Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Karola

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karold28
    Member
    • 10-2010
    • 84

    #46
    13# - Alt Bier

    Według receptury z CP z dodatkiem trochę większej ilości chmielu (piwa wyszło więcej).

    Zasyp:
    Słód monachijski 3,7 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie:
    Słód wsypany do 12l wody o temp 66°C
    61-63°C - 40'
    71-73°C - 30'
    Później podgrzane do 78°C

    Wysładzanie:
    4 porcje po 3L

    Chmielenie:
    Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60'
    Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 20'

    Drożdże:
    Górna fermentacja - Danstar Nottingham - Ale Yeast


    Ostatecznie wyszło 25L piwa z ekstraktem 11,5 BLG (rozcieńczane wodą do zadanego BLG). Piwo warzone 29.04.2013 więc już w trakcie fermentacji

    Jestem już po kilku butelkach AIPY i to chyba najlepsze piwo jakie zrobiłem

    Comment

    • karold28
      Member
      • 10-2010
      • 84

      #47
      14# - Witbier

      Niedługo pójdzie już w butelki ale dla statystyki wpisuje. Receptura według CP. Trochę niskie odfermentowanie wyszło bo zeszło tylko do 4,5 BLG ale test FFT dał ten sam wynik.

      Comment

      • karold28
        Member
        • 10-2010
        • 84

        #48
        15# - Premium Bitter

        W zeszłą niedzielę 25.08.2013 rozpocząłem sezon i na pierwszy rzut poszedł Premium Bitter. Trochę chyba się jednak pospieszyłem bo temperatura jeszcze minimalnie za wysoka. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie

        Dziś przelane na cichą. Zeszło do 3 BLG.

        Comment

        • karold28
          Member
          • 10-2010
          • 84

          #49
          Czas uzupełnić braki. Wszystko według receptur z CP pod tymi nazwami:

          16# - Dr Rudi Amber Ale 12º BLG (jeszcze czekam ale na 99% całe do wylania. Miałem problemy z startem drodży i chyba coś się przypałętało)
          17# - New Zealand India Pale Ale (NZIPA) 16º BLG - wyszło świetne
          15# - Belgian Pale Ale 12º BLG - jest na cichej

          Comment

          • karold28
            Member
            • 10-2010
            • 84

            #50
            Ciągle mam zaległości:

            Warka 16 - cała do wylania. Niestety moje obawy się potwierdziły (pierwszy raz)
            Warka 18 - Belgian Pale Ale - przyjemne piwko. Małe odejście od mocniej chmielonych piw.
            Warka 19 - DEIPA - powrót do tego co lubię najbardziej... czyli chmielu. Po pierwszej degustacji wypada b. dobrze.

            Jutro pewnie warka 20...

            Comment

            • karold28
              Member
              • 10-2010
              • 84

              #51
              Warka 20 - Amber Ale z Nowozelandzkimi Chmielami - zabutelkowane
              Warka 21 - Tasmanian Red Ale - zabutelkowane
              Warka 22 - Witbier z amerykańskim chmielem Citra - na cichej

              Comment

              • karold28
                Member
                • 10-2010
                • 84

                #52
                Warka 23 - 6 zbóż, warzona dziś, fermentacja wystartowała.

                Kolejne podejście do tej warki. Miejmy nadzieję, że teraz wyjdzie lepiej niż ostatnio
                Last edited by karold28; 24-05-2014, 23:05.

                Comment

                • karold28
                  Member
                  • 10-2010
                  • 84

                  #53
                  Niestety ale kolejny raz podejście do 6 zbóż nieudane. Wylana całość po 2tyg na cichej.

                  Kolejne warki:


                  Warka 24 - Witbier
                  Warka 25 - American Bitter 12° BLG

                  Comment

                  • karold28
                    Member
                    • 10-2010
                    • 84

                    #54
                    Warka 25 przelana do butelek.

                    Warka 26 - Piwo Świąteczne

                    Zasyp:

                    5kg Pale Ale
                    0,5kg Monachijski ciemny
                    0,5kg Abbey
                    0,2kg Karmelowy ciemny
                    0,1kg Czekoladowy 900 EBC

                    Zacieranie:
                    słód wsypany do 15l wody o temp 65°C
                    61-63°C - 20'
                    71-73°C - 40'


                    Chmielenie:
                    Chmiel Lubelski, granulat, 15g 60'
                    Chmiel Lubelski, granulat, 10g 10'

                    Przyprawy:


                    Na ostatnie 10min chmielenia:
                    150g miodu
                    30g startego imbiru
                    20g kandyzowanej skórki pomarańczy
                    10g cynamonu
                    10 goździków
                    1 łyżeczka kardamonu
                    3 łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker
                    1 opakowanie cukru wanilinowego

                    Drożdże:
                    Safbrew T-58

                    Filtracja to była jakaś masakra. Ostatecznie wyszło około 17L 18BLG. Na burzliwej zeszło do 7 BLG. Jutro idzie na cichą.
                    Last edited by karold28; 17-11-2014, 19:32.

                    Comment

                    • karold28
                      Member
                      • 10-2010
                      • 84

                      #55
                      Piwo Świąteczne już od tygodnia w butelkach.

                      Tym razem coś na zimowe wieczory.

                      Warka 27 - Piwo Zimowe

                      Piwo zgodnie z recepturą z CP - Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG.

                      Zasyp:

                      5kg Słód pilzneński
                      0,7kg Słód pszeniczny
                      0,3kg Słód karmelowy jasny Steinbach


                      Zacieranie:

                      słód wsypany do 18l wody o temp 65°C
                      61-63°C - 40'
                      71-73°C - 20'


                      Chmielenie:

                      Chmiel Lubelski, granulat, 15g 60'
                      Chmiel Marynka, granulat, 30g 10'


                      Przyprawy:

                      Na ostatnie 10min chmielenia:

                      10g Kolendra
                      10g Curaçao
                      0,5kg Cukier kandyzowany

                      Drożdże:

                      Safbrew S-33

                      Comment

                      • karold28
                        Member
                        • 10-2010
                        • 84

                        #56
                        Dla uzupełnienia


                        29# - zakażenie poszło do wylania
                        30# - Milk Stout
                        31# - Prasátko 10º BLG (wg. CP)

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎