Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Twarda 42, Chmielarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Senior
    • 02-2010
    • 3280

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
    Oj Mason.... Beerpubs? Nie każdy ma Twarzoksiążkę...
    No co? Ci, którzy nie mają mordoksiążki mogą korzystać z Beerpubs. Aktualizacja listy na FB od razu jest też widoczna na stronie, same plusy.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • olie
      Senior
      • 06-2011
      • 777

      Do danych z Beerpubs nie mam zbytnio zaufania, ale skoro lista jest aktualizowana na bieżąco to w porządku.

      Przydałoby się jednak poprawić tamtejszą ocenę Chmielarni, która w tej chwili jest na 31 miejscu wśród warszawskich pubów. Prowadzi taki potentat jak Przystanek Bemowo

      Comment

      • Mason
        Senior
        • 02-2010
        • 3280

        Każda zmiana listy na FB trafia także na BP, bo to od nich jest aplikacja menu kranowego.
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Mason
          Senior
          • 02-2010
          • 3280

          Szybka aktualizacja kranów:

          01. Policka Haniebni
          02. Kombucha Pils (a po nim Starogdańskie)
          03. Von Hopfenstein (a po nim Pepik)
          04. Predator Weizen
          05. Rodentbach
          06. Czarna Dziupla
          07. Borsuku Porteru
          08. Monobrew AIPA
          09. Atak Karmelu
          10. Szczęśliwy Bękart IPA
          11. Smoky Janusz (a potem jeszcze nie wiem co)
          12. Pan Fircyk
          13. Śnięty Bernard Prior (a potem Bernardus Trypr)
          14. Porter Zamkowy
          15. Bajader Mins Muscatel BA (a potem coś równie dobrego)
          16. Beer Prick Vanilia Shake

          Cholera, chyba znowu coś pokręciłem z nazwami

          Jutro premierowa IPA od Jeżyków - No Worries!
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • Komar_Pafnucy
            Senior
            • 08-2005
            • 1114

            Wczoraj na kran 15 wskoczył Ola Dubh 18 z Harviestoun. Warto spróbować.

            Multitap Crawl
            Multitap Crawl na Facebook

            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

            Comment

            • purc
              Senior
              • 02-2009
              • 650

              Bardzo dobry, ale wanilia z Beer Prick gdzieś odjechała po drodze...

              Comment

              • Mason
                Senior
                • 02-2010
                • 3280

                O Harviestoun Ola Dubh 18 Komar już pisał, ja mogę tylko potwierdzić że warto
                A dzisiaj z rana na kran wskoczyło StaroGdańskie. Dobry polski pils za... dziesięć złotych
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • Mason
                  Senior
                  • 02-2010
                  • 3280

                  A na kranach...

                  01. Kot nad Szumawą
                  02. Pan Fircyk
                  03. Apetyt na Rzycie
                  04. Coisbo Urban Haze (pale ale z bzem)
                  05. Lindemaus Framboise
                  06. Das IPA (jako pils)
                  07. Amber Janusz
                  08. Dr Brew AIPA
                  09. Rogue Captain Sig's Northwestern Ale (AIPA dedykowana reality show o krabach)
                  10. Łowiecka Owsianka
                  11. Żadnie IPA
                  12. Rowing Janusz
                  13. Imperium Wakatuje
                  14. Porteru z Cieszynu
                  15. Nogne O #100 (norweski barley wine w amerykańskim stylu)
                  16. Jule Maelk (imperialny sweet stout, 15% alko)


                  Ogródek jest na etapie walki z pozwoleniami, chcemy się wyrobić na majówkę. Będzie parę kroków od lokalu, ale za to z własnymi kranami
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • leona
                    PremiumUżytkownik
                    • 07-2009
                    • 5853

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    [...]


                    Ogródek jest na etapie walki z pozwoleniami, chcemy się wyrobić na majówkę. Będzie parę kroków od lokalu, ale za to z własnymi kranami
                    I to zasadniczo jest dobra koncepcja. Nie dość, że aby pójść do lokalu nie trzeba do niego wchodzić, to jeszcze trzeba zabrać własne krany.
                    Tylko nie wiem czy to już nie kontrrewolucja

                    Comment

                    • Mason
                      Senior
                      • 02-2010
                      • 3280

                      Przydatna informacja: w niedzielę i poniedziałek w Chlarni nie pochlacie, jesteśmy zamknięci.
                      Ale jakby co, to dzięki nowej dostawie butelek z Hornbeer i Beer Here nie uschniecie przez te dwa dni

                      A tymczasem za porter z Cieszyna wszedł Grenadier z To Ol. Tripel z jednego słodu, dwóch odmian chmielu, trzech szczepów drożdży, a do tego owoce granatu. Spełnia rolę jasnego, mocnego, owocowego
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • e-prezes
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 19167

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)Tripel z jednego słodu, dwóch odmian chmielu, trzech szczepów drożdży, a do tego owoce granatu. Spełnia rolę jasnego, mocnego, owocowego
                        Nie ma to jak owocowy mózgotrzep

                        Comment

                        • Antylop
                          Senior
                          • 10-2009
                          • 1415

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie ma to jak owocowy mózgotrzep
                          Pamiętam pityw Omercie Montagnarde...
                          Pyszny, owocowy, aromatyczny, 9% abv. - polecam
                          Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...

                          Comment

                          • purc
                            Senior
                            • 02-2009
                            • 650

                            Piłem dzisiaj Vanilla Shake Mikkellera z butelki. To jest wspaniałe piwo - gęste , pięknie kawowe i czekoladowe,, jest też ta nieszczęsna wanilia /chociaż nie aż taka, jak na tym sławnym filmie na You Tube/. Zastanawiałem się , dlaczego gdy piłem je u Was dwukrotnie, średnio mi smakowało. Teraz już wiem. W domu piłem je w temperaturze od 13 na starcie do 16 na finiszu. I taka wydaje mi się optymalna dla tego piwa. U Was niestety zaczynamy od około 9 i właściwie niemożliwe jest doczekać odpowiedniej temperatury. Może warto, gdy macie tak wyjątkowe piwo, zmienić ustawienia chłodziarki dla tych ostatnich 4 kranów na jeszcze cieplejsze? Generalnie piwa są podawane w Polsce zdecydowanie za zimne :Wy jesteście zwykle chlubnym wyjątkiem, ale w tym wypadku / i podobnych/ może warto pójść jeszcze dalej z temperaturą...
                            Last edited by purc; 23-04-2014, 19:56.

                            Comment

                            • warzechow
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 354

                              Kochani,
                              z przyjemnością informuję, że wstępnie anonsowany przez Masona ogródek piwny, staje się faktem. W piątek zaczynamy montować odpowiednią infrastrukturę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem startujemy od maja (dokładną datę podam później - celujemy w majówkę ). Będzie zewnętrzny barek z trzema nalewakami. A wszystko w otoczeniu pięciu drzew, z pięknym widokiem na budowaną stację metra ONZ. Działamy tylko do g. 22.00, na noc schodzimy do wędkarskich podziemi.

                              Comment

                              • warzechow
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 354

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
                                U Was niestety zaczynamy od około 9 i właściwie niemożliwe jest doczekać odpowiedniej temperatury. Może warto, gdy macie tak wyjątkowe piwo, zmienić ustawienia chłodziarki dla tych ostatnich 4 kranów na jeszcze cieplejsze? Generalnie piwa są podawane w Polsce zdecydowanie za zimne :Wy jesteście zwykle chlubnym wyjątkiem, ale w tym wypadku / i podobnych/ może warto pójść jeszcze dalej z temperaturą...
                                Kwestia do rozpatrzenia przez Masona, natomiast jak mierzyliśmy testowo temperatury w pierwszym okresie działalności, to nie pamiętam temperatury niższej niż 10 st na ostatniej czwórce - najczęściej 11-12 st. Wiem, że mierzysz, więc pewnie tyle było - pomierzymy, zobaczymy.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎