Beczka czy butelka w lokalu?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Myślę, że mozna wydzielić dyskusję - beczka czy butelka w lokalu.
 Ja w tej sprawie jestem ortodoksem - knajpa to tylko piwo lane. Butelkowe to mozna sobie spozyć w domu, na ławce w parku, ogólnie na łonie natury itp. Beczkowe zawsze lepsze "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia" "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Proszę bardzo.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dla mnie ma ogromne - smakowe. A fetyszem i pozowaniem na "hamerykańskość" jest raczej popijanie w knajpie piwa z butelki. W końcu knajpa jest miejscem do spożywania piw z beczki, butelki są stworzone do zabierania piwa "na drogę" i do domu."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja w knajpie zawsze biore lane. Chyba ze jestem gdzies gdzie leja piwo jakiego nie lubie, wtedy ew butelka, swoja droga to staram sie chodzic tam gdzie leja cos dobrego np u Honzika w Poznaniu maja chyba z 7 gatunkow czeskich i slowackich piw z pipyComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Z mojego "ekonomicznego" punktu widzenia picie piwa butelkowego w knajpie za 10 zł., gdzie w pobliskim sklepie to samo mogę kupić za 3 zł. mija się z celem. Atmosfera danego miejsca jest dla mnie w tym przypadku sprawą drugorzędną.
 Gdybym miał do wyboru dajmy na to w tej samej cenie Konstancin z butli w wypicowanej, nowomodnej knajpie, a Konstancin z beczki w spelunce typu Watra czy Grażynka wybór byłby dla mnie oczywisty 
 Inna sprawą, jest pazerność i pójście na łatwiznę właścicieli, którzy zamiast starać się o lane niekoncernowe piwo wolą zakupić kilka-kilkanaście offowych marek piw butelkowych i sprzedawać z kilkukrotnym przebiciem we własnej knajpie.
 Wychwalanie knajp typu np. warszawski Sketch jest dla mnie nieporozumieniem.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie jestem właścicielem knajpy, ale wiem (od paru zaprzyjaźnionych właścicieli), że sprowadzenie beczkowego piwa niekoncernowego rozbija się o parę przeszkód:Inna sprawą, jest pazerność i pójście na łatwiznę właścicieli, którzy zamiast starać się o lane niekoncernowe piwo wolą zakupić kilka-kilkanaście offowych marek piw butelkowych i sprzedawać z kilkukrotnym przebiciem we własnej knajpie.
 Wychwalanie knajp typu np. warszawski Sketch jest dla mnie nieporozumieniem.
 - brak przedstawicieli poza okolicą browaru oraz jakiejkolwiek sensownej dystrybucji(znajomi jeżdżą często osobiście po beczki)
 - w przypadku sprowadzania przez hurtownię konieczność sprowadzenia większej ilości, by cały interes był opłacalny (a jak nie idzie to się psuje i są straty)
 - nierówna jakość piwa oraz psucie się świeżego i dobrze przechowywanego piwa w beczce (np. kiedyś Ciechanów, Krajan, Konstancin)
 - brak zainteresowania ze strony niektórych browarów.
 A co do Sketcha - z tego co słyszałem, to faktycznie przegięcie cenowe.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 hola, hola... jak już napisał toto nie jest to takie łatwe. to w większości przypadków jest lenistwo browarów.
 sprawa wygląda tak, że jak sobie sam przywieziesz to browar będzie nawet happy. a na to już trzeba mieć czas i człowieka, który to będzie robił. znowu jak już browar się zgodzi sam jeśdzić to zwykle mija dużo czasu zanim ich skłonisz do przywiezienia piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-11-30, 17:47.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Oczywiście, jak piwo w knajpce to tylko z beczki.
 
 Nawiązując do piw z małych browarów - zwykle są one dostępne również w małych beczkach, tj. 20L, 30L - sprzedanie takiej ilości w 5 dni nie powinno stanowić żadnego problemu. Widać to choćby we Wrocławiu, w jednym z najpopularniejszych lokali browar.biz'owiczów 
 
 A jak się prowadzi knajpkę nastawioną na sprzedaż piwa to raczej normalnym jest fakt, że trzeba zainteresować się piwem, pojechać do hurtowni nawet za granicę, a nie czekać, jak je ktoś przywiezie...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Widzę, że wszyscy wypowiadający się sa za piciem z pipy. Ok zgadzam się z wami, tez wole piwo lane kiedy jestem w barze. Ale nie zawsze jest taka mozliwość. Mieszkam w mieście nie należacym do zbyt wielkich. Jest w Gostyniu kilkanaście barów, lecz wszystkie proponuja to samo. Mogą mi zaoferować Żywca, Tyskie, Lecha Pilsa i Premium, Warkę no i może jeszcze Żubra. I co ja biedny klient mam wybrac z tej mega interesującej oferty ? Wtedy biorę piwo z butelki. Dokładam wtedy 0,50 lub 1 zł, ale wiem ze piwo jest "świeże", a nie leżakujące w KEGu kilka tyg jak juz kilka razy mi sie zdarzyło. Gdyby zaproponowali coś ciekawego to napewno bym się skusił.
							
						Browar gawron to witaminy!! Wtedy biorę piwo z butelki. Dokładam wtedy 0,50 lub 1 zł, ale wiem ze piwo jest "świeże", a nie leżakujące w KEGu kilka tyg jak juz kilka razy mi sie zdarzyło. Gdyby zaproponowali coś ciekawego to napewno bym się skusił.
							
						Browar gawron to witaminy!!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Gdybym miał tak ciekawą ofertę w lokalach jaka ty masz, po prostu przestał bym chadzać do takich przybytków.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Podklášterní pivovar Třebíč oficjalnie zakończył swoją działalność w 2024 roku. Najpierw zamknięto restauracje, a po pewnym czasie i browar. Co prawda nie był to jakiś wybitny browar, ale i tego ze średniej półki też szkoda Podklášterní pivovar Třebíč oficjalnie zakończył swoją działalność w 2024 roku. Najpierw zamknięto restauracje, a po pewnym czasie i browar. Co prawda nie był to jakiś wybitny browar, ale i tego ze średniej półki też szkoda . Na szczęście dosyć szybko znalazł się chętny i browar... . Na szczęście dosyć szybko znalazł się chętny i browar...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Brouwerij Noordt znajduje się w dzielnicy Rotterdam-Noord, nad rzeką Rotte, w budynku dawnej remizy strażackiej. Okolica ma industrialny charakter z historią, a dziś przyciąga nowymi inicjatywami gastronomicznymi i kulturalnymi. Z Reijngoud jest jakiś kilometr, można przejść się deptakiem bez balustrad... Brouwerij Noordt znajduje się w dzielnicy Rotterdam-Noord, nad rzeką Rotte, w budynku dawnej remizy strażackiej. Okolica ma industrialny charakter z historią, a dziś przyciąga nowymi inicjatywami gastronomicznymi i kulturalnymi. Z Reijngoud jest jakiś kilometr, można przejść się deptakiem bez balustrad...- 
							Channel: Holandia
 2025-09-18, 12:41
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy. W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
 W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...- 
							Channel: Węgry
 2022-09-13, 13:54
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować.... Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy... Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment