Wiem, że długość fermentacji ma wpływ na klarowność.
Ja robiłem 10 dni burzliwej i 14 cichej.
Trzeba będzie zrobić krótko
Ja robiłem 10 dni burzliwej i 14 cichej.
Trzeba będzie zrobić krótko
Ja to zawsze mam lęki, że jak mi za słabo odfermentuje to potem zrobią mi się granaty, choć w tym sezonie jak na razie jest dobrze, czasami piwka trochę za mocno nagazowane ale nie było przegięcia jak w zeszłym
a tak na poważnie to pewnie ma też wpływ długość fermentacji.Kiedy trzymałem witka tydzień na burzliwej i tydzień na cichej wtedy był mętny, kiedy ostatnio przetrzymałem na burzliwej 3 tyg i potem na cichej stał 1 tydz to zrobił sie taki klar że aż głupio
i to wszystko z braku czasu bo nie było kiedy przelać. Ale nie wiem czy to jest prawda bo witka robiłem pierwszy raz i nie mam doświadczenia


i to był główny powód. W tym sezonie już tego pilnuję z dobrym efektem

Po drugie gdyby u nas zrobiono konkurs na 20 kategorii to pewnie te 400 piw byśmy też zrobili. Inna sprawa, że Holendrów to trochę mniej jest.


Comment