Chełmsko Śląskie, Sądecka 17, Kawiarnia U Apostoła

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • breslauer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 2690

Chełmsko Śląskie, Sądecka 17, Kawiarnia U Apostoła

Jeden z zabytkowych domów tkaczy zwanych 12 Apostołami przekształcono w przytulną kawiarenkę. Przy samym wejściu wita ciepłem rozgrzany kominek z płonącymi szczapami drewna, w środku w niedużym wnętrzu kilka stolików, trochę starych przedwojennych sprzętów.
    Lany jest tylko Lwówek, a z butelkowych można dostać - lwóweckie Książęce i Mocne oraz Lecha i Tyskie.
  • Piotras
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.08
    • 307

Może nie wniosę tym postem za wiele do tematu knajpki, ale przyznam że samo to Chełmsko mnie bardzo zaskoczyło- małe miasteczko, strasznie zaniedbane i podniszczone ale z wyraźnymi śladami dawnej świetności. Cały ryneczek zarosnięty trawą ale z ładnymi starymi kamienicami dookoła, praktycznie całkowicie zachowana przedwojenna zabudowa( ale naprawde zapuszczona)i do tego niespotykane drewniane domy tkaczy ( narzuca się lekkie skojarzenie z praską złota uliczka). To miasteczko naprawde potrzebuje środków ale ma turystyczny potencjał-taka mała, zapomniana, dolnoślaska perełka.(fajnie że leją lwówka)

Comment

• Cino
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 1

witam

Koledzy czy w Chełmsku Śląskim przy drodze do Uniemyśla (od południa Chełmska Śl.) stoi wieża radiowa PLUSA?
      Z góry dzięki za inf., jestem z Poznania i nie chce mi się jechać aby to sprawdzić.

Poproszę o info na mchmielewski1@poczta.fm

Comment

Related Topics

Collapse

• Alkoneser
        Browary restauracyjne w Polsce
        Alkoneser
        Cześć,
        mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
        2024-08-05, 11:26
      • heckler
        Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
        heckler
        Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
        2023-08-22, 07:08
      • Rzeszowiak
        Cieszyn, Zamkowa 3, Kawiarnia Presso
        Rzeszowiak
        Kawiarnia obok głównego wejścia na wzgórze zamkowe. Na kranach Albrechtice Pius 11 (pils) oraz Noszak.

Niestety nie zauważyłem, że lokal ma już swój wątek. Proszę zatem o przeniesienie posta.
        2021-08-28, 21:27
      • darekd
        Wrocław, Nowowiejska 63, Kawiarnia Artystyczna Alfa
        darekd
        Kawiarnia funkcjonuje dobrych parę lat, cechuje się przyjemnym kawiarnianym wystrojem. Można w niej oglądać mecze i walki KSW, wystawy fotografii, wypić kawę, są jakieś desery, ale do rzeczy:

jest kran z czeską Holbą

Co jednak mnie zainteresowało najbardziej, to...
        2021-08-13, 15:48
      • Vortex
        Mělník, Náměstí Míru 27, Němý Medvěd Burger & Beer Bar
        Vortex
        Browar Němý Medvěd został przez nas odwiedzony w sierpniu br (dokładnie 09.08 – więc dosłownie kilka dni po Jacku).

Położony jest on na rynku głównym Starego Miasta, zaraz obok zamku Mělník. Lokalizacja jest super, ponieważ znajdujemy się na wzgórzu nad Łabą, w pobliżu znajduje...
        2025-09-24, 23:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...