Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalmilewski
...Przeszukując internet zauważyłem, że nazwisko Stępniewski występuje dość często w kontekście hut szkła. Tak nazywał się np. właściciel huty w Falenicy czy zasłużony pracownik huty szkła w Białymstoku. Nazwisko to pojawia się też w kontekście zdobnictwa szkła (Krosno, Inowrocław). Może to tylko przypadek, a może wynik jakiejś tradycji rodzinnej sięgających przynajmniej XIX w. Będę wdzięczny za wszelkie informacje lub sugestie.
Pozdrawiam.
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Podsuwam do oglądnięcia i pogłówkowania dwie kolejne sygnatury hut szkła z butelek:
1/MU z "okocimówki": najłatwiej to powiązać z nazwą Murów,gdyby nie zupełnie inny typ sygnowania przedstawiony przez Piwowara
2/KMBZ ( ?) pisane cyrylicą być może z 1939, z butelki poza tym nieopisanej, 0,3L, zielonej,cienkie szkło.
Swoją drogą pożytecznym byłoby utworzyć katalog sygnatur hut-co mam,moge dołoźyć.
Ten wątek miał być w sumie takim jakby katalogiem ale w zasadzie większość sygnatur hut jest anonimowa tzn nie możemy za bardzo zidentyfikować wytwórców. No za wyjątkiem największych np Feniksa czy Ujścia.
Sygnatur wrzuciliśmy tutaj już chyba 3-cyfrową ilość. Jak masz jakieś niepokazane na butelkach piwnych z terenów obecnej lub dawnej Polski to wrzucaj ale na pewno będzie ciężko je zidentyfikować.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Ostatnio oglądałem sporo butelek czeskich i tam często pojawiała się sygnatura MU, podobna lub taka,jak na zaprezentowanym zdjęciu w poście #272,dlatego postanowiłem pogrzebać za hutami szkła na południe od Sudetów i (naszych) Karpat i bingo!
Identyczność inicjałów wskazuje na potentata w produkcji flaszek przełomu 19/20 w. w Austro-Węgrzech, który od 05.04.1924 r. przybrał nazwę Muhlig-Union Glasindustrie A.G. z siedzibą w Teplitz-Schönau,czyli Cieplicach,jednakże główne zakłady znajdowały się w nieodległym Usti nad Labem,czyli nomen omen Uściu nad tą rzeką.
Max Muhlig (pisane przez umlaut) był właścicielem wielu biznesów szklarskich także w Hostomicach,Retanicach i Ujezdecku u Teplic.
Wszystkie te info zaczerpnąłem na gorąco z wujka gugla.
Pozdrawiam
W sumie nic dziwnego że Okocim w okresie międzywojennym mógł zamawiać flaszki m.in. w nieodległej b. Czechosłowacji. Pewnie identyfikacja huty szkła o jakiej piszesz jest prawidłowa. To raczej była marginalna ilość okocimskich zamówień na butelki.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
W 1919 r. w krakowskiej prasie reklamuje się Huta szklana Szotland i Birnbaum, Łódź ul. Nowa 22. Dostarcza flaszek różnego rodzaju.Ważne dla browarów, fabryk likierów oraz fabryk wód mineralnych.
[QUOTE=dekant1200;1152747]1/ Przeglądałem forum celem rozpoznanie sygnaturek i w uzupełnieniu sądzę, #97 Coopera ze literka K wpisana w O, jest raczej mylnie zinterpretowana. Moim zdaniem to jest literka R, a z lewej strony literki O jest namiastka stylizowanej literki E, co świadczy, że to huta szkła Edwardów Radomsko, później „Radomsko”
Odnośnie sygnatury EK wpisanej w koło z #97,na moje oko po E jest tam wyraźnie K,to po przeczytaniu monografii o browarze w Wojniczu (polecam!!) nasunęła się jeszcze jedna opcja:wspomniany przez autorów dostawca flaszek dla browaru w Wojniczu w ilości 4 wagonów rocznie w latach 1905-1909:VereinagleMugarische Glassen Fabriken,Emil Kaszirer,Budapest.
Browary galicyjskie wydaje się,że miały równie blisko do wytwórców butelek z Węgier czy Czech tym bardziej,że do końca 1 w.ś. znajdowały się na terenie jednego państwa.
Ciekawe,czy p.Goetz kupując butelki czy inne rzeczy w firmach z terenów innych zaborów musiał płacić cło?
Reklamy 2 hut szkła zamieszczone w Przeglądzie Piwowarsko-Słodowniczym w 1938 roku
Attached Files
Taka sygnatura na fragmencie denka butelki. Butelka znaleziona w miejscu gdzie kiedyś rozlewano m.in. piwa Haberbuscha. Wydaje się kojarzyć z identycznym znakiem jaki jest np tutaj na 2 korkach Haberbuscha. Znak taki widizałem też na 1 lub 2 reklamach prasowych tego browaru z początkow XX wieku. Tłumaczenia tej sygnatury jako Huta Szkła oczywiście nie biorę pod uwagę.
Jakieś przemyślenia, sugestie ?
Attached Files
kolejna ciekawa sygnatura jakiej foto mam od Becika. Nie wiem czy dobrze ją odczytuję ale wyglada mi na napis "BAPCTE. ЗAB." na górze i "KAШ. Н Кo" na dole. Na środku typowe dla tego typu flaszek oznaczenie pojemności "1/20" (wiadra). Sygnatura z butelki z browaru w Radzikowie pod Błoniem.
Dopiero teraz czytając po 8 latach ten swoj post zobaczyłem że źle odczytałem tłoczenie w szkle. To nie jest raczej "KAШ." a "K&Ш." czyli najprawdopdobniej znana już huta Kijewski i Scholtze i Spółka oczywiście pisana cyrlicą. Brawo ja
Witam forumowiczów. Gdzie szukać informacji o symbolach stosowanych na wyrobach szklanych przez prl-owskie huty szkła? Chodzi mi o rozwinięcie skrótów np ZPS lub SP. Te akurat nie na butelkach piwnych. Następne pytanie też nie o butelki piwne, ale jedynie tutaj znalazłem tak rozwinięty temat. Sygnatura: .T Butelka 0,7-0,75 ciemne szkło. Druga to butelka 0,33 pod kapsel.
Comment