poszukuję informacji: Piwo z pędów sosny lub jodły?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slowandstoned
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 13

    #1

    poszukuję informacji: Piwo z pędów sosny lub jodły?

    Szukam informacji o warzonych wczesną wiosną w Polsce przed pierwszą wojną światową* piwach na bazie młodych pędów sosny i jodły. Prawdopodobnie chodzi o piwo podobne do "piwa wikingów" (alba scotts pine z browaru Williams było ponoć wzorowane na tych piwach). W tej chwili nawet nie wiem w jakich tytułach książek mógłbym coś na ten temat znaleźć, internet również nie bardzo pomaga. Jakiekolwiek informacje mogłyby mi się bardzo przydać, również te dotyczące pokrewnych gatunków piwa (np o jałowcowym piwie "kozicowym" warzonym przez Kurpiów bądź jakieś artykuły odnośnie np historii fińskiego sahti).
    Sprawę komplikuje fakt że ponieważ podobnie jak w piwie kozicowym warzenie mogło być bez użycia słodu, to według dzisiejszych standardów może chodzić o cienką, może nawet bezalkoholową nalewkę.
    Pierwsze informacje że "kiedyś się takie piwa robiło" otrzymałem od dziadka, ale ponieważ on też tylko o tym słyszał od swoich przodków nie były to żadne konkretne informacje. Ja nawet nie bardzo wiem w jakich tytułach szukać informacji na ten temat. Jeśli komuś coś się obiło o uszy, bardzo proszę o pomoc.
    *prawdopodobnie wtedy ten warzenie tych piw ostatecznie upadło, natomiast przypuszczam że popularniejsze było to w średniowieczu.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6069

    #2
    Piwo o jakim piszesz jako kolekcjonerowi kojarzy się wyłącznie z tymi etykietami.
    Niestety bardzo mało o nich wiadomo. Nie jest znany browar w tej miejscowości a samo okreslnie "Piwo" też mogło być pewnym nadużyciem. Obecnie miejscowość ta leży na Ukrainie w obwodzie lwowskim.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13284

      #3
      Dodatek pędów iglaków, jałowca to długa tradycja nie tylko w Polsce i na Kurpiach (jak sam wskazałeś).

      Tu jest przykład odtworzonego stylu (który może był znany wśród Polaków):




      Może ten wątek nieco pomoże:

      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


      Polecam prace etnografa Adama Chętnika, może o nich słyszałeś:

      Pożywienie Kurpiów. Jadło i napoje zwykłe, obrzędowe i głodowe, Kraków 1936

      Jałowiec w życiu, obrzędach i wierzeniach Kurpiów, "Ziemia. Dwutygodnik Krajoznawczy Ilustrowany", nr 17, 1928

      Jak będziesz miał jakieś informacje, to zapraszam do podzielenia się

      Comment

      • slowandstoned
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 13

        #4
        Dzięki wielkie za odzew

        Tutaj ze strony browaru kormoran:

        Niestety nie dotyczy on jako takiego warzenia z użyciem sosny i jodły a "reklamowania" wyszynku gałązkami.
        Ostatnia zmiana dokonana przez slowandstoned; 2015-01-22, 11:54.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Andrzej2025
          Pilne potrzebne informacje ZRMPP Brzesko Okocim
          Andrzej2025
          Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
          2025-01-28, 14:19
        • heckler
          Chvaletice, Chvaletice 47, Nanopivovar Radování
          heckler
          W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....
          2025-08-18, 14:51
        • darekd
          Wojna na Ukrainie - pomoc i informacje
          darekd
          Zakładam ten wątek w celu informowania o akcjach charytatywnych i pomocowych organizowanych przez browary i branżę piwną,
          tak by może ktoś z czytających dzięki temu mógł się włączyć w tego typu działania.

          Informowania, gdzie można kupować piwa ukraińskie, by choć...
          2022-03-10, 01:04
        • Serokomlak
          Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
          Serokomlak
          Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
          2025-01-19, 20:34
        • AaLeX
          Sulimar, [Jako] Piwniczne jasne
          AaLeX
          Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
          2025-08-05, 14:04
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...