Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Senior
    • 03-2010
    • 224

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Sprawdzałeś termometr?
    Na pewno wskazuje we wrzątku 100°C, ale czy myli się gdzieś po drodze to nie wiem. Chociaż nie wydaje mi się, by tak było. Poza tym potrafię trochę oszacować temp. zacieru. I raczej nie było więcej niż wskazane 71°C przy zasypaniu. Chociaż jeżeli myli sie o kilka °C to tu mógłby leżeć problem.

    W sumie rozważałem zakupienie elektronicznego termometru i może trzeba rozważyć tą opcję aby sprawdzić obecny termometr.
    Obecnie posiadam sprężynowy. Taki ze wskazówką

    Comment

    • LeoxxX
      Senior
      • 03-2010
      • 224

      #92
      Ok. Piwo na razie jest ok. We wtorek 8.10.2013 zmierzyłem 6blg, postanowiłem poczekać do soboty, z przelaniem na cichą, może jeszcze trochę dofermentuje. Piwo wygląda jak pszeniczne : (. Trudno ocenić mnie na razie smak, ponieważ dominuje chmiel . Mam nadzieję, że po kilku miesiącach, nie nabierze "ziemistości"? chyba taaak, ten posmak już miałem w tak mętnym piwie (belgijskie).

      Jutro zamierzam zrobić szybkie piwko. Full Aroma Hops (przepis z wiki)hmmm tylko bez tej dziwnej tabletki ^^.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10739

        #93
        Jeśli jest to receptura tego Carlberga to Tabletka mogła mieć w tym udział
        Last edited by anteks; 12-10-2013, 08:38.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • LeoxxX
          Senior
          • 03-2010
          • 224

          #94
          Warka 19 Full Aroma Hops

          Skład:
          • Pilzneński 5,5kg
          Zacieranie
          • 40°C wsypanie słodu
          • 61°C 10min
          • 72°C 45min
          • 75°C 10min
          Gotowanie 60min
          • 60min Magnum (granulat) 25g
          • 45min Lubelski (szyszka) 60g
          • 55min Lomik, Żatecki, Marynka po 25g
          Wyszło 30l 13blg zadane Safale S-04




          Warki 18 AIPA zostały przelane na cichą
          • Danstar Nottingham - Ale Yeast - 5blg
          • US-05 - 6blg

          Comment

          • LeoxxX
            Senior
            • 03-2010
            • 224

            #95
            Co do chmielu to teraz nie wiem czy dałem Marynkę w 45min czy Lubelski

            Comment

            • LeoxxX
              Senior
              • 03-2010
              • 224

              #96
              Warka 20 Ala Pszeniczny Belg

              Warka 20 Ala Pszeniczny Belg

              Skład:
              • carabelge0,3kg
              • biscuit 0,2kg
              • pilzneński 4,lg
              • pszeniczny 2kg
              • orkiszowy 1kg
              • karmelowy jasny 0,6kg


              Zacieranie
              • 45°C 10min
              • 67°C 40min
              • 72°C 20min (do negatywnej próby jodowej)


              Gotowanie 60min
              • 30min Marynka (szyszka) 25g
              • 45min Lubelski (szyszka) 25g Marynka (szyszka) 20g
              • 60min Lubelski (szyszka) 25g


              Chmiel 2 letni.

              Wyszło 30l 16blg zadane 2x Safale S-33 z datą 07.2013

              Słaba wydajność . Podejrzewam jednak, że to wina grubszego zmielenia, ponieważ nie chciałem mieć problemów z wysładzaniem. Dodatkowo po raz pierwszy przygotowałem odpowiednia ilość wody by ten proces przeprowadzić w trybie ciągłym. Wszystko te czynniki spowodowało, że wydajność osiągnęła zaledwie 68% - słabo!.

              Piwo będzie fermentować w temperaturze 21°C
              Last edited by LeoxxX; 14-11-2013, 03:05.

              Comment

              • LeoxxX
                Senior
                • 03-2010
                • 224

                #97
                Zapasu uzupełnione, kurier mało zadowolony

                AIPA pomimo tego, że jest mega mętne smakuje całkiem porządnie. Brakuje może trochę więcej akcentów cytrusowych w zapachu, hmmm w sumie jest ich bardzo mało. Goryczka jest na odpowiednim poziomie, dość mocna ale zbalansowana.

                Pszeniczne Belgijskie wydaje się, że będzie całkiem ok, przelałem na cichą bo jakoś słabo od fermentowało do 5blg.


                Full Aroma Hops będzie również ok, musi się nagazować ale połączenie słodkości z goryczką wydaje się bardzo ciekawa.

                Comment

                • LeoxxX
                  Senior
                  • 03-2010
                  • 224

                  #98
                  Warka 21 Porter Bałtycki

                  Warka 21 Porter Bałtycki

                  Skład:
                  • pilzneński 6kg
                  • monachijski 2,4kg
                  • karmelowy jasny 0,75,lg
                  • karmelowy ciemny 0,6kg
                  • caraf 0,4 kg
                  • carahell 0,4kg


                  Zacieranie
                  • 52°C 15min
                  • 62°C 30min
                  • 72°C 35min


                  Gotowanie - długo w celu odparowania
                  • 60min Marynka (szyszka) 60g
                  • 45min Lubelski (szyszka) 30g



                  Wyszło 25l 22blg zadane 2x Safale S-23
                  Last edited by LeoxxX; 30-11-2013, 23:41.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli jest to receptura tego Carlberga to Tabletka mogła mieć w tym udział

                    Tjaaa, zostaliśmy dinozaurami ...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Senior
                      • 03-2010
                      • 224

                      Po roku od uwarzenia warka 17 Porter Bałtycki, zdecydowanie poprawił się smak. Doświadczalnie stwierdzam, że to absolutnie minimalny okres dla tego gatunku piwa aby go spożywać. Co trzy miesiące próbowałem po butelce i dopiero teraz jest ok.

                      Natomiast warka 5 Porter Bałtycki, ma już 2 lata, zostało tylko 6 buteleczek 0,33l.
                      Odkryłem natomiast błąd pomiarowy, który szczególnie dotykał piw dolnej fermentacji. Mianowicie pomiar dokonywany jest w temp ok 10-12°C. Czyli gęstość jest większa niż w 20°C. Pytanie teraz o ile trzeba skorygować pomiar w temperaturze 10°C. Na browar.biz znalazłem od temperatury 20°C.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        Kilka tematów pod Twoim masz odpowiedź.

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Senior
                          • 03-2010
                          • 224

                          Porter Bałtycki zszedł do 9blg - dużo. Trzeba jednak nadmienić , że fermentacja odbywała się w temp 5-10°C. Przelałem na cichą i zostawiłem w cieplejszym miejscu, musi zejść do tych 7 7,5 blg.
                          Natomiast nie wiem co zrobić by osiągnąć 9%. Musiałby od-fermentować do około 4,5 - 5 blg. Chyba trzeba było by zacierać jakoś super wytrawnie hmm.

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Senior
                            • 03-2010
                            • 224

                            Do Portera zamierzam dodać 50g płatków dębowych Sherry Oloroso

                            Comment

                            • LeoxxX
                              Senior
                              • 03-2010
                              • 224

                              Schwarzbier 22

                              Skład:
                              • Pilzneński 6 kg
                              • Monachijski zabrakło
                              • Karmelowy 180 EBC 0,5kg
                              • Czekoladowy ciemny 400EBC 0,4kg
                              • caraf III special 0,2 kg
                              • jęczmień palony 0,15 kg
                              Zacieranie
                              • 68°C 55 min
                              • 72°C 10 min
                              • 76°C 10 min - dodane czarne słody
                              Gotowanie 60min
                              • 60 min - Hallertau Tradition 60g
                              • 10 min - Hallertau Tradition 40g
                              Wyszło 33l 13 blg zadane drożadzami Saflager W34/70
                              Last edited by LeoxxX; 28-12-2013, 20:54.

                              Comment

                              • LeoxxX
                                Senior
                                • 03-2010
                                • 224

                                Schwarzbier - zszedł do 4blg

                                Porter Bałtycki - ok 8blg. Nadal dużo - czekam dalej. Jak nie zejdzie to może wsypie jeszcze paczkę drożdży S-23.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎