Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #91
    Może nie doczytalem albo przegapilem, ale co z tym piwkiem co Ci do niego coś wpadło? Zakażone czy szczęście dopisało?

    Comment


    • #92
      Z tym piwkiem było wszystko OK. Panikowałem trochę ale nie potrzebnie. Jedno piwko w poprzednim sezonie złapało jakąś infekcje ale nie wiem czemu.

      Comment


      • #93
        #29 Pszenica

        pszeniczny - 2,5kg
        pilzneński - 2kg
        carapilis 0,1kg

        zacieranie:
        45stC-75min
        55stC - 15min
        63stC - 40min
        72stC - 30min
        78stC - 10min

        Chmielenie:
        60' - 30g Lubelskiego

        Drożdże WB06
        Blg 12 zeszło do 3 - ok 24litry
        Do refermentacji 200g glukozy
        Wyszło 51butelek 0,5l

        Bardzo dobra pszenica. Już dawno wypita gdyż z biegiem czasu trochę traciła na smaku. Jeśli ktoś zrobi piwko z tego lub podobnego przepisu proponuje nie trzymać dłużej niż 6tygodni tylko pić i cieszyć się smakiem.

        Comment


        • #94
          #30 Lager sobotni

          pilzneński 4kg
          pszeniczny 0,5kg
          carapilis 0,5kg
          melanoidowy 0,1kg

          63stC - 45'
          72stC - 20'
          78stC - 10'

          Marynka 60' - 30g
          Spalt select 20' - 15g
          Lubelski 10' - -20g

          drożdże to gęstwa z poprzedniej warki

          wyszło ok 23l o BLG 13

          w sumie 47 butelek w które zakapslowano razem z 200g glukozy
          Acha wszystko odfermentowało do 4 BLG

          Było to ostatnie piwo z poprzedniego sezonu. Generalnie jestem zadowolony z dolniaków. Górniaki mi wyszły nie za dobre. We wszystkich (poza pszenicą) był posmak kwaskowy. Nie wiem od czego ta kwasowość obstawiam albo drożdże albo za wysoką temperaturę fermentacji. W tym sezonie mam zamiar skorzystać z innych drożdży i lekko obniżyć temperaturę fermentacji.
          Generalnie sezon bardzo udany. Polecam zrobienie wszystkich dolniaków z moich przepisów. Zostały już pojedyncze buteleczki z kilku warek. Czas zacząć nowy sezon. Na pierwszy rzut planuje jakieś AIPA na amerykańskich chmielach. Czas odkurzyć śrutownik, przepłukać fermentory , zrobić zakupy i cieszyć się świeżym i dobrym piwkiem.

          Comment


          • #95
            Sezon u mnie w pełni. Tak naprawdę to 2 warki juz w butelkach (to testowe piwka) i 3 warki pykają sobie w piwniczce. Również zamówione zostały materiały na 3 kolejne warki ( zaplanowane na styczeń)
            Ale po kolei

            #31Moje India Pale Ale
            W sumie nie wiem co z tego wyjdzie gdyż postanowiłem trochę poeksperymentować ze smakami.

            zasyp to
            pilzneński 5kg
            caraamber - 1kg

            chmiele
            Nugget - 30g
            palisadę 50g
            cuscade - 15g
            oraz (to właśnie mój eksperyment) 0,5kg czubków sosnowych ale takich na których już zrobiłem naleweczke. Po prostu w maju zebrałem trochę czubków zalałem to wódeczką potem cukrem i tak jak to się robi w naleweczkach odcedziłem. To co zostało postanowiłem jeszcze wykorzystać przy produkcji piwa. mam zadzieje że piwo zyska żywicznych posmaków które to bardzo lubie.

            A wiec:

            66stC - 1h
            76stC - 5'

            wysładzanie do prawie pełnego gara 30l
            potem gotowanie:

            Nugget - 60'
            Czubki - 20'
            Palisade/Cuscade - 15'

            wyszło ok 24l 13Blg

            po tygodniu na cichą przy 4blg a następnie po 2 tygodniach do 48 butelek 0,5 l z 190g glukozy.

            Pierwsze odczucia smakowe już posiadam ale zatrzymam je na razie dla siebie. Chce poczekać miesiąc może dwa aby smaki się ułożyły i wtedy zdam relacje. Jeśli zapomnę poproszę o przypomnienie.

            Pierwsza warka w tym sezonie uwarzona także sezon uważam za rozpoczęty. W planie około 13-14 warek tak do maja. Potem mam brak warunków (pracuje nad tym) na robienie ale wspaniałe warunki na degustowane.
            Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z moich przepisów


            PS:aha drożdże US-05 - brak jakichkolwiek kwaskowych posmaków jakie zawsze miałem przy górniakach także jestem zadowolony

            Comment


            • #96
              Ale zaszalałem. W piwniczce pykają 3 dolniaki na cichej i 2 na burzliwej. Ale zanim na nie przyjdzie pora to w butelkach już kolejna wareczka.

              #32 Żubrówkowe IPA

              Pale ale - 4kg
              Carared -0,5kg
              Carapils - 0,5kg

              zacieranie 66stC -1h
              potem podbicie do 76stC -10min

              chmielenie:
              Challenger -50g - 60min
              Palisade - 50g -30min
              Cascade - 15g -15min

              20 trawek żubrowych -35min (taki tescik)

              wyszło wszystkiego ok25l -blg 12

              zadano gęstwą z poprzedniej warki

              po tygodniu na cichą a po kolejnych 2 tygodniach przy blg 3 do butelek z 207 g glukozy

              Piwko OK trochę mętne. brak jakich kolwiek estrowych posmaków z czego jestem zadowolony. Trawy żubrowej na razie nie wyczuwam.

              Comment


              • #97
                Ale zaległości:
                W piwnicy powoli kończą mi się skrzynki z pustymi butelkami a tutaj na razie opisy tylko 2 warek
                A więc kolejna:

                #33 Pilsner mikołajkowy

                Pilsneński 4kg
                Monachijski 1kg
                carapils 0,5kg

                Challenger 50g
                sazz - 50g

                64stC-20min
                72stC - 40min
                76stC - 10min

                challenger 1h
                Sazz - 15min

                23litry 13blg Zadano W34/70

                odfermentowało do 4blg

                Kilka sztuk już wypite i jestem zadowolony ale zobaczymy jak się ułoży.

                zachęcam do pisania na forum a nie zadawanie pytań na priva.


                Pozdrawiam

                Puszka

                Comment


                • #98
                  #34 Pilzner wtorkowy

                  Pilzneński 3kg
                  Monachijski-2kg
                  Pale ale 1kg
                  marynka 45g
                  Sazz - 25g


                  63stC-45'
                  72stC-15min

                  Marynka 60'
                  Sazz - 15'

                  Wyszło 14BLg i odfermentowało do 4BLg

                  drożdże to gęstwa z poprzedniej warki

                  Pozdrawiam

                  Comment


                  • #99
                    #35 Lager monachijski

                    Pilzneński - 3kg
                    Monachijski - 2kg
                    CaraPils - 0,5kg


                    63stC - 45'
                    72stC - 15'
                    76stC - 5'

                    Marynaka 30g - 60'
                    Lubelski - 20g - 20'
                    Sazz - 25g - 15'
                    sybilla - 25g - 10'
                    , Tetnanger - 20g - 10'

                    Drożdże to gęstwa z warki 33
                    butelkowane po po 20dniach burzliwej i 16dniach cichej z 173g glukozy + 28g cukru

                    Wyszło 46 butelek 0,5l
                    Last edited by puszka; 02-04-2014, 18:32.

                    Comment


                    • #36 Schwarzbier

                      manachijski II -3kg
                      pilsneński klepiskowy - 1kg
                      Karmelowy 300 0,6kg
                      barwiący czarny 0,25kg
                      Jęczmień palony - 80g


                      66-68stC - 1h
                      76stC - 10min

                      Hallertaner Tradition - 50g - 1h
                      Tetnanger - 15g - 10'

                      Gęstwa z W34/70

                      Wyszło 12blg ok 22l
                      odfermentowało do 5Blg

                      Comment


                      • #37 Czeski Pils

                        Pilsneński klepiskowy 4,1kg
                        monachijski 0,6kg
                        carapils 0,25kg

                        62st-40'
                        72st-30'
                        76st-5'

                        Żatecki - 130g

                        100g - 60'
                        30g - 10'


                        Wyszło 22l 13blg

                        drożdże to gęstwa z warki nr 34

                        odfermentowało do 3,5Blg


                        Całkiem niezłe piwo

                        Comment


                        • #38 Czeski Pils 2


                          Pilsneński klepiskowy 4,9kg
                          Karmelowy 30 - 0,5kg

                          62stC - 50'
                          72stC - 10'
                          76stC - 10'

                          Premiant - 50g
                          Sazz - 20g

                          20' bez chmielu
                          60' Premiant
                          15' - Sazz

                          Wyszło 24l 13blg
                          zadano S-23

                          Odfermentowało do 3blg i po cichej przelano do 49x0,5l z dodatkiem 198g glukozy

                          Comment


                          • # 39 Pils Wiedeński


                            wiedeński - 3kg
                            pilsneński 2kg
                            Carapils 0,25kg
                            zakwaszający 0,125kg
                            ekstrakt słodowy jasny w proszku 100g

                            62stC-50'
                            72stC-10'
                            76stC-5'

                            Marynka - 25g -45'
                            Iunga - 10g - 45'
                            Perle - 50g - 15'


                            wyszło 25litrów 12blg

                            zadano gęstwą z warki poprzedniej

                            odfermentowało do 3,5blg


                            przelano do 52x0,5l z 180g glukozy


                            Dobre piwko

                            Comment


                            • #40 Pilsik

                              Wg obliczeń BeerSmith 2 piwo osiągnęło 36,4 iBU

                              pilsneński -5kg
                              Cara pils 0,5kg
                              zakwaszająco 0,125kg

                              62stC - 50'
                              72stC - 10'
                              76stC - 5'

                              Iunga 25g - 60'
                              Sybilla 25g - 20'
                              Lubelski - 30g - 10'


                              Wyszło 23l - 12blg
                              zadano gęstwą z warki 38

                              odfermentowało do 3,5 blg

                              Wysłałem na konkurs do Krakowa dla samej metryczki

                              wg sędziów wyszło że piwo posiadało Silny aldehyd octowy oraz wyczuwalny diacetyl.
                              Cóż, trzeba będzie nad tym popracować. Oczywiście piwo nie weszło do finału

                              Comment


                              • #41 Schwarzbier 2

                                wg BeerSmith 2 piwo ma 29,2 IBU

                                pilsneński - 3kg
                                monachijski II - 1,4kg
                                carafa II - 0,25kg
                                barwiący - 0,25kg

                                63stC - 45'
                                72stC - 15'
                                76stC - 10'

                                tetnenger - 15g - 10'
                                Perle -50g - 60'

                                wyszło 23l 12blg
                                zadano drożdżami z warki 39

                                Piwo wysłano do Żywca. Zajęło 3 miejsce w swojej kategorii chodziarz nie wiele brakło do drugiej pozycji (przegrałem jakimiś małymi punktami)
                                mimo 3miejsca piwo miało wadę pod postacią aldehydu octowego. Jak z tym walczyć ??

                                Oczywiście piwo wyśmienite

                                Comment

                                Working...
                                X