Ankieta Kolekcjonerów Kapsli 2004

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Czas i na mnie zeby dozucic kilka slöw.
    W zasadzie juz wszystko zostalo powiedziane przez Sikora i Coopera.
    Ja nigdy nie bralem udzialu w takich ankietach i tak tez pozostanie.
    Nie sztuka wypisac byle jakie bzdury ile sie posiada Kapsli ,Etykiet czy podsawek-w koncu nikt nikomu nie zaimponuje ze wpisze do tej ankiety ze posiada 2500 polskich kapsli gdy wszyscy z nas wiedza ze tyle ich wogöle nie ma.Jezeli ktos zbiera odwroty,Sygniatury,odmiany kolorystyczne (odcienie)czasem spowodowane staroscia czy nawet bledy druköw to napewno jest tego wiecej ale chyba nie o to chodzi.
    Wspaniala zecza bylo by stworzenie jednolitego Katalogu ktöry bylby baza dla wszystkich
    Idea Bartka jest bardzo dobra i jego katalog o ile bedzie bardziej rozpowszechniony napewno bedzie bezcelerem dla wszystkich Kolekcjoneröw Kapsli.
    Moim zdaniem najlepsza Ankieta dla kazdego kolekcjonera jest jego strona Internetowa albo CD z jego Kapslami ktöre sa dostepne dla szerokiego grona i kazdy moze zobaczyc co jest nowego i co mu brakuje.
    Taka idea jest wlasnie na nowej strony internetowej

Tam mozna zobaczyc co i ile ktos posiada-szkoda tylko ze nie wszyscy Kolekcjonezy ja znaja albo nie udostepniaja swoje zbiory.
    A wracajac do Ankiety-otrzymalem od Malgosi Ankiete z tamtego roku.
    Chcialem nawiazac kontakt z Kolekcjonerami ale wieksza polowa nawet nie odpowiedziala na mojego Meila-inni natomiast ktörzy wedlug ankiety posiadaja bardzo duzo Kapsli poszukuja na Allegro albo eBay zwyklej masöwki ktöra byla przed kilkoma latami.
    A wiec jak powiedzial Sikor " Dzieci" bawcie sie dalej i oszukujcie sie na wzajem dalej a nöz wszyscy uwieza ile tych kapsli naprawde jest
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Kowalsik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.05
      • 157

Na prawde nie rozumiem, skad taki atak. Skoro Andi nie zamierza brac udzialu w naszej dzieciecej zabawie - niech nie bierze. Ale - co za tym idzie, niech nie poucza innych jak sie bawic. Nie wiem tylko, czemu ankieta ma byc oszustwem. Dla mnie nie jest, a w tym, ze sobie pogadamy o niej w gronie osob bioracych w niej udzial, nie widze tez niczego zdroznego. Ja mam nadzieje nigdy do konca nie wydoroslec i bede bral udzial w tej dzieciecej zabawie.

"Wspaniala zecza bylo by stworzenie jednolitego Katalogu ktöry bylby baza dla wszystkich" - przeciez taki jest i na prawde jest on bestsellerem dla wszystkich.

Co do strony internetowej - nie kazdy ma czas na jej tworzenie, nie kazdy ma mozliwosc skanowania tysiecy kapsli. Nie kazdy tez - wbrew pozorom - staly dostep do internetu i czas na to, aby ogladac czyjes ogromne kolekcje. Zdecydowanie wole dostac liste brakow i sprawdzic ją ze swoimi dubletami. Tak jest szybciej i prosciej - np. na skanach nie dojde do napisow dookola kapsli.

Strone http://bottlecaps.hn.org/ jest znana, ale chyba ma ona wiekszy sens dla zbieraczy kapsli z calego swiata. No i znowu straaasznie duzo czasu trzeba miec, aby tam wszystko wprowadzic.

Comment

• Andi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.07
        • 1915

To nie zadny Atak tylko stwierdzenie Faktöw
        nie zamierzam röwniez nikogo pouczac jak i z czym ma sie bawic-sa Dzieci i duze Dzieci.
        Co do stwierdzenia ze taki katalog juz istnieje to bym sie nie zgodzil-chyba ze masz na mysli tylko Polskie Kapsle i Katalog Bartka ktöry poza granicami Polski jest prawie nieznany i naprzyklad strona Pawelka z Warszawy jest przez wielu traktowana jako katalog kapsli polskich.
        Jezeli chodzi o Skany Kapsli to nikt Tobie nie kaze wszystko na raz zrobic a z czasem nie bedziesz mial z tym problemöw.
        Wprowadzenie tych kapsli na Strone Indeksu kapsli nie zajnuje Tobie ani chwili.
        Günter zrobi to za Ciebie-podeslij mu tylko CD z Twoimi Kapslami albo podaj adres Strony internetowej.
        A tak nawiasem möwiac to najwieksza przyjemnoscia dla kazdego kolekcjonera jest fakt zaprezentowania swoich zbioröw innym a nie dusic tego w Woreczkach albo pudelkach zagrzebanych w Piwnicy albo na strychu.Jak juz moi przedmöwcy to samo powiedzieli nie mam nic przeciwko QAnkiecie pöki bedzie zetelna i miarodajna a nie zmieni sie w Wyscig kto lepszy i ma wiecej Kapsli a wlasnie takie tendencje zaobserwowalem w tej Ankiecie.
        Zabawy nie chce psuc i niech sie kazdy bawi dobrze-ja chccialbym jednak mic dostep do Katalogu wszystkich kapsli ktöry by mi pomögl w poznawaniu nowosci i Staroci ktöre ktos posiada ale ukryte dla Siebie i nawet Bliscy znajomi nie mogo tego zobaczyc bo poprostu sam wlasciciel nie wie gdzie to dokladnie ma i czy wogöle to ma
        Pozdrawiam i zycze przyjemnej zabawy

Comment

• Gacka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 373

Bardzo nie ladne zachowanie Andiego!Tyle lat biezemy udzial w tym "dzieciecym" zachowaniu-i tak zostanie jeszcze przez bardzo dlugo!Przeciez ta lista zawsze miala szczerych kolekcjonerow,i zawsze byla uczciwa.Po co ktos ma wszystkie kapsle "wrzucac" do kompa?!Zbieram je dla siebie.
          Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

• zubero
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.09
            • 45

Co prawda kapsli nie zbieram, ale swojego czasu robiłam ankietę podstawek. I mimo tego że z kolegę Andim dobrze mi sie wymieniało to jednak nie podzielam jego poglądów i bardzo mi sie one nie podobają.
            Robiłam ankietę podstawek i niestety nasze ankiety są tak zbudowane że ktoś jest na pierwszym miejscu a ktoś na ostatnim i nie uważam tego za WYŚCIG!!! Dobrze jest chyba wprowadzić "lekką" rywalizację co by była motywacja do zbierania. Katalogi również mają to do siebie że wyznaczają jakiś "zakres" kolekcji u innych zbieraczy i prędzej czy póżniej zaczynają zbierać "pod katalog" chociaż oczywiście nie wszyscy. Ankietę kapsli opracowuję z mężem już kilka lat i napewno jej wyniki są miarodajne i po tylu latach to już nie trudno wykryć "oszusta" wiemy co kto zbiera i ile tego ma więc jakieś większe nieścisłoąści są odrazu sprawdzane. To czy ktoś ma kapsli 1000, 100 czy jeden nie jest dla nas ważne. Najważniejsze jest to że chce wziąć udział w ankiecie. Ktoś przecież moze zbierać sobie tylko jeden browar i co z tego że jest na przykład na końcu tzw. stawki, jeżeli akurat w danym browarze ma najwięcej to z ankiesty jasno wynika że w tym konkretnym browarze jest dana osoba najlepsza. Uważam ankietę za dobrą ZABAWĘ i rzetelną informację o zbiorach innych osób.

Comment

• wzmacniacz
              • 2002.06
              • 143

A wiec jak powiedzial Sikor " Dzieci" bawcie sie dalej i oszukujcie sie na wzajem dalej a nöz wszyscy uwieza ile tych kapsli naprawde jest
              Nie każdemu nasza zabawa musi odpowiadać! Ale sugerowanie że ktoś tu kogoś oszukuje jest conajmniej nie na miejscu!!!
              Nieładnie kolego "Andi"

Comment

• Andi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.07
                • 1915

wzmacniacz napisał(a)
                Nie każdemu nasza zabawa musi odpowiadać! Ale sugerowanie że ktoś tu kogoś oszukuje jest conajmniej nie na miejscu!!!
                Nieładnie kolego "Andi"
                Nie wiem po co tyle zamieszania-przeciez ja tego nie stwierdzilem a sam Kowalski ktöry we wczesniejszym poscie to napisal a teraz mnie obwinia

QUOTE]"A jezdzac z tym i owym na gieldy czesto dyskutowalismy, i okazalo sie, ze jednak wypelniajacy ankiete nie wpisuje tego co zbiera, ale to co uwaza za stosowne wpisac."[/QUOTE]

przeciwko samej ankiecie nie mam nic na przeciw-a wrecz widze pozytywne skutki-mozna poznac nowych kolekcjoneröw albo nawiazac kontakt z innymi o ile naturalnie ONI beda odpisywali na e-Maile.
                Dalej nie chce psuc dobrej zabawy i kazdemu pozostawiam swobodna reke.
                Stwierdzenie przez Grzeska Gacke ze zbieram dla siebie zaprzecza röwniez fakt uczestnictwa w Tej ankiecie.
                A o zachowaniu na Forum to niech Grzesiek nie robi mi zadnych zazutöw
                bo nie tak dawno jeszcze On byl Numerem 1 w Nieodpowiednim zachowaniu-wystarczy przesledzic jego Posty i to wlasnie ja pröbowalem zalagodzic ostra sytuacje
                Pozdrawiam i zycze przyjemnej zabawy a kopie tegorocznej Ankiety chetnie przyjme do wiadomosci o ile ktos mi ja podesle

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24118

Andi, wyjąłeś zdanie z kontekstu i wyszło nieprzyjemnie. Kowalsik napisał że ludzie nie wpisują WSZYSTKIEGO jak leci a nie że wpisują więcej niż posiadają.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Kowalsik
                    • 2002.05
                    • 157

Rzeczywiscie, zdanie
                    "A jezdzac z tym i owym na gieldy czesto dyskutowalismy, i okazalo sie, ze jednak wypelniajacy ankiete nie wpisuje tego co zbiera, ale to co uwaza za stosowne wpisac."
                    bylo troche niefortunne.

Chodzilo mi o to, ze wpisujemy nie wszystko to co zbieramy. Np. zgodnie z sugestia wielu osob nie wpisuje licencji, chociaz je zbieram. Z tego co pamietam Wzmacniacz nie wpisuje roznic w wielkosci sygnatur, ale je zbiera. Itd.

Nie chodzilo mi natomiast o to, ze wpisuje sie kapsle, ktorych sie nie ma. Przepraszam za zamieszanie.

Rzeczywiscie, strasznie fajnie jest zaprezentowac swoje zbior innym - i to staram sie robic, podsylajac Sikorowi te kapsle, ktorych nie ma w katalogu. A piszac o katalogu rzeczywiscie myslalem o polskich kapslach, bo takie tylko zbieram.

Comment

• zgrredek
                      • 2002.10
                      • 315

Katalog Bartka jest dla mnie jakimś wyznacznikiem. Jeżeli jakiś kapsel jest w katalogu to wpisuję go do ankiety. Mam również kapsle których nie wpisuję (przesunięcia, odcienie) bo nie ma ich w katalogu. Mam też kapsle, które powinny być w katalogu, ale jeszcze nie są i te też wpisuję do ankiety. Nie zbieram napisów na odwrotkach i z tego powodu nigdy nie zbliżę się do czołówki, ale to nie jest ważne. Mając listy braków wielu kolekcjonerów i tak wiem w których miejscach jestem od kogoś lepszy, a w których gorszy.
                      www.collections.pl
                      Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

P-Oset napisał(a)
                        ...Mając listy braków wielu kolekcjonerów i tak wiem w których miejscach jestem od kogoś lepszy, a w których gorszy.
                        A po co Ci taka wiedza? W jakiś sposób Cię deprecjonuje, czy wprost przeciwnie - dowartościowuje?

Comment

• Gacka
                          • 2003.10
                          • 373

Ta wiedza,wynika tylko i wylacznie z ciekawosci!
                          Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

• zgrredek
                            • 2002.10
                            • 315

pieczarek napisał(a)
                            A po co Ci taka wiedza? W jakiś sposób Cię deprecjonuje, czy wprost przeciwnie - dowartościowuje?
                            Jest to wiedza mimowolna. Dzięki listom braków orientuję się, które kapsle są bardziej poszukiwane i jeśli taki kapsel jest w mojej kolekcji to mam jakąś tam satysfakcję, że mój zbiór nie jest taki ostatni. Z drugiej strony jeśli mam jakiś brak i nie widzę go na listach braków innych to uspokaja mnie to, że nie jest to jakiś bardzo rzadki wzór i zdobycie go jest tylko kwestią czasu.
                            www.collections.pl
                            Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• okocim
                              Gość
                              • 2003.12
                              • 5

A gdzie podziały się państwa : Azerbejdżan i Uzbekistan ? Chyba ktoś zapomniał dopisać ich do listy krajów.
                              Pzdr.

Comment

• Gacka
                                • 2003.10
                                • 373

Tak,trzeba po prostu dopisac te kraje.
                                Viva Slask Wroclaw!!!

Comment