Na pewno wskazuje we wrzątku 100°C, ale czy myli się gdzieś po drodze to nie wiem. Chociaż nie wydaje mi się, by tak było. Poza tym potrafię trochę oszacować temp. zacieru. I raczej nie było więcej niż wskazane 71°C przy zasypaniu. Chociaż jeżeli myli sie o kilka °C to tu mógłby leżeć problem.
W sumie rozważałem zakupienie elektronicznego termometru i może trzeba rozważyć tą opcję aby sprawdzić obecny termometr.
Obecnie posiadam sprężynowy. Taki ze wskazówką
W sumie rozważałem zakupienie elektronicznego termometru i może trzeba rozważyć tą opcję aby sprawdzić obecny termometr.
Obecnie posiadam sprężynowy. Taki ze wskazówką
. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach, nie nabierze "ziemistości"? chyba taaak, ten posmak już miałem w tak mętnym piwie (belgijskie).
. Podejrzewam jednak, że to wina grubszego zmielenia, ponieważ nie chciałem mieć problemów z wysładzaniem. Dodatkowo po raz pierwszy przygotowałem odpowiednia ilość wody by ten proces przeprowadzić w trybie ciągłym. Wszystko te czynniki spowodowało, że wydajność osiągnęła zaledwie 68% - słabo!.
...
Comment