Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cud św. Bernarda-historia Browaru Grodzisk

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Cud św. Bernarda-historia Browaru Grodzisk

    Może i temat brzmi wyniośle ale mój post będzie typowo informacyjny, bo pół dnia bym musiał o tym pisać.
    Dla amatorów historii browarów polecam artykuł w dzisiejszym Pulsie Biznesu a dokładnie w dodatku. Jest tam opisana historia, oraz chęć "reaktywacji" browaru przez Jerzego Hau - Niemca o Polskich korzeniach. Między innymi jest parę ciekawych fotek.
    Cóż, miejmy nadzieję, że Panu Jerzemu uda wzniecić się życie w zamkniętym 10 lat temu browarze.
    Osobom zainteresowanym, którym nie uda się dostać gazety spróbuję w jakiś sposób pomóc.

  • #2
    Będzie najlepiej gdy po prostu artykuł przepiszesz, lub go obszernie streścisz.

    Comment


    • #3
      pieczarek napisał(a)
      Będzie najlepiej gdy po prostu artykuł przepiszesz, lub go obszernie streścisz.
      Mówiąc szczerze będzie ciężko ponieważ w domciu nie mam netu, ale spróbuję. Będę przytaczał tekst tematami. Ale to dopiero od czwartego maja. W weekend postaram się przygotować, bo artykuł wart jest uwagi.

      Pozdrawiam

      Comment


      • #4
        Poleciałam do kiosku i już mam Puls - artykuł faktycznie długi

        A cena Pulsu 3,95 , zdzwiko, bo zazwyczaj kupuję Rzepę, różnica jest hm...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment


        • #5
          Marusia napisał(a)

          A cena Pulsu 3,95 , zdzwiko, bo zazwyczaj kupuję Rzepę, różnica jest hm...
          Tu płacisz za papier. Idealny na rozpałkę i do wytarcia d.....
          Ja mam to szczęście, że firma prenumeruje.
          Ups, przepraszam post nie na temat ale, nie mogłem się powstrzymać.

          Comment


          • #6
            Poleciałem - kupiłem - mam. Artykuł rozgrzewający serce piwoszy. Jest jednak coś co mnie wk...urzyło. O historii po 89 roku jest tylko: "Do ostatniego spustu Grodzisza doszło w 1994 roku. Browar zbankrutował". Z tego co mi wiadomo, to 'ktoś' go zbankrutował. Taki ktoś kto obecnie firmuje się dwuliterowym skrótem i ma siedzibę w stolicy Wielkopolski...
            Czyżby auor (lub sama 'Puls') bał się narazić?
            Dick Laurent is dead.

            Comment


            • #7
              OK. No to troszkę poKoszałkuję-Opałkuję na ten temat. Nie wiem czy sił i zapału mi starczy żeby przeklepać ten artykuł ale.....
              Nie będzę tekstu pisał w "uszach" więc teraz pragnę zaznaczyć, że przepisuję żywcem z gazety oczywiście co ciekawsze fragmenty.

              1.Wyjątkowe.
              O niepowtarzalności piwa grodziskiego decydowała specyfika produkcji. „Grodzisz” wytwarzany był ze słodu pszenicznego, „wędzonego” dymem dębowym lub bukowym. Potem piwo bardzo krótko fermentowało w beczkach w temperaturze 12 – 14 st. C, po czym klarowano je karukiem – czyli pęcherzami pławnymi ryb jesiotrowatych. jesiotrowatych później rozlewano je do butelek z drożdżami – i w tej postaci piwo miesiąc dojrzewało w leżakowni. Wskutek dojrzewania w butelkach powstawał CO2, który przydawał trunkowi efektu naturalnego musowania. Właśnie za sprawą owych bąbelków zagraniczni piwosze nadali „grodziskowi” miano „polskiego szampana”.

              Comment


              • #8
                Mam ten artykulik i moge przygotować parę kopii na giełde w Tychach. Chetni proszeni o info na PW.
                "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

                www.zamkoszlaki.com
                www.piwnekapsle.net

                Comment


                • #9
                  Czapayew napisał(a)
                  Mam ten artykulik i moge przygotować parę kopii na giełde w Tychach. Chetni proszeni o info na PW.
                  Dziękuję koledze za inicjatywę. To chyba będzie najlepsze rozwiązanie. A w razie czego mam 8 szt. dodatku (kolor) więc zainteresowanym których nie będzie na giełdzie mogę wysłać. Kto chce to proszę na PW.

                  Comment


                  • #10
                    wojtek1 napisał(a)
                    To chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
                    To jest na pewno bardzo słabe rozwiązanie. Nie trzeba było w ogóle zaczynać tematu, jeśli nie chciałeś włożyć trochę pracy w zapoznanie innych z treścią informacji o browarach w Grodzisku. Cóż to jest pół dnia klepania w klawiaturę wobec przyjemności zapoznania innych z ciekawym tematem!?
                    Po rozdanych kilku egzemplarzach gazety wkrótce żaden ślad nie zostanie. A dobrze opracowany temat o jakimś browarze,to już pamiątka na "wieczne" czasy na forum Browaru.

                    Comment


                    • #11
                      pieczarek napisał(a)
                      To jest na pewno bardzo słabe rozwiązanie. Nie trzeba było w ogóle zaczynać tematu, jeśli nie chciałeś włożyć trochę pracy w zapoznanie innych z treścią informacji o browarach w Grodzisku. Cóż to jest pół dnia klepania w klawiaturę wobec przyjemności zapoznania innych z ciekawym tematem!?
                      Po rozdanych kilku egzemplarzach gazety wkrótce żaden ślad nie zostanie. A dobrze opracowany temat o jakimś browarze,to już pamiątka na "wieczne" czasy na forum Browaru.
                      Poza tym może kto inny, kto też coś wie na temat, poczułby się zachęcony i dodał coś więcej od siebie.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment


                      • #12
                        wojtek1 napisał(a)
                        ...O niepowtarzalności piwa grodziskiego decydowała specyfika produkcji...
                        A bardziej konkretnie? potrzebuję informacji:
                        1. jaki słód wędzono: czy słód był zielony, suchy, czy zwilżony,
                        2. jak długo się wędził i w jakich temperaturach,
                        3. jaka technologia warzenia - infuzyjna czy dekokcyjna, ajesli dekokcja to pojedyncza, podwójna, czy potrójan; także program temperaturowy zacierania.
                        4. plan chmielenia
                        Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                        Comment


                        • #13
                          pieczarek napisał(a)
                          To jest na pewno bardzo słabe rozwiązanie. Nie trzeba było w ogóle zaczynać tematu, jeśli nie chciałeś włożyć trochę pracy w zapoznanie innych z treścią informacji o browarach w Grodzisku. Cóż to jest pół dnia klepania w klawiaturę wobec przyjemności zapoznania innych z ciekawym tematem!?
                          Po rozdanych kilku egzemplarzach gazety wkrótce żaden ślad nie zostanie. A dobrze opracowany temat o jakimś browarze,to już pamiątka na "wieczne" czasy na forum Browaru.
                          No to teraz odpowiedź na Twoje zarzuty.
                          Mówiąc szczerze nie jestem maszynistą komputerowym więc dla mnie to nie jest pół dnia klepania a nawet gdyby to i tak trzeba mieć na to czas.
                          OK.
                          Niedługo na forum zostanie wystawiony CAŁY artykuł w formie elektronicznej (bo jak inaczej może być ).Nie tylko tekst ale również fotki, których nie byłoby w klepaninie więc forumowicze, którzy nie mieli okazji zapoznać się wcześniej z oryginałem będą mogli dzięki inicjatywie i pomocy kolegi Makarona, któremu WIELKIE DZIĘKI!

                          Pozdrawiam

                          Comment


                          • #14
                            Krzysiu napisał(a)
                            A bardziej konkretnie? potrzebuję informacji:
                            1. jaki słód wędzono: czy słód był zielony, suchy, czy zwilżony,
                            2. jak długo się wędził i w jakich temperaturach,
                            3. jaka technologia warzenia - infuzyjna czy dekokcyjna, ajesli dekokcja to pojedyncza, podwójna, czy potrójan; także program temperaturowy zacierania.
                            4. plan chmielenia
                            Mówiąc szczerze w tym artykule nie ma nic na temat receptur. Jest tylko wzmianka cytuję:
                            "Według Jerzego Haua, "grodzisza" wymieniają liczące się encyklopedie piwa na świecie) i receptury, olbrzymim atutem piwa grodziskiego była woda z miejscowego źródła."
                            Ale w stopce artykułu autor wymienia tytuł książki, z której korzystał
                            "Kilka słów o piwie grodziskim" (MZG, 1986).
                            Tylko tyle mogę napisać.

                            Pozdrawiam

                            Comment


                            • #15
                              Krzysiu napisał(a)
                              A bardziej konkretnie? potrzebuję informacji:
                              1. jaki słód wędzono: czy słód był zielony, suchy, czy zwilżony,
                              2. jak długo się wędził i w jakich temperaturach,
                              3. jaka technologia warzenia - infuzyjna czy dekokcyjna, ajesli dekokcja to pojedyncza, podwójna, czy potrójan; także program temperaturowy zacierania.
                              4. plan chmielenia
                              Z książki Tadeusza Kaczmarka pt. "Księga Piw i Browarów Polskich", wynika odpowiedz na pytanie 3:
                              "Piwo Grodziskie jest zacierane metodą infuzyjną, to znaczy z zastosowaniem stopniowo wzrastająych temperatur. Metoda ta wymaga dobrych, normatywnych słodów, tzn. dobrze odleżałego słodu pszennego, około półrocznego, i nie może być żadnych dodatków surowca niesłodowanego." (cytat ze str. 274)

                              Comment

                              Working...
                              X