Nie zbierałem, qle miałem troche i woziłem na giełdy. Mimo publicznego szydzenia prawie wszystkie schodziły Ale nie niewm, czy ktos to poważnie zbiera.
Jest trudność - kapsle te są często traktowane jak akcyza, w związku z tym - niszczone.
Mój zbiór korków plastikowych nie jest (tak mi się wydaje) obszerny. Będzie tego ze 150 szt. Wiem że dużo mi brakuje. W ogóle nie mam np. Szczecina, Witnicy, Olsztyna i in., ale mam takie "perełki" jak browar Strzelec na piwo "Kosynier" dawno już nie produkowane czy browar Tymbark od paru lat zamknięty. W zamian za korki do zbioru mógłbym dać etykiety. Zastanawiam się nad formą katalogu? Frotaż jest żmudny i niedokładny (już próbowałem). Może Koledzy coś doradzą?
Pozdrawiam
Masumi
Mam dwie zaprzyjaźnione knajpy i tam mi te kapsle zostawiają.
Prócz tego jeżdżąc po browarach staram się wpaść na linię kegów i "wysępić" choćby po jednej sztuce (z tym jest co raz trudniej). Zaprzyjaźnieni Kolekcjonerzy przywożą mi korki na giełdy piwne (Serdeczne Dzięki!). I to jedyne źródła z których czerpię "plastiki". Jeszcze z nikim nie wymieniałem drogą korespondencyjną.
A swoją drogą ciekawy jestem jak Koledzy takie ... (korki, kapsle kegowe, plastiki...) nazywają?
masumi
W obiegu kolekcjonerskim nie spotkałem na to nazwy, trzebaby spytać browarników, może rzucą jakąś nazwę fachową.
Z moich obserwacji wynika, ze coraz trudniej będzie to zbierać - ostatnio kapsle te wykonywane sa z coraz bardziej twardego i kruchego tworzywa i rozlatują sią przy zdejmowaniu.
Dzisiaj odwiedzając poznańskie puby dowiedziałem się od jednego starszego gościa, że jeszcze kilka lat temu sam zbierał kapsle od kegów i wtedy nazywali je BORETAMI , ale to była raczej nazwa przyjęta przez lokalnych kolekcjonerów. Zresztą jeśli to coś nie ma nazwy to można jakąś wymyslić, albo używać starej
Mam takie podstawki na wymianę na kapsle. Skany pokazują awers i rewers podstawek.
Interesują mnie w zamian kapsle polskie i zagraniczne, piwne i niepiwne.
Hej,
jako kibic TSW z prawie 50-letnim stażem, a zarazem kolekcjoner, zwracam się do P.T. Kolegów z apelem następującym: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ma i chce odstąpić kapsle ze zdjęć, niech da znać! Mam ok. 25 tych kapsli z różnymi napisami wewnątrz, ale pewnie było ich...
Witam, mam do sprzedania kegi po piwie w bardzo dobrym stanie (10 sztuk x 30L + 1 sztuka 50l); Głównie Beck's,Pilsner, Żywiec, Okocim oraz Browar Szczecin S.A. (50l)
Kegi oczywiście z legalnego źródła;
Wojewodztwo slaskie
T:576046066...
wita Was kapslarz z Bielska-Bialej. Nie przestalem zbierac kapsli ale troche wypadlem z obiegu, niektorzy z was byc moze mnie pamietaja stad, z forum kapslarskiego lub z jakiejs gieldy.
Z racji tego ze mieszkam na stale w Norwegii i bardzo rzadko jezdze do Polski (a jak juz...
Cześć,
mam na zbyciu sporo birofiliów. Są to:
- podstawki polskie oraz zagraniczne
- stare polskie etykiety (od lat 60. aż do końca XX wieku)
- kraftowe etykiety (w dużej mierze odklejane z butelek i puszek)
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wymienić...
Comment