Pierwszy browar rzemieślniczy w Białowieży, mieści się na terenie jednego z miejscowych hoteli. Zbudowany w oddzielnym budynku, po drugiej stronie parkingu.
W hotelowej restauracji stała oferta piw z nalewaka, a także butelki na wynos. Na dzień dzisiejszy:
-Jasne - polskie Ale
-Pszeniczne
-Milk Stout
-New England IPA
kolejne style w produkcji. W restauracji kuchnia regionalna, lokal niedawno wyremontowany.
Ceny - 0,5L: 10 zł, 0.3L: 8 zł (nalewak), butelka 0,5L 11 zł, 4-pak: 40 zł.
W hotelowej restauracji stała oferta piw z nalewaka, a także butelki na wynos. Na dzień dzisiejszy:
-Jasne - polskie Ale
-Pszeniczne
-Milk Stout
-New England IPA
kolejne style w produkcji. W restauracji kuchnia regionalna, lokal niedawno wyremontowany.
Ceny - 0,5L: 10 zł, 0.3L: 8 zł (nalewak), butelka 0,5L 11 zł, 4-pak: 40 zł.
M.in. tą kwestię dyskutowaliśmy na śniadaniu w ogródku Hotelu Białowieski w towarzystwie piwowara Piotrka Czarnego, Docenta, Promila i Marka Dziubonosa z Browaru Markowy. Nie rozstrzygnęliśmy, uznając że są równo w tej samej linii
. Do Hrubieszowa trzeba będzie się w końcu wybrać, tymczasem byliśmy przez kilka sierpniowych dni w Białowieży gdzie oczywistym było odwiedzenie tutejszego browaru.
. Dzięki europejskim funduszom rozwojowym udało się to zrobić, obecnie się dzieje, a piwny asortyment znacznie wykracza poza sztampę browaru restauracyjnego (czyli jasne, ciemne, pszeniczne). Powstanie browaru na pewno było przełomem dla Białowieży i okolic gdzie zawsze rządził Żubr, jednak nazwę Piotr przejął ze swojego browarku domowego, zapewne chcąc kontynuować passę sukcesów jakie były jego udziałem w piwowarstwie "garnkowym".
.
. Co prawda Piotr na drugi dzień "podkręcił" obsługę by nie występowały takie przypadki na przecież króciutkiej linii browar-recepcja.
.
Comment