Wielka włóczęga po górnej Frankonii (wrzesień'09)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10880

    #76
    Schlossbrauerei działa od 1597 roku w małej miejscowości Reckendorf. Warzą 25 tyś. hektolitrów piwa m.in. Hell, Pils, Dunkel, Kellerbier i Weizenbier (sezonowo również koźlaka). Koło browaru jest karczma firmowa, niestety tego dnia gdy wizytowalismy ten browar, była zamknięta.

    Fotki browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11954
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11953
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11952
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10880

      #77
      Dziesiątym browarem, który zobaczyłem podczas mojej podróży był mały miejski browar Kommunbrauerei z Rossach. Jego początki sięgają XVIII wieku. Warzy niestety tylko dwa, trzy razy do roku. Tego dnia, gdy byłem w Rossach nie zastałem piwowara, więc zobaczenie browaru od środka spełzły na niczym. Szkoda a dużo sobie obiecywałem po wizycie w tym browarku. Podobno na październikowy miejski fest zostało już jakieś piwo uwarzone. Jakie, niestety tego się niedowidziałem
      Fotka browaru:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=11957
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10880

        #78
        Jedenastym browarem był Brauerei Schroll, działający w Reckendorf od 1870 roku. Warzący niestety tylko jeden gatunek piwa Dunkel. Ten mały wybór rekompensuje wybitna jakość tego piwa. Dawno tak dobrego dunkla nie piłem. Wysycenie jak dla mnie idealne, cudowna goryczka przelatująca się z kawą, czekoladą i.. orzechami. Piwo te niestety tylko beczkują i wysyłają do okolicznych piwiarni. W ubiegłym roku uwarzyli 2 tyś hekto. Będąc w Schrollu można się z lekka zdziwić gdyż karczma firmowa to tylko piwiarnia bez możliwości zjedzenia czegokolwiek.
        Fotki z browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=11959
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=11958
        Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-09-25, 06:37.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10880

          #79
          Dwunastym browarem okazał się Schwanen-Brau z Ebing. Browar powstał w 1859 roku. warzy 1,5 tyś. hekto piwa rocznie. Jak na swoje walory warzy jedynie dwa gatunki piwa, jasne i ciemne, z czego jedynie ciemne jest do skosztowania z beczki (1,8 euro za pół lira) w przybrowarnianej karczmie. Jasne natomiast jest rozlewane do butelek Euro (1,2euro). Warto wpaść, chociaż na jedno ciemne do Ebing, ponieważ piwo te posiada nadzwyczaj intensywny aromat przypalanej kawy a i obiady tutaj są na prawdę smaczne.


          Fotki z browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=11961
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=11960
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10880

            #80
            Trzynastym browarem był Brauerei Fischer z Fraudenck. Warzy tylko Vollbier (rocznie 600 hektiolitrów)od poczatku XX wieku, którego tylko można nabyć w firmowej karczmie. Jest również możliwość zakupu piwa w partyfass za 8 euro. Piwo solidne, ale bez żadnych większych uniesień szkoda, bo miejsce piękne aby delektować się wyśmienitym piwem.
            Fotka w galerii:
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=11962
            Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-09-25, 14:33.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.03
              • 3614

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
              Brauerei Hetzel działa od 1820 roku w małej wiosce Frauendorf. Podstawowym gatunkiem piw jest Vollbier (innego piwa nie widziałem ale piwowar zaklinał się, że w ofercie również jest np. koziołek). Warzy 4000 tyś hekto rocznie, rozlewa swoje piwo do butelek i beczek. Jego firmowy gasthaus jest jedynie czynny w niedzielę (piwo tam kosztuje 1,6euro).
              Chciałeś powiedzieć 4 tyś hekto?
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10880

                #82
                Zgadza się, 4 tyś. hekto.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10880

                  #83
                  Czternastym browarem był Brauerei Zum Goldenen Adler ze wsi Hofen. Malutki browarek (warzący 150 hektolitrów) produkujący przemiennie ciemne i jasne piwo. Akurat trafiliśmy na ciemniaka (1,7euro za pól litra), który okazał się znakomitym piwem. Posiadał sympatyczną nutę słodową ze słabo wyczuwalną goryczką. Pycha! Polecam również doskonałą kuchnie za niewielkie pieniądze (6euro). Jednym słowem warto!
                  Fotki browaru:
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=11964
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=11963

                  Ps. Jeszcze do opisania zostało 60 browarów
                  Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-09-25, 19:57.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10880

                    #84
                    Piętnastym browarem był Brauerei Martin z Unterneuses. Browar działa od 1868 roku, warzy 250 hektolitrów piwa rocznie. Produkuje tylko jeden gatunek piwa Vollbier (1,6 euro za pół litra). Barwy ani piany w piwie nie mogłem przyuważyć ale smak był wyborny. Idealnie gasił pragnienie po kąpielach w źródłach termalnych w Bad Staffelstein.

                    Fotki z browaru:
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11974
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11973
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=11972
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10880

                      #85
                      Szesnastym był Brauerei Leicht. Warzy 250 hekto rocznie od 1870 roku. Gdy go wizytowaliśmy warzył tylko jeden gatunek Dunkel (1,7 euro za kufel) aczkolwiek zdarza się im uwarzyć Hella. Piwo znakomite, wręcz wybitne. Piana utrzymuje się do samego końca, wysycenie umiarkowane natomiast smak cudowny. Gorzka czekolada przeplatana delikatnym posmakiem wanilii. Pycha P

                      Fotki z browaru:
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=11981
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=11980
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10880

                        #86
                        Siedemnastym browarem był Brauerei Murmann z Untersiemau. Małe miasteczko, które po za urokliwym zameczkiem może zaoferować piekny browar ze znakomitym piwem. Warzą rocznie 6 tyś. hekto piwa. Sztandarowym ich produktem jest hefe weizen, który jak się chwalą zdobył już nie jedną nagrodę. Faktycznie piwo smakuje wybornie oprócz tego w swojej ofercie mają trzy rodzaje piwa jasnego oraz ciemne. W browarze można zakupić całą ich ofertę plus na dokładkę kilka gadżetów.

                        Fotka z browaru:
                        http://www.browar.biz/galeria.php?id=11982
                        Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2009-09-28, 09:21.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10880

                          #87
                          Osiemnastym był Brauerei Eller ze wsi Birkach am Forst. Warzą jeden tylko gatunek piwa, lekkiego Pilsa (rocznie 1,2 tyś. hekto). Gdy go odwiedzaliśmy go o 9 rano, piwo to idealnie pasowało na aktualną porę dnia. Lekki, lekko gorzkawy, średnio nagazowany smakował wybornie. Cena lanego wynosiła 1,6 euro, można rownież było kupić to piwo we flaszkach za 50 centów.
                          Fotki browaru:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=11985
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=11984
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10880

                            #88
                            Dziewiętnastym browarem był Coburger bruerei. Niedawno reaktywowany, nie zachwyca ani swoim pięknem ani swoimi piwami. Warzą dwa gatunki piwa jasnego oraz ciemne niestety żadne z nich nie powala swoim smakiem. Z ciekawostek napisze, że piwo z Coburga rozlewane jest w Kulmbach Brauerei. Mimo wszystko warto tam się wybrać między innymi po słynne a zarazem niesamowicie smaczne kiełbaski Coburger Bratwurst.

                            Fotka browaru:
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=11999
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10880

                              #89
                              Dwudziesty browarem był Kommunbrauhaus z pięknego, starego miasteczka Sesslach. Browar działa od XIV wieku, roczne zdolności jego produkcyjne to 1,5 tys . hekto piwa. Warzy Pilsnera, który powinien być wzorem dla innych browarów i piwoszy jak Pilsner ma poprawnie smakować. Nie można było się tam do niczego przyczepić. Gęsta piana, wysycenie umiarkowane, barwa bursztynowa a smak to już poezja. Warto ich odwiedzić m.in. dla tego, że warzelnia jest naprawdę piękna. kocioł warzelny jest podgrzewany przy pomocy paleniska rozpalanego tylko drzewem. Niestety w samym browarze nie da się skosztować ich piwa, trzeba się udać po ten delikates do pobliskiej karczmy. Koszt piwa to 1,9euro za pół łitra.

                              Fotki z browaru:
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12004
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12003
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12002
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=12001
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10880

                                #90
                                Dwudziestym pierwszym był Braurei Scharpf z typowej rolniczej wsi Heilgersdorf. Gdy zawitaliśmy do nich okazało się, że w tym dniu mają przerwie technologiczną. Na szczęście odnaleźliśmy piwowara, który chętnie oprowadził nas po browarze a przy okazji pochwalił się swoim piwem, jakim jest Marzen (jedyny gatunek, jaki warzą). Piwo to charakteryzowało się fantastycznym słodowym aromatem. Tam trzeba pojechać, aby napić się sie takiego doskonałego piwa. Browar warzy 800 hektolitrów rocznie jedynie na potrzeby swojego gasthausu.

                                Fotki z browaru:
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=12006
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=12005
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...