Wymienione przez Ciebie dziedziny są również niepoważne, ale zgadzam się że kolekcjonerzy traktują je poważnie. Chodzi mi tylko o to, że nie można w życiu traktować każdego zajęcia śmiertelnie poważnie. Życie składa się też z przyjemności, które nie do końca muszą być poważne. Takie zbieracze hobby, jest ok jeśli przynosi radość kolekcjonerowi i w jakiś sposób uczy i poszerza wiedzę na dany temat. Natomiast podobno zdarzył się przypadek kolekcjonera, co zbierał wszystko z piwem związanego i w końcu zagrażało to bezpieczeństwu stropów w budynku zbieracza.
Czy Birofilia jest "poważną" dziedziną?
Collapse
X
-
No ma facet trochę tego,aczkolwiek jego kolekcja butelek jest dużo dużo duzo większa niż ta o której piszesz.Jego
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
No właśnie. Fajnie było by siebie posegregować. Mnie interesują kolekcjonerzy starych flaszek zwłaszcza z terenów Dolnego Śląska.Dołączę się do pytania: są różne związki i stowarzyszenia kolekcjonerów. Czy ktoś ze zbieraczy birofiliów należy do nich? Czy jest jakaś sekcja czy podsekcja birofilistyczna w tych związkach? A może jest jakieś stowarzyszenie czy związek birofilistów?Comment
Related Topics
Collapse
-
O godz. 8:00 w salce przy browarze rozpocznie się giełda birofilii
https://www.facebook.com/browarbojanowo...-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
2025-02-09, 09:43 -
-
No wiec, jak w tytule. Poza tym krotko, mieszkam w Norwegii, w Polsce bywam rzadko, czas cos zrobic z tymi birofiliami co sie tu nazbieraly.
Mam mozliwosc co 6 tygodni podeslac co nieco do Polski, i wtedy moglbym to wystawic tutaj jako aukcja charytatywna na rzecz Kotelkowej Druzyny. NIe chcial...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...-
Channel: Niemcy
-
-
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...2021-09-23, 19:47 -
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
to OK. Jeżeli mówisz (piszesz) poważnie, to jak nazwac takie dziedziny jak filobutonistyka - kolekcjonowanie guzików, ksyrofilistyka - przedmioty związane z goleniem (maszynki do golenia, brzytwy) czy choćby filumenistyka (etykiety zapałczane). Dla każdego kolekcjonera jego kolekcja jest śmiertelnie poważna, niezaleznie od tego, co inni o tym myślą lub mówią.
Comment