  skład s. pils, s. carapils, chmiel marynka i sybilla, drożdżaki urquelle
                  wyszła elegancka flagowa 12-stka, obecnie przy 3 Blg. przelana na cichą.

                  Wczoraj pierwszy 73 KOŹLAK CIEMNY w sezonie, kopia WARKI 59 z lekko zwiększonym zasypem pilzna i barwiącego.
                  + P 73 8l piwa dla kierowców z Blg. 5 startowym
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • macas
                    Senior
                    • 02-2008
                    • 680

                    #69
                    Trochę rwane wpisy, ale cóż z piwem lepiej sobie radzę niż z pisaniem

                    Wszystkim, którzy tu zajrzą Szczęścia i Powodzenia w Nowym Roku.

                    Obecnie wstawione są Warki 93 - świeża czeka na pobudkę drożdży (PILS)
                    Warki 92 kończy burzliwą, (PILS), 91 na cichej (Pils półciemny)

                    Browarek planuje zmianę nazwy i loga wraz z 100 warką ale jeszcze wszystko w trakcie projektu
                    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                    Beniamin Franklin

                    Comment

                    • macas
                      Senior
                      • 02-2008
                      • 680

                      #70
                      Nazwa i logo nie zmienione , grafik nie dopisał

                      Sezon zimowy 2012/2013 rozpoczęty z okazji Święta Dyni wstawiona warka 104

                      6,5 kg Pale Ale
                      4 kg rozgotowanej dyni
                      35 g Perle z własnego zbioru
                      0' 25g
                      50' 10g
                      wyszło około 30l 11Blg
                      dodałem T - 58 , już pracuje
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

                      Comment

                      • macas
                        Senior
                        • 02-2008
                        • 680

                        #71
                        Dyniowe nie nadawało się do wypicia, trochę przetrzymane, zakażone i do d.... a właściwie wylania.
                        Sezon zimowo wiosenny zakończony Warką 115
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment

                        • macas
                          Senior
                          • 02-2008
                          • 680

                          #72
                          Znowu skończy się upomnieniem u Admina
                          obecnie w beczce Warka 175 z Mango i Galaxy na zimno,
                          176 IPA - przez nowego piwowara jako jego pierwsza produkowana dzisiaj na cichą idzie.
                          177 "Indianin" po dodaniu Aronii kolor czerwony się zrobił.

                          zaczynam od drożdży pozyskanych z PROFESJI "HOT HEAD"

                          warki podobne zasyp od 5,5 kg do 6 pilzno, pszenica, monach.

                          pozdrawiam M
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • macas
                            Senior
                            • 02-2008
                            • 680

                            #73
                            A i nastąpiła zmiana nazwy i loga BROWARU na:
                            " Browar Domowy Smoczywąs" logo zamieszczę przy okazji
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              #74
                              60 warek w cztery lata, może być .
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • macas
                                Senior
                                • 02-2008
                                • 680

                                #75
                                No ktoś to musi wreszcie wypić
                                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                                Beniamin Franklin

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎