Piwo w schroniskach górskich

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Warzywo
    replied
    Dziękować. Trzeba jeszcze jakąś krótszą drogę tam wyczaić bo nie chce mi się całego dnia tracić.

Leave a comment:

• leona
    replied
    Dla niektórych uczestników zuotu może być to w miarę pożądana informacja, że na Kudłaczach w butelkach jest (niemal) pełna oferta Grybowa oraz wybrane Gryfa w cenie 10 zł. Koncerniaki po 8 zł

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Szrenica : butelkowy Konrad 11, 12, 16 ( 9 pln ), Lwówek ( 8 pln ) plus koncerny.
    Hala Szrenicka : butelkowe Skalaki ( 4 rodzaje ) ( 9 pln ), lane Tyskie.
    Kamieńczyk : butelkowe Skalaki 11, 12 ( 7 pln ), Izerskie i Walońskie ( Czarnków, 6 pln ).

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Na Śnieżce restauracja po polskiej stronie nieczynna, czeska poczta nieczynna, działa jedynie bistro w budynku kolejki gdzie leją Krakonosa (45 kc). Czynne od 9:30, byłem przed otwarciem, więc niestety nie korzystałem.
    W uzupełnieniu Jelenki na kranach Trautenberg 11° i Primator Dark po 45 kc lub 9 zł. Z butelki jest także Primator Nealko za 35 kc.

Leave a comment:

• Raciborz
    replied
    Karkonosze
    -chata Jelenka, Nachod i Trautenberg po 45 Kc
    -Dvorska bouda, Svijany 35 kc

Leave a comment:

• bax
    replied
    Bieszczady - Bacówka pod Małą Rawką. Zestaw piw z Profesji, z kija bard i parę różnych butelkowych za 12 PLN. Da się

Leave a comment:

• leona
    replied
    Nie schronisko ale w sezonie miejsce pewnie popularne:
    Pod wieżą na Wielkiej Sowie w budce "gofry-zapiekanki-piwo" lane z jednego kranu Sowie, w butlach cała oferta Bielawy. Wszystko po 8 zł.

Leave a comment:

• Jack75g
    replied
    Bieszczady - Połonina Wetlińska - Schronisko "Chatka Puchatka" 1228 m n.p.m.
    Aktualizacja czerwiec/lipiec 2018 - brak piwa w schronisku!
    Niemiła wiadomość szczególnie dla turystów-piwoszy. Zakaz sprzedaży alkoholu.

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Mała Fatra (Słowacja): Chata pod Suchym oraz Chata pod Chlebom mają bardzo podobny jadłospis oraz lane piwa (ten sam właściciel?)- rotują wyroby Pivovaru Martins - jasne 10° i 12° oraz ciemna 11° a także Holba 10°. Wszystko za 1.30-2.00 eur.
    12-tka Martinsa najlepsza, z dobrze zarysowaną goryczką.
    Góry bardzo widokowe, przypominają najbardziej nasze zachodnie Tatry, a na szlakach nie ma tłumów. Z W-wy to już teraz tylko 6-7 godzin autem.

Leave a comment:

• Raciborz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Jak mawiają (za przeproszeniem) politycy, pełna zgoda .
    Tak się zastanawiam, że będąc w schroniskach (Tatry) rzadko zauważyłem raczenie się piwem "własnonożnie" wniesionym.
    Być może dlatego, że piwosze "niezależni" piją to piwo raczej przy/pod schroniskiem, a nie wewnątrz.
    Albo dlatego, że jak ktoś zostaje w schronie na nocleg, to przyniesione piwo zdążył dawno wypić .
    Zdecydowanie częściej spotkałem amatorów poważniejszych zgłuszaczy, raczących się a to naleweczką, a to łyskaczykiem, wtaskanym w plecaku.
    Przyznam, że niczego nie wnosiłem, być może dlatego, że chodziłem albo solo, albo z nastoletnim synem.
    W tym roku wybieram się w Tatry, zakładając obóz w Morskim Oku z kumplem, nie wykluczam więc, że coś weźmiemy na "długie Polaków rozmowy" .
    Ja wnoszę tylko piwo na szczyty gdzie nie ma schroniska ( tylko lato), kupione wcześniej w browarach na trasie . A że raczej preferuje czeskie góry to na szczęście tych szczytów bez jest mało ( np:Smrk, Knehyne). A piwa w schroniskach nie przekraczają 39 Kc, więc po co przy takiej cenie wnosić swoje ?. A jeśli chodzi o "nasze" to wnoszenie w lecie mija się z celem, zup nie pijam a lodówki są za ciężkie. A potrafię też odmówić piwa za 10 zł typu tyskie, żywiec. A tłumaczenie się właścicieli że to trzeba wnieść rozśmiesza mnie. Skoro dziennie swoim samochodzikiem z napędem na cztery koła wjeżdżają na sam szczyt. Ale Polacy tak mają jak nie ma 200 % to się nie opłaca .

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Jak mawiają (za przeproszeniem) politycy, pełna zgoda .
    Tak się zastanawiam, że będąc w schroniskach (Tatry) rzadko zauważyłem raczenie się piwem "własnonożnie" wniesionym.
    Być może dlatego, że piwosze "niezależni" piją to piwo raczej przy/pod schroniskiem, a nie wewnątrz.
    Albo dlatego, że jak ktoś zostaje w schronie na nocleg, to przyniesione piwo zdążył dawno wypić .
    Zdecydowanie częściej spotkałem amatorów poważniejszych zgłuszaczy, raczących się a to naleweczką, a to łyskaczykiem, wtaskanym w plecaku.
    Przyznam, że niczego nie wnosiłem, być może dlatego, że chodziłem albo solo, albo z nastoletnim synem.
    W tym roku wybieram się w Tatry, zakładając obóz w Morskim Oku z kumplem, nie wykluczam więc, że coś weźmiemy na "długie Polaków rozmowy" .

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Klapki biorę, to fakt, ale zdecydowanie wolę przepłacić za chłodnego (jednak) lanego Okocimia, niż taskać to (czy inne) cholerstwo na placach
    Logiczne. Jednak w takim przypadku musisz zapłacić jakiemuś piwnemu tragarzowi. Co kto woli.

Leave a comment:

• zbynieks
    replied
    w wakacje w schronisku pod Małą Rawką bardzo przyjemna AIPA z Profesji z kranu w jakichś przytomnych pieniądzach, bardzo miłe spotkanie...

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    A kto o zdrowych zmysłach idzie w góry bez zapasu browaru ze sklepu. Klapek zapomnę założyć ale nie browarów. Kto nie myśli ten niech drenuję sakiewkę w schronie.
    Klapki biorę, to fakt, ale zdecydowanie wolę przepłacić za chłodnego (jednak) lanego Okocimia, niż taskać to (czy inne) cholerstwo na placach... A konkretny woltaż to w schronie raczej niekoniecznie...

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    To trzeba brać te 10-voltowe. Spory wybór na rynku a mróz nie chwyci takiego kozaka. Cenowo wyjdzie jak koncernowy mocznik w schronisku.

Leave a comment: