POSZUKUJE WSZELKICH INFORMACJI NA TEMAT BROWARU POCIECHAW RADOMSKU KTÓREGO WŁAŚCICIELEM PRZEDWOJNĄ BYŁ K.RACZYŃSKI
browar pociecha w radomsku
Collapse
X
-
A po co ten Caps Lock?Przecież można z małej litery.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
kiszot napisał(a)
A po co ten Caps Lock?Przecież można z małej litery.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
ups, no i wyszło na to że sam sobie nabijam posty, a nie napisałem wcześniej co chciałem, wg. posaidnych przeze mnie informacji browar Pociecha w Radomsku działał w latach 1902-1940, nie mam żadnych informacji o tym właścicielu, którego wymieniłeś, to co ja wiem to, ze w latach 1902-1920 właściecielem był W. Dłużewski. Jeśli będę miał jakieś dodatkowe informacje to zaraz je umieszczęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Browar w Radomsku.
Browar Parowy i Słodownia "Pociecha" S-rów H.Raczyńskiego.
Właściciele (lata 30-te):
Stanisław Raczyński
Jan Raczyński
Antonina Dąbrowska
Izrael Moszkowicz
Perla Moszkowicz
Browar zarejestrowany pod numerem 371.
Robotników zatrudnionych 25-30-(1938rok).
Roczna produkcja - 10.000 hl. piwa.
Browar w latach 30-tych był dzierżawiony przez
Walerię Biernacką.
Reklama prasowa browaru z roku 1938-go.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
Z tym Caps Lockiem to jest tak że Piszącemu wydaje się że jego tekst (post) będzie bardziej widoczny - ale tylko mu się wydaje a w sumie jest obciachowe. Sam tak czasami zapodaję ale to bez sensu. Ale wracając do tematu: oto widok budynków b. browaru w czerwcu 2001. Znajdowały się tam hurtownie , a od strony ulicy - buracka dyskoteka i sklep. Budynki te znajdują się na peryferiach Radomska.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
więc jatez postaram się dołozyćcegiełke do opisu browaru w folwarku "Pociech" pod Radomskiem;
Radomsko
W 1922 roku, Browar Parowy, słodownia i fabryka lemoniady „Pociecha” S-rów H. Raczyńskiego, założony w 1908 roku, adres, Folwarki Miejskie, kapitał zakładowy browaru wynosił, 3 mil. mk., dyrektorem zarządzającym browarem, był Franciszek Raczyński, a prokurentem, Piotr Mika.
Zakład był obsługiwany przez 20 robotników browarnianych, do produkcji był wykorzystywany silnik o mocy 25 KM., wytwarzano, 40 000 wiader piwa i 4 000 wiader słodu.
W 1930 roku, browar sprzedał piwa za 300 000 zł., wód gazowych za 47 000 zł.
W 1932 roku, zakład wytwarzał, 2 000 hl. Piwa i 168 000 butelek wód gazowych i lemoniady, zysk ze sprzedaży rocznej wyniósł 132 695 29 zł.
W 1934 roku, jako, Browar Parowy „Pociecha”, Fabryka Lemoniady i Wód Gazowych, S-rów H. Raczyńskiego w Radomsku.
Browar istnieje od 1912 roku, jego właścicielami są; Stanisław Raczyński, Jan Raczyński, Antonina Dąbrowska, Izrael Moszkowicz, Perla Moszkowicz.
Browar należał do Związku Właścicieli Browarów w Polsce, Centr. Zw. Przem. Piwowarskiego i Słodowniczego.
W skład zakładów wchodził Browar ze Słodownią i Fabryka Wód Gazowych, był on wyposażony w maszynę parową o mocy 30 HP., przy produkcji zatrudnionych było 12 robotników, a zarząd nad całością piastował Zygmunt Pruski
Zdolność wytwórcza roczna z produkcji piwa wynosiła 6 000 hl., słodu 600 t., kapitał zakładowy browaru wynosił 10 651 zł., do zakładów należał majątek ziemski o powierzchni 9 ha., posiadał także swój skład fabryczny w Gorzkowicach.
W 1936 roku, wytwarzał 2 397 hl. piwa i 1 077 hl. wody gazowej i lemoniady
W 1937 roku, jako „Browar Parowy „Pociecha”, Fabryka Lemoniady i Wód Gazowych, S-rów H. Raczyńskiego w Radomsku, Dzierż., Waleria Biernacka”.
Browar istnieje od 1908 roku, jego właścicielami są; Stanisław Raczyński, Jan Raczyński, Antonina Dąbrowska, Izrael Moszkowicz, Perla Moszkowicz. Browar należał do Związku Browarów i Słodowni R. P., w skład zakładów wchodził Browar ze Słodownią i Fabryka Wód Gazowych, był on wyposażony w maszynę parową o mocy 30 HP., i silnik elektryczny o mocy 25 HP., przy produkcji zatrudnionych było 25-30 browarów.
Zdolność wytwórcza roczna z produkcji piwa wynosiła 10 000 hl., słodu 400 t., rocznie zakład wytwarzał 600 000 butelek wód gazowych i lemoniady, zysk ze sprzedaży rocznej wyniósł 137 346 zł.Comment
-
drugi z browaruw w Radomsku;
Radomsko
W 1913 roku, Browar, własność, Sztajnberg A., zatrudniał 5 robotników.
W 1922 roku, zał. 1901 roku, Browar i fabryka słodu „Bawarja”, własność, Pinkus Zarzewski, mieścił się przy ulicy Bugaj 5, Kapitał zakładowy browaru wynosił 5 mil. mk., przy rocznym obrocie ze sprzedaży piwa 5 mil. mk.Comment
-
Pomóżcie w lokalizacji tego browaru. Wiem, że na peryferiach, ale nie mogę go namierzyć.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
To się nazywa efekt forum.
Już sobie poradziłem - Krakowska 259 (51.046310, 19.439167).
A jeszcze tak ze 2 lata temu internety niczego nie znajdywały...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ostatnio(tydzień temu) przejezdzalem obok samochodem i uwagę moja zwróciły kominy(takie zboczenie, dawniej przez pół roku byłem kominiarzem), aż zwolniłem żeby się lepiej przyjrzeć bo juz mało takich budynków się widuje. Teraz się okazuje że to był browar. Fajnie. Szkoda ze nie działa.
Comment