Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Milicz, Zielona 5, Browar Milicz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4568

    Milicz, Zielona 5, Browar Milicz

    Jacek "Jacer" Domagalski, czyli dobrze wszystkim znany piwowar o ugruntowanej od dawna pozycji, od czasu jak rozpoczął prace przy uruchomieniu własnego browaru obiecywał, że gdy tylko będzie miał gotowe piwa, zaprosi wszystkich na huczne otwarcie.
    Jak obiecał tak i uczynił, 25.05.2019 w browarze stawiły się tłumy przyjaciół nie tylko z Milicza ale i z całej Polski (a nawet zagranicy), tak ludzie z branży piwnej, jak i zwykli piwosze wiedzący, że spod ręki Jacera nigdy byle co nie wychodzi. No i było zaskoczenie - okazało się, że na czterech kranach rotowało aż 6 miejscowych piw oraz jedno uwarzone jeszcze w ReCrafcie. A trzeba zaznaczyć, że pierwsza warka była gotowana w Miliczu w połowie lutego (Free Bird APA, w tym momencie leżakuje już druga). Ogólnie do tej pory powstało 8 warek, ta ostatnia to stout 12°Blg leżakujący od tygodnia ale już pokazujący swoje walory (próbowaliśmy z tanka).
    Lista piw lanych 25.05.19:
    - Pils Milicki 11°Blg, 4,5%
    - Summer Time, Session IPA 11,3°Blg, 4,6%
    - Alive, American Wheat 11,5°Blg, 4,8%
    - Free Bird APA 12°Blg, 4,6%
    - Vamos, Witbier 12,1°Blg, 4,8%
    - Like Swimming IPA 16°Blg, 7%
    - Cherry Red, Saison 12°Blg, 5,2% (to warzone jeszcze w browarze ReCraft)

    Wszystkie lano w jednej cenie 8 zł/0,5 l.
    Jak się można było spodziewać piwa bardzo dobre, a świetny Pils wszyscy zgodnie uznali za gwiazdę wieczoru, jak z najlepszego czeskiego wzorca, choć na polskich chmielach od Pawła Piłata. Zrozumiałe, że reszta piw odpowiednio do stylu była na "amerykańcach". Natomiast użyte do warzenia słody pochodzą z Souffletu.
    Technicznie browar wygląda tak:
    Kocioł zacierno-warzelny (pojemność znamionowa 1650 l), kadź filtracyjna i whirpool pochodzą z przemysłu mleczarskiego. Fermentacja odbywa się bezciśnieniowo w stojącym tanku 20 hl, po czym młode piwo wędruje na leżakowanie do chłodni z dwunastoma poziomymi tankami leżakowymi (10 hl każdy). Najnowszy nabytek to 2 stojące tanki o pojemności 1150 l, które według planu Jacera będą miały dospawane stożki w dolnej części.
    Wszystkie wymienione tanki zostały zakupione w Niemczech jako używane, pochodzą z firm Speidel i Bier-Drive.
    Na ewentualny rozwój browaru miejsca jest bardzo dużo. Parterowy, przestronny budynek po sklepie rolniczym GS, potem rowerowym, w czasie inauguracyjnej imprezy spokojnie pomieścił scenę dla występujących zespołów wraz z rampą oświetleniową i miejsce dla publiki. Po przeciwległej stronie sali obok chłodni umieszczono bar montując 4 krany na jej ścianie dzięki czemu obyło się bez osobnego chłodzenia. Atutem jest spory ogródek na zewnątrz, pełen zieleni, wyposażony w ławy ze stołami, odgrodzony od ulicy. Ta nie jest zbyt ruchliwa, z tyłu magazyny, a zabudowa mieszkalna znajduje się około 100 m dalej na zachód. Jest to atut, gdyż ze względu na położenie browar nie jest dla nikogo uciążliwy tak produkcyjnie jak i w czasie ewentualnych imprez, a zarazem w niedalekiej odległości dojścia dla klientów z centrum miasta. Łatwo dojść również od strony dworca kolejowego (15 minut) przez dawną stację wąskotorową i śladem kolejki po utworzonej na jej miejscu ścieżce rowerowej.
    Obecnie można wpaść po piwo butelkowe praktycznie codziennie (każde w cenie 7 zł). Lane wymaga jeszcze kilku papierków (na imprezę obowiązywała jednorazowa koncesja) ale to kwestia najbliższych tygodni. Fajne jest, ze większość piwa sprzedaje się "dookoła komina" co w Polsce jest dopiero raczkującym trendem. Gorzej, że beczka to tylko 20%. Jacera również to mierzi gdy ludzie siedząc w restauracjach w okolicy wolą zamówić butelkowe "bo jest lepsze". Niestety, do piwnej cywilizacji w sensie formy spożycia (Czechy, Niemcy) nam jeszcze daleko...

    Jeśli chodzi o kolektybilia to skoro są piwa butelkowe to i są etykiety, nie wiem jak jest z ich udostępnieniem dla kolekcjonerów bo sam wydębiłem komplet od Jacera. Pojawi się też firmowe szkło ale to jeszcze kwestia czasu, pewnie wtedy również pojawią się podkładki.

    Impreza w pełni udana. Był "piwny" tort z racami, przemowy i wzruszenie oraz tablica z motto Browaru Milicz - Craft&Roll, na której mogli się podpisać wszyscy obecni. Zespoły dały czadu rozkręcając publikę, która stała w kolejce do baru tyłem by móc je podziwiać. I powtarzało się pytanie - "jutro też otwieracie"? Po niedzielnym spacerze nad piękne Stawy Milickie wróciliśmy do browaru by złożyć sprzęt nagłaśniający i rzeczywiście Miliczanie wpadali z pytaniem "możemy na piwo"? I o to chodzi, choć jak sądzę jeszcze długa droga by było u nas tak jak w Czechach.
    Podziękowania dla Jacera i jego przyjaciół, bez których pomocy i oddania na pewno nie możliwe by było przeprowadzenie takiej imprezy. Ja już mam zapewnienie, że będą powtarzane takie akcje. I tak powinno być - ekipa sprawdzona, super klimat, piwa świetne, czegóż chcieć więcej.

    Fotki w galerii:









  • pizmak666
    Senior
    • 12-2006
    • 1898

    #2
    O!Jest i gwiazda internetów
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

    Comment

    • Pancernik
      Senior
      • 09-2005
      • 9733

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
      O!Jest i gwiazda internetów
      I to przy maszynie .

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12205

        #4
        Fajne, autentyczne miejsce, gdzie nie tylko piwo jest kraftowe, ale sprzęt skompletowany i złożony też rzemieślniczo. Dzięki temu jest oryginalnie i ma swój klimat oraz potencjał.
        Piwa udane, m.in. spróbowaliśmy z tanka nowość - bardzo udanego wytrawnego stouta (Gigantic, dry stout).

        Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎