Niedziela w Czeskim Raju?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #181
    Pewnie, że będę.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #182
      Postawiłam na Munich Dunkela, a dziś sobie w domu wiedeńskiego lagerka machnę. Drożdże będą z odzysku Budvar Lagery z pilsa, który jutro pójdzie na cichą fermentację. Reszta jak w recepturze CP.

      Do zobaczenia
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #183
        Uwaga! Zepsuła nam się zapalarka gazu w taborecie - jeśli ktoś posiada w domu zapalarkę do kuchenki to proszę o informację tutaj i o zabranie jej ze sobą, bo zapałkami pod garem 40 litrowym trochę ciężko się manewruje
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #184
          Trzeba najpierw zapalić a później postawić gar
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #185
            Tak, i tak przy każdej przerwie, oraz przy podgrzewaniu w trakcie przerw jak temperatura za bardzo spadnie - bardzo dziękuję Jacer za poradę, bardzo cenna, pozwolisz, że nie skorzystam
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #186
              Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #187
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Oj, działo się wczoraj, działo... sala wypchana po brzegi, za późno zamknęłam zapisy Piwa domowego poszło sporo (chyba ze 2 skrzynki - jedna nasza oraz piwa przyniesione przez innych piwowarów), z kijów za barem też się lało... Ja rozpoczęłam Szkółkę wędzonym Urbockiem Uwarzyliśmy Munich Dunkela, a w każdym razie coś w tym rodzaju Jakaś nędzna wydajność wyszła - miało być 25 l 13 blg, a jest zaledwie 23 l 12 blg. Atmosfera Czeskiego raju wysysa ekstrakt
                Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                Ostatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-31, 21:44.
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                  Jak się piwowar/ka podczas warzenia rozrzedza to i wydajność spada, mam to przetestowane, czyli norma
                  Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Urbockiem to ja się raczej zagęściłam
                    No nie przesadzaj, jednym urbockiem
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • klisz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.11
                      • 4

                      #190
                      Dziękuję za pokaz. Nie wiedziałem, że w Raju jest tak tłoczno
                      W pociągu powrotnym z 20kg kartonem słodów też kolorowo nie było
                      Czas się więc zabrać za warzenie.
                      Jeszcze raz dzięki za atmosferę.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #191
                        Kolejna Szkółka 3 kwietnia - zapraszamy! Termin na ozpoczęcie sezonu górnofermentacyjnego akurat jak w sam raz
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #192
                          Szkółka już jutro - co by tu uwarzyć... będę miała świeżą gęstwę London ESB - może stoucik? Milk? Owsiany? Dry? Imperial?

                          Oprócz warzenia piwa oczywiście degustacja się odbędzie - w programie przewiduję: American IPA, Bitter, Zimowe Przyprawowe, Wee Heavy, Pils, Vienna Lager, Munich Dunkel
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-02, 13:30.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #193
                            No i nawarzyliśmy 27 litrów czarnucha 13 blg. Zasyp:
                            2 kg słód monachijski
                            2 kg słód pilzneński
                            1,2 kg słód owsiany
                            0,3 kg słód barwiący
                            0,4 kg jęczmień palony.

                            Frekwencja dopisała, degustacja również Degustatorzy w większości ocenili mojego bittera i AIPA na "tak sobie gorzkie" A mi się wydawało, że to killery

                            No, ale trzeba przyznać amerykańskim chmielom, że zapachy tak wkręcają, że można i goryczkę przełknąć bez bólu

                            Następna szkółka pewnie dopiero w lipcu
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-04, 14:25.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #194
                              Pora zabutelkować tę szkółkową warkę, wystarczająco się w wiaderku naczekała - półtora miecha Z 14 blg odfermentowała do 4. Wydajność, wyliczona łącznie ze stratami, wynikającymi z mojego lenistwa (czyli nieodcedzanie i wyżymanie pozostałości po chmieleniu oraz przelewanie na fermentację cichą metodą "chlust", która powoduje straty, bo podnosi osad drożdży z dna) 76,83%. Skoro już w innym temacie o wydajności rozmowa się toczy, to chcę pochwalić śrutownik CP
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-15, 10:25.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • LeoxxX
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.03
                                • 224

                                #195
                                Cieszy mnie ta wiadomość. Teraz wiem, że to ja muszę dokonać wszelkich starań by uzyskać wysoką wydajność z śrutownika CP

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Marusia
                                  2013.11.17 - Wrocław, Szkółka Niedzielna w Czeskim Raju
                                  Marusia
                                  Niedzielne warzenie piwa w Czeskim Raju - reaktywacja!

                                  Dzięki aktywności wrocławskich piwowarów wracamy do Czeskiego Raju ze szkoleniami dla początkujących.
                                  Zapraszamy na pokaz warzenia piwa przeznaczony głównie dla świeżo upieczonych piwowarów, lub takich, którzy dopiero
                                  ...
                                  2013-10-23, 11:40
                                • abelincoln
                                  Dania, Svendborg, Nyborgvej 4D, Svendborgssund Bryghus
                                  abelincoln
                                  Knajpa przy browarze, otwarta w weekendy (czwartek-niedziela 12-20). 12 kranów, ceny około 65-70 koron za 0,4l. dużo miejsca w środku, plus nasłoneczniony taras. Jakieś 1km od stacji i głównego deptaka. Piłem bocka oraz ipę (na zdjęciu) - bardzo smaczne i warte powtórzenia. Jak widać, jest...
                                  2025-07-15, 19:49
                                • e-prezes
                                  Węgrzce, Warszawska 170a, Czeskie piwo
                                  e-prezes
                                  Sklep przy drodze do Krakowa. Widać go po żółtym balonie z napisem jak w tytule. Trzeba zjechać w boczny zjazd, bo wejście jest od parkingu w bocznej uliczce.
                                  Przeważnie czynny od 12 do 20, w weekend trochę specyficzniej, niedziela nieczynna.

                                  8 kranów z piwem do petek (14-20...
                                  2025-07-11, 11:20
                                • ART
                                  Bielkówko, ul. Gregorkiewicza 1, Sklep Firmowy Browaru Amber
                                  ART
                                  Stosunkowo niedawno otwarty

                                  Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...
                                  2025-07-06, 14:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...