Browar w akademiku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3614

    #1

    Browar w akademiku

    Co prawda tylko robiłem za widzo-asystenta, ale choć przepisem się pochwalę.

    KGB (to nazwa browaru), Dansk Ale

    zasyp: 5,4 słodu monachijskiego

    zacieranie: infuzyjnie, przerwa białkowa 20 min, scukrzająca 50 min, dekstrynowa 20 min.

    chmielenie 90 min 44 g Hallertauera Herzbrucknera i ostanie 5 min 125 g Alsace Strippespalt

    Filtrowanie za pomocą worka (przed chmieleniem) oraz pompki i lejka z sitkiem.

    prawie 25 l brzeczki o ekstrakcie 1052 (13 Plato, dobrze mówię?) zadaliśmy drożdżami East Coast Ale z White Labs.

    Niestety, nie mam kluczy do browarku (piwnica w akademiku), więc nie mogę zerknąć na fermentację.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3614

    #2
    Dzisiaj zlaliśmy w butelki. 23,5 l. Dodaliśmy australijskich cukierków do refermentacji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2009-03-22, 22:25.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
      Dodaliśmy australijskich cukierków do refermentacji.
      Hvad???

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.03
        • 3614

        #4

        Takie cudo, w paczce masz 60 cukierków, wrzucasz 2 na pół litra zamiast roztworu glukozy. Produkcja australijska.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza

          Takie cudo, w paczce masz 60 cukierków, wrzucasz 2 na pół litra zamiast roztworu glukozy. Produkcja australijska.
          Glukoza w landrynkach?
          W sumie ciekawy patent... Trochę upierdliwe wkładanie takiego cukierka do każdej butelki, ale reszta to już same zalety. np:
          - nie trzeba dodatkowo dekantować piwa i mieszać go z roztworem glukozy.
          - każda butelka dostanie identyczną porcję glukozy do nagazowania.

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2008.03
            • 3614

            #6
            No i dziś nastąpiło rozbutelkowanie.

            Piana obfita, ale mało trwała.
            Nagazowanie dobre.
            Kolor czerwonopomarańczowy.
            Zapach wybitnie owocowy, plus strasznie mi się ciśnie na usta słowo bigos - ogólnie gotowana kiszona kapusta, lekko kwaskowaty
            Smak kwaskowato - owocowy, lekka goryczka, orzeźwiające.

            Szczerze, nie jestem w pełni zadowolony.

            W międzyczasie było jeszcze jedno warzenie, w którym pomagałem z doskoku, i na czerwiec, po egzaminach, planujemy jakiegoś ciemniaczka.
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.03
              • 3614

              #7
              A wygląda to tak (patent z korektorem słuszny
              Attached Files
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Charlie44
                Ruski szampan w pierwszej warce
                Charlie44
                Witam wszystkich,

                Ostatnimi czasy postanowiliśmy z kolegą zrobić nasze pierwsze piwo z brewkitu, użyliśmy do tego:
                - Brewkit Master Pint American Wheat
                - Polepszacz (50% suchy ekstrakt, 50% glukoza) z Gozdawy
                - 15 litrów wody nisko mineralizowanej
                -...
                2017-09-18, 14:51
              • Dudlik
                Problem pieska którego przejechał pociąg
                Dudlik
                Moi drodzy!!! Mam wielki problem. Nie wiem jak pocieszyć koleżankę, której zginął po kołami pociągu piesek. Bardzo to przeżywa i ciągle płacze. Najgorsze jest to, że ja ją bardzo lubię, ale ona nie pije piwa, więc jej nie mogę tego napoju zaproponować. To nie koniec ona mieszka daleko...
                2003-06-21, 15:59
              • witekwww
                Gliwice, Pszczyńska 80, Pub Hellgate
                witekwww
                Mieszkając w pobliskim akademiku wybrałem się ostatnio do tego pubu spodziewając się, że z piw będzie tylko masówka. Tymczasem zaskoczenie pozytywne barman twierdzi, że mają ponad 120 różnych piw w ciągłej ofercie, m.in. z browarów:
                -ciechan
                -lwówek
                -kormoran...
                2011-05-11, 21:54
              • Merv
                eksperyment...
                Merv
                Witam witam
                Wraz z kilkoma znajomymi zabrałem się za robienie kilku warek różnego piwa jednocześnie (docelowo - dość gęstego, ok 17BLG każde). Zacieraliśmy bardzo różne rodzaje słodów - pszeniczne, palone, barwiące, jasne, karmelowe, żytnie.
                Końcową część wyslodzin...
                2009-06-14, 21:21
              • coder
                Zacieranie bez termometru...
                coder
                Rozbiłem termometr przy przewie białkowej i muszę sobie dalej radzić. Mam jeszcze tylko do zrobienia przerwę scukrzającą, na szczęście ona ma sporą tolerancję temperaturową. Znając moją kuchenkę podgrzewałem zacier 13 min, powinienem być teraz ok. 60-63*, zacier sciemniał, rozluźnił...
                2006-12-16, 10:38
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...