Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
A może na taką beczkę - będzie ktoś chętny?
Pojemność akurat - na całą warkę.
Jak myślicie - jest to warte swojej ceny i czy będzie taka beczka szczelnie trzymać?
A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.
A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.
Pozostaje jeszcze metoda "siarkowania" ten sam efekt, piwo nie zmienia smaku no i dostepne , w każdym sklepie z odczynnikami. Jak ktoś nie ma dostępu to mu wyślę. Preparat dostępny także w sklepach Polan'u oraz marketach Leroy Merlin.
Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-05-25, 14:17.
A posiadasz zapas smoły piwowarskiej, żeby tę beczkę wewnątrz wysmołować? Bo jeśli nie, to gołe drewno piwa ci nie utrzyma w środku, poza tym zmieni ono smak na cierpki, wyługowując zawarte w dębinie garbniki z grupy tanin.
A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.
A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.
Nie rób Krzysiowi krzywdy człowieku, na miłość boską, nie mów mu prawdy
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Pozostaje jeszcze metoda "siarkowania" ten sam efekt, piwo nie zmienia smaku no i dostepne , w każdym sklepie z odczynnikami. Jak ktoś nie ma dostępu to mu wyślę. Preparat dostępny także w sklepach Polan'u oraz marketach Leroy Merlin.
Beczek do piwa nie siarkowało się, a smołowało wewnątrz. W albumach o Tychach i Okocimiu z okresu międzywojennego są zdjęcia smołowni w browarach.
Jak na wiceprzewodniczącego koła naukowego, to charakteryzujesz się nader nikłą wiedzą, za to nieprawdopodobnym gadulstwem. Mam nadzieję, że będziesz w Żywcu, chętnie pogadam z toba na żywo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
A jak będziesz już miał zapas wspomnianej smoły piwowarskiej, to zaczniesz szukać piwowarskiej szczotki i piwowarskiego kubła na piwowarską smołę, w którym (korzystając z piwowarskiego płomienia) ją po piwowarsku podgrzejesz.
Sam więc widzisz - gra nie warta (piwowarskiej) świeczki.
Smoła piwowarska była w Polsce nazywana również smołą okocimską. Dość znacznie różni się od smołym którą przynosiłeś na spodniach z dachu lub ulicy. Świeczką (może i piwowarską, a może zwykłą) sprawdzało się szczelność beczki - poprzez wpuszczenie zapalonej świeczki do wnętrza beczki, w ciemnym pomieszczeniu.
Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-05-25, 15:19.
Beczek do piwa nie siarkowało się, a smołowało wewnątrz. W albumach o Tychach i Okocimiu z okresu międzywojennego są zdjęcia smołowni w browarach.
Jak na wiceprzewodniczącego koła naukowego, to charakteryzujesz się nader nikłą wiedzą, za to nieprawdopodobnym gadulstwem. Mam nadzieję, że będziesz w Żywcu, chętnie pogadam z toba na żywo.
Chętnie z Toba podyskutuje w Żywcu jak dojadę. Siarkowanie beczek do piwa jest znane od Średniowiecza, od kiedy mnisi irlandcy zauważyli, że beczki na piwo można konserwować i odkażać tak jak beczki do wina, tak mówi epos Tain Bo Cuailnge z VII wieku, ale, żeby to wiedzieć trzeba postudiować .
Twoje przytyki są nieadekwatne co do mnie. I nie wiem co dla Ciebie jest kryterium gadulstwa. Zapraszam na pw lub gg żeby miejsca na forum nie zajmować.
Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-05-25, 15:28.
Shlangbaum, piszesz wciąż o czymś innym niż Krzysiu. Siarkowanie do sposób odkażania - a smołowanie było podstawowym i powszechnie stosowanym systemem uszczelnienia i zabezpieczenia piwa przed dostawaniem się do beczki wolnych drożdży.
Cytując - "Beczki (drewniane) były smołowane przy użyciu żywicy lub wosku, po to, by wyizolować piwo od wewnętrznej powierzchni naczynia. Dezynfekowało to wnętrze beczki przed jej ponownym użyciem i minimalizowało psucie piwa w czasie przechowywania".
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
Shlangbaum, piszesz wciąż o czymś innym niż Krzysiu. Siarkowanie do sposób odkażania - a smołowanie było podstawowym i powszechnie stosowanym systemem uszczelnienia i zabezpieczenia piwa przed dostawaniem się do beczki wolnych drożdży.
Cytując - "Beczki (drewniane) były smołowane przy użyciu żywicy lub wosku, po to, by wyizolować piwo od wewnętrznej powierzchni naczynia. Dezynfekowało to wnętrze beczki przed jej ponownym użyciem i minimalizowało psucie piwa w czasie przechowywania".
I to jest kulturalny komentarz wyjaśniający cały problem. Może i Krzysiu się tak nauczy zamiast robić osobiste wybiegi.
Piwo dla CarlBerg'a
Jak na Krzysia to bardzo grzecznie ci odpowiedział.
Sama wiedza to nie wszystko.Trzeba ją jeszcze umiejętnie poukładać i sprzedać.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Krzysiu ma racje i nie ma się co Shlangbaum unosić twoje posty jak dla mnie są puste bez treści nic nie wnoszące do dyskusji normalna paplanina. Jak wiadomo siarka nie służyła do uszczelniania dodawano jej do piwa w celu podtrzymania okresu trwałości piwa tak jak dodawano jaja żeby piwo się nie kwasiło a też i piołun i różne inne świństwa, w podskórnych szynkach piwo stało w ciepłych pomieszczeniach szczególnie w lato, nie było ono pasteryzowane więc szybko sie psuło i żeby za dużo nie stracić dodawano właśnie różne specyfiki, tak jak kiedyś do alpag siarki żeby powstrzymać dalszą fermentacje. Przesyłam fotke smołowni browaru Pilsner
wita Was kapslarz z Bielska-Bialej. Nie przestalem zbierac kapsli ale troche wypadlem z obiegu, niektorzy z was byc moze mnie pamietaja stad, z forum kapslarskiego lub z jakiejs gieldy.
Z racji tego ze mieszkam na stale w Norwegii i bardzo rzadko jezdze do Polski (a jak juz...
Mam do zaoferowania kilka kufli oraz większość szklanek i pokali .
Aukcja wystawiona jest na allegro. Sztuk jest ok 120 . Zależy mi aby sprzedać całość.
Niestety na allegro można zamieścić tylko 10 zdjęć, Pozostałe mogę wysłać mailem.
Link do oferty : https://allegro....
Bractwo Piwne w tym roku również dokłada swoją cegiełkę do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pod poniższym linkiem jest aukcja z kapslami z II Giełdy Birofiliów Piwowary 2018. Kapsel giełdowy i pięć próbnych wykonanych tylko w 1 egzemplarzu. Zapraszamy do licytacji... https://...
Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
Piana - więcej na początku potem grubsza puchata warstwa.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - opalizujące, jasny pomarańczowy.
Aromat - ciekawa egzotyka...
Comment