Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prowadzenie browaru w XV-XVII w.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sipio
    Junior
    • 04-2010
    • 6

    Prowadzenie browaru w XV-XVII w.

    Witam,
    szukam dobrego opracowania dotyczącego bardziej ekonomicznej strony prowadzenie browaru w wyżej wymienionych okresach.
    Dotarłem do książki "Gawędy o piwie". Wiele ciekawych informacji ale szukam czegoś więcej.
    Widziałem jeszcze parę książek dotyczących poszczególnych browarów i chętnie bym na którą się zdecydował, ale
    czy mógłbym prosić o informacje, w której właśnie takich informacji będzie najwięcej?

    Piotr
    Last edited by sipio; 25-05-2010, 20:25.
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Andrzej Klonder, "Browarnictwo w Prusach Królewskich ...". Dość trudna do dostania, ale chyba do tej pory najlepsza, jesli chodzi o ekonomike dawnego browarnictwa.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #3
      Świetną pozycją, ale nie do dostania w Polsce, a ponadto dotyczącą tylko wczesnego okresu historii USA, jest "Taverns and Drinking in Early America" autorstwa Sharon V. Salinger.

      Comment

      • skitof
        Senior
        • 11-2007
        • 2478

        #4
        Trudny temat, bo nie ma monograficznej pozycji na ten temat. Wiele informacji jest w różnych publikacjach. Zaglądnij na pewno do wspomnianego przez Krzysia Klondera. Ponadto przeczytaj, bo o piwowarstwie piszą:

        *M. Bogucka: Elementy wczesnego kapitalizmu i preburżuazji w gdańskim browarnictwie XV-XVIII w. w Zapiski historyczne t. 21, 1956 r.
        *Piwo w średniowiecznym Krakowie strony 38-52.
        * S. Gierszewski: Struktura gospodarcza i funkcje rynkowe mniejszych miast województwa pomorskiego XVI-XVII w.
        * Piwo we WRocławiu od średniowiecza po czasy współczesne
        * skorzystaj z wyszukiwarki dla bibliotek cyfrowych

        Comment

        • sipio
          Junior
          • 04-2010
          • 6

          #5
          Dzięki wielkie za wszelkie namiary.
          Niestety w bibliotekach cyfrowych nie ma dużo rzeczy co najwyżej coś takiego
          Browar Książęcy Tychy. Przegląd dziejów 300-letniego rozwoju – Büchs, Jerzy

          A "Taverns and Drinking in Early America" okazało sie być zeskanowane przez Googla.
          Choć mnie zdecydowanie interesują tutejsze realia, ale tak dziękuje.

          Czyli ewidentnie muszę przejść się do Narodowej ;-)
          Last edited by sipio; 30-05-2010, 12:18.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎