Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Siedlecki Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Senior
    • 11-2011
    • 115

    #16
    11.03.2012 zabutelkowane 2 warki #3 Irish Red Ale i #4 Milk Stout. Irish Red Ale 2 tyg. na cichej, Milk Stout 1 tydzień na cichej na tych samych drodżach. Milk Stout ok. 20 litrów. Irish Red Ale ok. 22 litrów.
    Last edited by Konrad_; 16-03-2012, 00:08.

    Comment

    • Konrad_
      Senior
      • 11-2011
      • 115

      #17
      Poniżej etykiety zabutelkowanych piw. Piwo Milk Stout było zagrożone kwasem, ponieważ wpadł mi korek po przelaniu na cichą, dlatego w nazwie znajduje się słowo skisły Oczywiście po ang. już tak strasznie nie brzmi _
      Attached Files

      Comment

      • Konrad_
        Senior
        • 11-2011
        • 115

        #18
        witam wszystkich,
        dziś 'dokładniejsza' degustacja milk stout #4
        Piana utrzymuje się do końca, bardzo dobrze wyczuwalna kawa, laktozy praktycznie nie czuć.
        Jestem bardzo zadowolony, ponieważ próbowałem tydzień i było kwaskowate, teraz smak się sklarował.
        Attached Files

        Comment

        • Konrad_
          Senior
          • 11-2011
          • 115

          #19
          #5 ala Kolońskie – 20.05.2012 r.

          Słód pilzneński 5kg
          Słód pszeniczny 1kg
          Chmiel Hallertauer
          Zacieranie:
          63' - 50 minut
          72' - 10 minut

          podgrzanie do 78 i wysładzanie.

          gotowanie
          w 1 minucie 60 gram chmielu lubelskiego – i tu chyba przesadziłem z ilością…
          w 50 minucie 10 gram chmielu lubelskiego oraz 3 g mchu irlandzkiego.
          Przed zadaniem drożdży 13 BLG
          Wyszło ok. 30 litrów.

          Przelałem to na dwa pojemniki i użyłem dwóch rodzajów drożdzy: Danstar Nottingham, Safbrew S-33,

          Comment

          • Konrad_
            Senior
            • 11-2011
            • 115

            #20
            27.05.2012 piwko zlane na cichą. Po fermentacji drożdżami Danstar Nottingham BLG zeszło do 3 i ma mniej kwaskowaty smak niż po drożdżach Safbrew S-33.
            Pojemnik zadany drożdżami Safbrew S-33 – BLG zeszło do ok. 4,5. Teraz jakis tydzień, dwa i będzie butelkowany.

            Comment

            • Konrad_
              Senior
              • 11-2011
              • 115

              #21
              Butelkowanie 17.06.2012r. także naprawdę długo piwko postało na cichej fermentacji(brak czasu). Zapowiada się naprawdę niezłe piwko. Degustowałem przed butelkowaniem i to piwko z drożdżami Nottingham lepiej się zapowiada. Wyszło ok. 55-60 butelek 0,5 l.
              Dodana glukoza ok. 3,5 grama na 0,5 l.
              Za jakiś czas prezentacja etykiet.

              Comment

              • Konrad_
                Senior
                • 11-2011
                • 115

                #22
                #5 prawie Witbier – 15.08.2012 r.

                2 x zestaw, więc do warzenia użyłem:
                - słód pilzneński 4 kg
                - pszenica niesłodowana 3,6 kg (spakowana oddzielnie)
                -płatki owsiane 0,8 kg
                - kolendra 30 g
                - Curaçao 40 g
                - imbir świeży ok. 100 gram (myślę, że za mało, ale dodałem do połowy czyli ok. 20 litrów warki)

                Chmiel marynka, granulat, 40 g (niestety tu zawalił sklep, zauważyłem jak w sypałem, ze zamiast 50 g lubelskiego jest 40 g marynka, więc z witbiera za wiele nie będzie to miało wspólnego...
                Podobnie było z instrukcją warzenia… jako, że pierwszy raz miałem do czynienia z pszenicą niesłodowaną na wariata szukałem przepisu witbiera, bo dostałem do zupełnie innego piwa. Wcześniej niestety nie zwróciłem na to uwagi.
                Tak więc oddzielnie płatki i pszenice niesłodowaną podgrzałem do ok. 70 stopni i podtrzymałem ją ok. 15-20 minut.
                Następnie słód pilzneński oraz pszenicę z płatkami zacierałem razem ok. 1h i 30 minut w temperaturze 68 stopni.
                Z tego wszystkiego zapomniałem podpić do temp 78 stopni, ale mam nadzieję, że to miało tylko wpływ na wysładzanie. Wysładzanie trwało ok. godziny.
                Wyszło aż 45 litrów, gotowane godzinkę. W 3 min. Przed końcem dodany kminek i Curaçao. Odlane ok. 25 litrów do jendego fermentatora. Reszta znowu podgotowana i dodany imbir i tez gotowany ok. 5 minut. Zlane do drugiego fermentatora.
                Studzone powietrzem, więc jak zakończyłem warzyć ok. 2 w nocy to drożdże zostały zadane ok. 17tej następnego dnia.
                Dodane drożdże:
                Safbrew T-58 – dodane do brzeczki z dodatkiem imbiru.
                Safbrew S-33 – do brzeczki bez imbiru.

                Będę wdzięczny za wszelkie opinie, w którym momencie mogłoby być lepiej .
                Last edited by Konrad_; 20-08-2012, 14:10.

                Comment

                • Konrad_
                  Senior
                  • 11-2011
                  • 115

                  #23
                  napisałem w tekście, że dodałem kminek.. oczywiście chodziło o kolendre :]

                  Comment

                  • Konrad_
                    Senior
                    • 11-2011
                    • 115

                    #24
                    Butelkowanie 10 września 2012 r.

                    Podczas butelkowania do części Warki została dodana limonka (2 sztuki), do kolejnej aby wzmocnić smak gotowany imbir. 3 cześć bez żadnych kolejnych dodatków.

                    Warka z imbirem wyszła dość kwaskowata (ale dość przyjemny smak), ale nie ma zapachów winnych, czy to normalne przy dodaniu imbiru podczas gotowania brzeczki ?

                    Comment

                    • Konrad_
                      Senior
                      • 11-2011
                      • 115

                      #25
                      Etykieta piwa Witbier.
                      Attached Files

                      Comment

                      • Konrad_
                        Senior
                        • 11-2011
                        • 115

                        #26
                        #7 Koźlak (pierwsze piwo dolnej fermentacji) – 16.12.2012 r.

                        • Słód pilzneński 2 kg
                        • Słód monachijski 3,0 kg
                        • Słód karmelowy jasny 0,75 kg
                        • Słód karmelowy ciemny 0,25 kg
                        • Chmiel Marynka, granulat, 50 g

                        Drożdże Saflager S-23
                        Zacieranie:
                        17 litrów podgrzane do 66 stopni i dodany słód. Potrzymywany w temp. 61 stopni przez 30 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 miut. Podgrzanie do 78 – wysładzanie.
                        Wysładzanie poszło dość sprawnie. Po wysładzaniu było ok. 25 litrów - 15 BLG
                        Gotowanie trwało 1h i 20 minut. Po 25 minutach dodanie 50 gram Marynki.
                        Po gotowaniu otrzymałem 20 litrów o 17 BLG. Teraz stygnie jutro będą zadane drożdze. Warka przetrzymywana będzie w temp. 9-10 stopni.

                        Comment

                        • Konrad_
                          Senior
                          • 11-2011
                          • 115

                          #27
                          Zadam pytanie zawczasu użytkownikom tego forum.
                          Przy 17 BLG do ilu powinno zejść po fermentacji burzliwej ? (czyli ok. 17 dni) do 4-5 BLG ?

                          Comment

                          • Konrad_
                            Senior
                            • 11-2011
                            • 115

                            #28
                            Koźlak - Butelkowanie 20 stycznia 2013 przy blg ok. 3-4


                            #7 Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG - 20 styczeń 2013
                            • Słód pilzneński 2,70 kg
                            • Słód wiedeński 0,65 kg
                            • Słód monachijski 0,65 kg
                            • Chmiel Saaz, granulat 35 g
                            Brewferm Lager 12 g

                            Zacieranie. 12 litrów – 30 min temp. 50 stopni, kolejne 15 min przy 60 stopniach, kolejne 30 minut 73 stopnie i podgrzenie do 78 stopni,
                            Filtrowanie – wyszło ok. 25 litrów i 10 BLG. Bo gotowaniu ok. 22 litrów – 12 BLG

                            Gotowanie 60 minut – chmiel Saaz dodany w pierwszej minucie.

                            Na drugi dzień zadane drożdże Brewferm Lager 12 g. fermentacja odbywa się w temperaturze 10 stopni.

                            Comment

                            • Konrad_
                              Senior
                              • 11-2011
                              • 115

                              #29
                              24 lutego 2013 r. – butelkowanie przy ok. 2 BLG. Dodane 110 gr cukru do re fermentacji. Ok. 21 litrów.
                              Last edited by Konrad_; 25-02-2013, 13:14.

                              Comment

                              • Konrad_
                                Senior
                                • 11-2011
                                • 115

                                #30
                                Etykieta dla Koźlaka
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎