Ogłoszenie

Collapse

Orgniazujesz ODPŁATNĄ ciekawą piwną imprezę? Sprawdź zasady zamieszczania informacji komercyjnych.

Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.

Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.

Zastrzegliśmy sobie to w regulaminie:

który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.

* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)

Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
  • Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
  • Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
    Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.


Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.

BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.

W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.

Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
See more
See less

Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • singerek
    Senior
    • 04-2005
    • 285

    Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

    Serdecznie zapraszamy na kolejny pokaz warzenia piwa.
    Tym razem postaramy się zrobić stouta

    Głównym piwowarem po raz kolejny będzie Tomek "toto".

    Planujemy użyć:
    - słód pale ale 4,2 kg
    - palony jęczmień 0,3 kg
    - słód czekoladowy/carafa II 0,1 kg
    - chmiel Marynka 35g
    - drożdże Safale S-04

    Zaczynamy o godzinie 17

    Wszystkich chętnych zapraszamy, ewentualna rezerwacja miejsc na PW.
  • Cez
    Senior
    • 01-2003
    • 1789

    #2
    Pokaz jak najbardziej udany. Płeć piękna dominowała
    Zdjęcia wkrótce.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • Cez
      Senior
      • 01-2003
      • 1789

      #3
      Odbyła się degustacja:
      - pilsa - lekkie, dobrze nachmielone piwo na upały,
      - piwa podobnego do Czerwonego Smoka z Miłosławia, ale nieporównywalnie lepszego z nutą słodów palonych.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • Cez
        Senior
        • 01-2003
        • 1789

        #4
        Ostatecznie wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 14 Blg. Po schłodzeniu - rano - zadano drożdżami S-04.
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment

        • toto
          Senior
          • 12-2006
          • 949

          #5
          Ostatecznie zasyp wyglądał następująco:
          - pale ale - 4,15 kg
          - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,38 kg (zmielone bardzo drobno)
          - palony jęczmień - 0,3 kg
          - Carafa II - 0,1 kg

          Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe: pale ale i płatki 60 min. w 67 stopniach.
          Po negatywnej próbie jodowej dodany palony jęczmień i Carafa II.
          Gotowanie: 65 minut (odparowało 8 litrów).
          Chmielenie: 35 g Marynki (chyba 8,2 %) na 60 minut.

          Fermentor stoi w temperaturze 17,5 stopnia.
          Nie będzie to (jeżeli oczywiście się uda) klasyczny dry stout, tylko jego nieco mocniejsza wersja, z umiarkowaną jak na ten styl goryczką chmielową (wg wyliczeń 29 IBU).

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #7
            Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Cez
              Senior
              • 01-2003
              • 1789

              #8
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
              Ojciec Dyrektor Omerty
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #9
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                Ojciec Dyrektor Omerty
                No już, już, nie schlebiajcie sobie Ludzie Marlona jak wpadną to nic nie zostanie z tej tancbudy
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • singerek
                  Senior
                  • 04-2005
                  • 285

                  #10
                  2011.02.08 - Kraków, Wpólne warzenie w Pubie Omerta

                  Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy.

                  Planujemy użyć:
                  - 5kg słodu pale ale
                  - 1 kg słodu monachijskiego I
                  - 0,5 kg słodu Caramunich II
                  - 0,1 kg jęczmienia palonego
                  - drożdże Wyeast Scottish Ale
                  - chmiel East Kent Goldings 50g

                  Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu.
                  Zaczynamy o godzinie 17

                  Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW.

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Senior
                    • 02-2005
                    • 2729

                    #11
                    Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to wpadnę.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • toto
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 949

                      #12
                      Uwarzone.
                      Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp do 21 litrów wody z kranu (bez jęczmienia palonego).
                      Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni.
                      Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony.
                      Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów.
                      Gotowanie: 90 minut.
                      Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'.
                      Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale.
                      Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze.

                      Comment

                      • singerek
                        Senior
                        • 04-2005
                        • 285

                        #13
                        14.12.2010 - Kraków, pub Omerta, wspólne warzenie

                        Zgodnie z zapowiedziami zapraszamy na kolejne wspólne warzenie. Tym razem postaramy się zrobić piwo marcowe. Planujemy użyć:

                        słód pilzneński - 2 kg
                        słód monachijski I - 3 kg
                        słód caramunich I - 0,3 kg
                        słód melanoidynowy - 0,1 kg
                        chmiel Sybilla - 25 g
                        chmiel Lubelski - 30 g
                        drożdże Saflager W34/70

                        Podczas pokazu będzie można spróbować wee heavy, uwarzonego na poprzednim pokazie.

                        Zaczynamy o godzinie 17.

                        Zapraszamy!

                        Comment

                        • MarcinKa
                          Senior
                          • 02-2005
                          • 2729

                          #14
                          Postaram się dotrzeć, ale nie wiem czy robota mnie puści.
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                          Comment

                          • toto
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 949

                            #15
                            Ostatecznie zasyp "marcowego", uwarzonego 14.12.2010 w Omercie, wyglądał następująco:
                            - słód pilzneński - 2 kg
                            - słód monachijski I Weyermann - 2 kg
                            - słod wiedeński - 1 kg
                            - słód Caramunich I - 0,35 kg
                            - słód melanoidowy - 0,1 kg
                            Zacieranie:
                            - 20' w 62 stopniach
                            - 40' w 72 stopniach
                            Podgrzanie do 76 stopni i filtracja.
                            Gotowane 65'.
                            25 g chmielu Sybilla (7 %) na 60'.
                            30 g chmielu Lubelskiego (3,5 %) na 20'.
                            Wyszło 22,5 l - 14 Blg.
                            Zadane drożdżami W-34/70.
                            Wyliczone: IBU - 23, SRM - 11 (EBC - 22).

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎