Etykieta głównego gatunku piwa warzonego w Żywcu w czasie okupacji. Rozlew browaru.
		
							
						
					Beskiden Brauerei Saybusch
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Saybusch
 
 Oprócz w/w reprezentacji w czasie okupacji działały jeszcze:
 Jawiszowice - Jan Matuszkiewicz
 Maków Podhalański - Helena Matusiakowa
 Rabka -Freundlich i Synowie.
 
 Jednak większość kanałów dystrybucyjnych przejeli Niemcy i niemieckie firmy (np. Generalny Monopol czy powstały na bazie majątku krakowskiego "Beskidenbrauerei Saybusch Abteilung").
 
 Poniżej kolejny przykład żywieckiej etykiety okupacyjnej. Tym razem na piwo słodowe.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Saybusch
 
 Niemcy położyli duży nacisk na promocję piwa żywieckiego. W ciągu niespełna 6 lat zarządzania firmą, wypuścili masę przeróżnych materiałów reklamowych (szkło piwne w szerokim asortymencie, wafle, szyldy reklamowe, bloczki kelnerskie, lustra restauracyjne, serwetki gastronomiczne, plakaty reklamowe i inne). W ostatnim okresie zarządzania żywieckim browarem na dobre odcięli się od polsko-habsburskich korzeni i zaczeli w promocji piwa odwoływać się do czysto niemieckich skojarzeń. Piwo żywieckie na plakatach reklamowych było ukazywane na tle alpejskich łąk i szczytów, na szkle browarnianym i waflach pojawiła się postać Tyrolczyka z kuflem piwa.
 Po wyzwoleniu zarządcy państwowego już browaru sięgnęli do sprawdzonych, przedwojennych wzorów wizualizacji piwa żywieckiego. Etykiety na Zdrój Żywiecki czy inne produkowane wtedy piwa (asortyment prawie identyczny jak przed 1939 rokiem) wyglądały identycznie jak wzory używane za czasów rodziny Habsburgów. Niestety arcyksiążęca korona nie spodobała się z wiadomych względów, dysydentom i na dobre zniknęła w 1948/49 roku.
 Przykład bloczka kelnerskiego z lat okupacji.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pod koniec hitlerowskiej okupacji, prawidłowe funkcjonowanie browaru zakłócały kłopoty z zaopatrzeniem w surowce technologiczne. Odbijało się to nie tyle na jakości piwa co na asortymencie produkcji. Zaniechano praktycznie produkcji piw specjalnych (Porter i Ale) a skupiono się na warzeniu piw o mniejszej ekstraktywności i krótszym procesie technologicznym. Dominowały piwa: Lagerbier, Malzbier i w ostatnim okresie rządów niemieckich, Einfachbier.
 Kłopoty z zaopatrzeniem widoczne były również w sposobie konfekcjonowania piwa. Etykiety piwne osiągneły rozmiary "zapałczane", ok. 4 cm x 4 cm.
 Poniżej 3 przykłady takich etykiet.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Artykuły
 
 Zapraszam do przeczytania artykułu o historii żywieckiego browaru. Można zobaczyć kilka etykiet, pocztówek i reklam. Artykuł jest częścią serii, poświęconej tematowi "Żywiec i Żywiecczyzna na starej pocztówce"
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Polecam jeszcze jeden artykuł. Traktuje on o zakładach przemysłowych Zabłocia (dzielnica Żywca w której znajduje się m.in. browar), w tym również o najbardziej nas interesującym "zakładzie", warzącym piwo http://www.nsik.com.pl/archiwum/81/a16.html http://www.nsik.com.pl/archiwum/81/a16.htmlComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu... Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować.... Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Stosunkowo niedawno otwarty Stosunkowo niedawno otwarty 
 
 Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...- 
							Channel: Pomorskie
 2025-07-06, 13:18
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na kranach piwa browaru Dziki Wschód. Pojawi się między innymi premiera: Pastry Sour z truskawką i proseco, klasyka też się pojawi Na kranach piwa browaru Dziki Wschód. Pojawi się między innymi premiera: Pastry Sour z truskawką i proseco, klasyka też się pojawi- 
							Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
 2025-02-08, 21:10
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Za TVP Opole: Za TVP Opole:
 Grupa Żywiec będąca właścicielem browaru w Namysłowie poinformowała, że z początkiem przyszłego roku zakończy produkcję w zakładzie w Namysłowie.
 Jak informuje grupa na swojej stronie: Pracownicy browaru otrzymają pełen pakiet odpraw oraz dodatkowe wsparcie,...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
	 
		
	
Comment