Mam gdzieś w domu (NDG) płytę ze zdjeciami starego Nowego Dworu Gd. Po świętach zamieszczę tu kilka fotek browaru.
) o funkcjonowaniu browaru po wojnie, tam również jest informacja, że "...w wyniku działań wojennych wiosną 1945 roku został spalony [browar]. Ocalałe urządzenia przekazano w 1945 roku browarowi w Kościerzynie."
Jak pisałem nie interesuję się NDG. To co napisałem we wcześniejszym poście pochodzi ze zbioru dokumentów Elbląskich Zakładów PIwowarskich po 1945r., a o "waszym" browarze było w tym co przeglądałem niejako przy okazji. Różnego rodzaje bilanse i protokoły otwarcia lub zamknięcia powstałe tuż po 1945r. zawierają z reguły szereg ciekawych informacji, m.in. b. precyzyjne inwentaryzacje zachowanego wyposażenia i budynków wraz z ich wyceną, wypisy i wyrysy z przedwojennego rejestru gruntów - stąd moja informacja nt. ostatniego właściciela browaru.
, ale na miejscu na pewno pomogą w poszukiwaniach. Trzeba tylko mieć spreecyzowane czego się szuka
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite 
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...

Comment