Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    Panie, maratony to są do biegania, a nie do warzenia piwa
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • bielok
      Senior
      • 10-2007
      • 338

      Cześć

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
      Panie, maratony to są do biegania, a nie do warzenia piwa
      Rozumiem Przemo że już jakiś przebiegłeś ..... czy teoretyzujesz ?

      Warka #97 wystawiona na balkon do chłodzenia, drożdże z tego co widzę elegancko się rozruszały w 0,5 l brzeczki
      warka #96 ma zamiar zwiedzać mieszkanie co mi się bardzo nie podoba, trzeba będzie ubierać pianę
      warka #95 i cienkusz grzecznie się mieszczą w swoich pojemnikach
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 05-2007
        • 1501

        Bardziej to drugie
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • zbynekkk
          Junior
          • 12-2007
          • 3

          Niektórzy jak mają czas, to warzą warkę za warką Jak go nie mają , to ważą ile jeszcze w kegu zostało.
          Last edited by zbynekkk; 17-11-2012, 15:22.

          Comment

          • bielok
            Senior
            • 10-2007
            • 338

            Warka # 95

            Cześć.

            Warka # 94 Porter kawowy. oraz cienkusz przelane na cichą. Porter zszedł do 4,5 blg, cienkusz do 1 blg
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • bielok
              Senior
              • 10-2007
              • 338

              Cześć

              # 95 - porter kawowy - keg 19 l i 5x0,5l
              #97 - Blond 25x0,5l + 100g cukru
              #96 - Barani Łeb dla odmiany wylałem do wanny
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bielok
                Senior
                • 10-2007
                • 338

                # 98, # 99

                Koalicja begijsko-amerykańska

                zasyp:
                5000 g pilzneński
                5000 g pale ale
                500 g czerwony strzegom
                2000 g ryż
                2000 g kasza manny


                Zacieranie:
                ryz i kasza manny rozgotowana 1h z dodatkiem termostabilnej amylazy w 12 l wody, po gotowaniu woda uzupełniona do 37 l i dodane słody:

                64*C - 20'
                72*C - 90'
                78*C- 10' i wysłądzanie woda o ilości 30 l wody, po wysłądzaniu otrzymałem ok 59 l brzeczki 15,5 blg.

                Brzeczke podzieliłem na dwie cześci:

                #98 belgian blond, bedzie fermentowane drożdżami belgian ardennes (chmielenie 70'):
                10' - lubelski 50 g
                65' - lubelski 50 g


                # 99 american, będzie fermentowane gęstwa california lager (70'):

                10' - williamette 50 g
                65' - citra 25 g

                Brzeczka chłodzona naturalnie, drożdże zadam dziś po pracy.
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • bielok
                  Senior
                  • 10-2007
                  • 338

                  Warka #100 Tripel

                  Warka #100 Tripel
                  Tak jak w zeszłym roku warze piwo na przyszły sezon jesienno-zimowy.

                  Zasyp:
                  5000 g - pilzneński
                  1000 g - karmelowy 30 strzegomski
                  1500 g - pale ale
                  500 g - monachijski

                  Zacieranie w 25 l wody:
                  64*C - 30 '
                  72*C - 60'
                  78*C - 10' wysładzanie do objętości ok 30 l

                  Chmielenie 60':
                  0' - 25 g perle
                  60' - 20 g perlr

                  Do wiadra poszło ok 26 l brzeczki 18 blg.
                  zadane gęstwa belgian ardenes
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • zgoda
                    Senior
                    • 05-2005
                    • 3516

                    No i kolejna stówka pękła.

                    Gratulacje.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Stasiek
                      Senior
                      • 02-2007
                      • 608

                      Gratulacje setki, Grzesiu.

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 05-2007
                        • 1501

                        No to Grzesiu za pierwszą setkę i za następną
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10738

                          Gratulacje Grzesiu, teraz to już z górki
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • bielok
                            Senior
                            • 10-2007
                            • 338

                            Cześć.
                            To tylko cyferki, nic wiecej.
                            Last edited by bielok; 29-01-2013, 08:57.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • bielok
                              Senior
                              • 10-2007
                              • 338

                              Warka #101, #102

                              Cześć.

                              Potrzebowałem dziś wiader więc #99 i #100 poszły na cichą mocno niedofermentowane.
                              #100 dostała płaszcz wodny celem podniesienie tem. do 22*C.


                              Warka 101/102

                              Składniki:
                              7000 g pilzneński
                              800 g - carared
                              200 g - crystal
                              150 g - palony żywiecki
                              100 g kawa

                              Zacieranie w 25 l wody niemal na bryta:
                              66-68 *C - 60'
                              68-70 *C - 45'
                              78 *C - 15' , wysładzanie na dwie raty wodą o objętości ok 32l.

                              #101
                              chmielenie 70'
                              10' - 25 g perle
                              65' - kawa

                              zaszczepione zostanie gęstwa california lager

                              #102
                              chmielenie 70'
                              10' - 30 g tradition
                              65' - 50 g lubelski

                              zaszczepione zostanie starterem z jednej paczki Mauribrew Lager
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • bielok
                                Senior
                                • 10-2007
                                • 338

                                Warka #104 dubbel

                                Warka #104 dubbel

                                Zasyp:
                                5000 g - pilzneński
                                1000 g - monachijski
                                500 g - biscuit
                                300 g - czerwony strzegom
                                200 g - crystal
                                100 g palony żywiecki (ekstrahowany na zimno)

                                Zacieranie:
                                64-67 *C - 20'
                                69-72 *C - 40'
                                78 *C - 10' dodatnie namoczonego słodu palonego i wysładzanie do objętości 30 l o gęstości 16 blg. Resztę młóta wysłodziłem 18 l wody, otrzymałem 18 l o gęstości 5 blg. Na tej bazie powstanie lekkie piwo imbirowe.

                                chmielenie 75'
                                15' - tradition 20 g

                                Na teraz trwa 30 minuta chmielenia, cienkusz zagotowany, zajmę się nim po południu.
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎