Łódź, Traugutta 7, Browar Grill De Brasil [zamknięte]
Collapse
X
-
-
Lokal ma nazwę kojarzącą się z grylem, więc brak zrozumienia dla podniebienia wegetarian jest poniekąd zrozumiałyTrochę gorzej z jedzeniem, bo jako wegetarianin byłem ograniczony do przystawek. Na szczęście nie byłem zbyt głodny. Szkoda jednak, że dla restauracji problemem jest zrobienie jakiegoś bezmięsnego dania głównego. W Tumskim w Płocku miałem taki wybór, że aż ciężko się było zdecydować.
Współbiesiadnicy jedzący steki zachwalali jednak bardzo wysoką jakość mięsa, więc poziom kucharzy chyba jest niezły.
.
Przypomina mi się historia widziana na własne oczy, gdy pewien zacny profesor, zaproszony do snobistycznej winiarni na kolację, doprowadził sommeliera do zakłopotania, zamawiając... gin z tonikiem
.
Comment
-
Warzywa doskonale poddają się grillowaniu, wystarczy chcieć
Nie mówię o zabieraniu czegokolwiek mięsożercom, tylko o dodaniu jednej czy dwóch pozycjj warzywnych.Comment
-
Twili nigdy nie będziesz pewien czy te grillowane warzywa nie grillowały się nad węglami suto skropionymi tłuszczem, litrami tłuszczu
, który wyciekł z mięsiwa. Także osobiście wolałbym się ograniczyć do jakiejś sałatki.
Comment
-
Racja. Chyba rzeczywiście ograniczę się zatem do sałatek i przystawek.Comment
-
W minioną sobotę odwiedziłem browar ponownie, aby spróbować piw uwarzonych już przez miejscowego piwowara. Niestety ocena jest niezadowalająca. Ale po kolei:
Pils - lekko kwaskowy, pozbawiony głębi smak. Co prawda jest wyczuwalny brak filtracji, ale ogólnie to słabe, wręcz niesmaczne piwo. Zdecydowanie odbiega od poziomu minibrowarowych pilsów.
Pszenica - bardzo mętna o mdłej jasnej barwie. Znów lekki kwasek i brak głębi, jest wręcz wodnistość. Akcentów pszenicznych jak na lekarstwo.
Miodowe - bardzo klarowne, jakby filtrowane. Jest obecna słodycz, ale nie nachalna. Tyle że jakaś zwykła, nie miodowa. Niezłe w klasie piw "słodkich".
Koźlak - tu na szczęście zmian w stosunku do pierwowzoru nie jest tak dużo. Piwo nie jest już tak treściwe, to obecne sprawia wrażenie zdecydowanie lżejszego niż 16,5°. Zdecydowanie jedyne warte zakupu.
Zmiany na niekorzyść również jeśli chodzi o ofertę "piwnej deski". Obecnie oferowana jest w cenie 15 pln, koźlaczki wypadły na rzecz miodowego, a ich zamiana nie jest możliwa.
Sala barowa jest już prawie urządzona, teraz znajduje się tam palarnia. Docelowo też będzie można tam palić. Fotka sali dostępna w Galerii.
Nie wiem czy fatalny poziom pilsa i pszenicy wynika z umiejętności piwowara czy też to specyfika tylko tych warek. Mam nadzieję, że to drugie aczkolwiek niepokój dotyczący poziomu piw w tym browarze został zasiany.
Odwiedziłem lokal 6 lutego - niedziela, godzina 13 - w lokalu pustka
Zamówiłem deskę piw (7 x 125 ml: 2 x Pils, 2 x Miodowe, 2 x Pszenica, 1 x Ciemne), dwóch moich znajomych zamówiło soki.
Czas oczekiwania na zamówienie, niezbyt chyba skomplikowane - ponad 15 min
Piwa:
Pils: po pierwszym łyku stwierdziłem że jest kwaśne i niedobre, ale okazało się, że jest w porównaniu z innymi goryczkowe i wypijalne...powiedziałbym, że nawet orzeźwiające
Pszenica: zapach "starej szmaty", kwas, brak piany - ledwo dopiłem 2 x 125 ml
Miodowe: słodkie, gdzieś w tle czuć tytułowy miód, też dość dobrze nagazowane (podobnie jak Pils) i orzeźwiające
Ciemne: nie czuć mocy, kolorek też taki raczej herbaciany, w smaku zbyt mało treściwe, ale wypijalne
Wystrój - restauracyjny, na plus telewizory do oglądania meczów, sam budynek z zewnątrz wygląda fatalnie - jak dom publiczny, a nie dobra knajpa.
Ogólnie - olbrzymie rozczarowanie, dopóki nie przeczytam tutaj, że jest znacząca poprawa będę omijał z daleka.Ostatnia zmiana dokonana przez Piecia; 2011-02-08, 13:08.Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
Wracając jednak do "zawartości" budynku... ...byłem wczoraj z przyjaciółmi.
Mniej-więcej ok. 1/3 lokalu zajęte, sporo osób obcojęzycznych.
Testowaliśmy coś w rodzaju "zestawu grillowego" czy "czjuraskowego"
: litrowy pils, jedna z trzech zup do wyboru (cebulowa, mięsna i jeszcze jakaś), wędliny i mięsiwa z "czjuraska" do oporu, sałatka ziemniaczana, puree ziemniaczane i deser - ananas z cynamonem też z "czjuraska". Całość kosztuje ok. PLN 50, o ile pamiętam.
Zupa cebulowa - OK, mięsna też, choć bez uniesień. Puree - w miarę OK, sałatka ziemniaczana przykryta majonezem o konsystencji asfaltu
.
Z grilla (szpady
) najlepsza była biała kiełbasa, kurczak i żeberka, zdecydowanie najgorsze - makabrycznie przeczosnkowane serca
. Deser - OK, jak ktoś lubi cynamon.
Piwa - bez zmian, spokojnie wypijalne, najsmaczniejszy "koźlak", ciągle mało koźlakowy.
Spoza "pakietu" jadłem jeszcze T-bone steak - miał być "medium", a był "rare" - mówi się trudno, podejrzewam, że kompletnie rozkojarzona kelnerka
coś pomerdała w zamówieniu...
Co do wnętrza - bardzo przyjemne toalety
, chyba działa już bar piwny (siedzieli tam ludzie, ale nie wiem, czy pili piwo, czy tylko korzystali ze strefy dla palących).
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
-
No to mało knajp widziałeś.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Browar ma już swoją stronę http://www.browardebrasil.pl
Chwalą się, że pokazują ważne wydarzenia sportowe podczas gdy w ostatnią sobotę zaliczyli wtopę. Chciałem obejrzeć Mistrzostwa Świata w skokach, ale nikt z obsługi łącznie z panią kierownik nie potrafił przełączyć programu na inny niż Canal Plus. Porażka.
W czasie mojej obecności TVP regionalna realizowała program o lokalu, ma pójść za dwa tygodnie w cyklu "Smaki Łodzi" (godz. 18:15).
Z piw zdążyłem wypić tylko koźlaka. Bardzo fajny, lekko owocowy ciemniak. Czuć było, że to piwo niefiltrowane, piana imponowała beżowym kolorem, drobną konsystencją i trwałością. Cieszy, że to piwo jest niezmiennie dobre.
Pomieszczenie z barem raczej nie będzie funkcjonować oddzielnie. Zrobili z tego salkę dla palących ale i tak dobrze, że jest dedykowane miejsce dla tych, co chcą spróbować wyłącznie piwa.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Promocja - 49 zł za bon wart 100 zł na dowolne dania i napoje w brazylijskiej restauracji Browar de Brasil"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment