Antylop, masz jakieś informacje, co to dokładnie za piwo "Dubeltowe"? Styl, ekstrakt, alkohol? Piłem je tuż przed zamknięciem lokalu i nie chciałem niepokoić kelnera. Chciałbym zgłosić do dodania i wprowadzić do Dziennika Piwnego.
Gdańsk, Długi Targ 44, Piwnica Rajców
Collapse
X
-
Dubeltowe (jak mi powiedział manager) to double pils.
16° blg / 6% alk.Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...Comment
-
Ja się załapałem na portera w zestawie degustacyjnym. Jak na mój gust jest trochę za mało "charakterny". Chyba mógłby jeszcze poleżakować, bo taki łagodniutki byłWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pozycja 7 (na 8) w moim rankingu Browarów Restauracyjnych Trójmiasto - Luty 2019.
- Deseczka degustacyjna zawierała: pilsa, Izabellę (jasne ale), Dubeltowe Rajców (lager jasny mocny), Marcowe, Schwarzbier i portera. Napiszę krótko D... nie urywa, ale pije się bez wstrętu, choć jak już pisałem porter wg mnie mógłby jeszcze poleżeć.
- Duży plus za ściankę z piwami. Tu jednak nie wiem, czy wykonawstwo do niczego, czy klienci nie dorośli i psują, bo podobno ciągle coś nie gra. W czasie mojej wizyty też coś przeciekało i bylo nieczynne.
Na razie nie butelkują, więc i etykiet nie ma. Jest podstaweczka i szkiełko firmowe.
Jest szansa, że w niedalekiej przyszłości awansują u mnie w rankinguWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...Comment
-
Browar odwiedzony 1.07. Super lokalizacja, przyjemnie napić się dobrego piwa w cieniu Neptuna. Polecam zakup karty do "tankowania" piwa samemu. Koszt 2 zł, a z kartą piwo wychodziło zdecydowanie tańsze niż na barze. Automaty na kartę z kranami dostępne dla klientów to świetny pomysł, brawo! Na uwagę zasługiwał bardzo smaczny Porter Bałtycki, mniam.Ostatnia zmiana dokonana przez volodos; 2020-07-03, 16:55.Comment
-
Witam. Dzięki za info na temat Piwnicy Rajców. Skuszeni opinią postanowiliśmy napić się lokalne piwa. No i było warto. Złocisty trunek przedni. Rzeczywiście super sprawa z kartą. No i dodatkowy plus za pyszne jedzonko w przystępnych cenach.Comment
-
Jakoś wcześniej nie było okazji, Piwnicę Rajców odwiedziłem 16 i 17.06.21. Dwukrotnie, bo najpierw chciałem spotkać się z piwowarem Łukaszem, (a pracuje od rana, był obecny też jego pomocnik Kamil), a także spróbować na spokojnie wszystkich piw, co na jednym "posiedzeniu" było by dość ciężkim zadaniem
.
Gości jeszcze nie było więc miałem okazję obejrzeć dokładnie wszystkie sale oraz sprzęt browaru. Pochodzi on ze słowackiej firmy PSS Svidník. Błyszczącą miedzią warzelnię o wybiciu 12 hl umieszczono za barem w mniejszej sali. Również tu, za szybami wzdłuż ściany, stoją rzędem tankfermentory przeznaczone do piw dolnej fermentacji. Jest ich 10 o pojemności 24 hl każdy. Tzw. mała leżakownia jest w pomieszczeniu w głębi za barem dużej sali o łukowych sklepieniach. Tu mieści się 8 tankofermentorów (12 hl każdy) z przeznaczeniem na piwa górnej fermentacji.
Piwniczne wnętrza mają swój klimat, jednak przy pięknej pogodzie o wiele przyjemniej niż przy sztucznym świetle siedzi się w na górze obok Neptuna w niedużym ogródku (12 stolików 4-osobowych). Jednak kelnerzy nie mają tu łatwego życia kursując z piwem z baru i daniami z kuchni przez dwie sale i potem po stromych schodach. Jak mi wyjaśnił Łukasz, już przy instalowaniu browaru wykonano z leżakowni połączenie rurami na górę z myślą o zasilaniu nalewaków, które miały działać w ogródku. Jednak ta instalacja nigdy nie została wykorzystana ze względu na zakaz wydany przez konserwatora zabytków. Rzeczywiście, żadna z restauracji na starówce nie ma baru z nalewakami na ulicy.
Bardzo fajny jest pomysł z samoobsługowymi nalewakami w ścianie długiej sali. Bez oczekiwania na kelnera, przy użyciu karty jak do bankomatu, można sobie nalać dowolne piwo z sześciu kranów. Przy każdym z nich jest ekran z opisem piwa oraz licznikami nalewanej ilości i pobieranych pieniędzy. Jak się dowiedziałem kartę można doładować dowolną kwotą w przedziale 10-500 zł i używać do wyczerpania środków przez rok.
W ciągu dwóch wieczorów koło Neptuna spróbowałem wszystkich miejscowych piw (z powtórkami
).
- Pils 12°Blg, 5%. Aromat słodowo-chmielowy, w smaku chlebowość świeżego wiejskiego chleba, pięknie harmonizująca się rasowa chmielowa goryczka ścieląca się na podniebieniu, do tego lekka nuta kwiatowa. Bardzo dobry Pils, na czeski styl.
- Witbier 12°Blg, 4%. Żółte, mętne, nie wiem czemu nie Weißbier bo smakuje jak klasyczna pszenica. Lekko ciasteczkowa słodowość, banany, rześkie owocowe nuty cytrusowe, one zdominowały też zapach. Bardzo smaczne i mocno pijalne.
- Marcowe 14°Blg, 5,5%. Tak jak powinno być - ciemnobursztynowe, piana jasnobeżowa. Słodowość z lekkim karmelem i odrobiną laskowego orzecha, na końcu ciut owocowej wytrawności. Klasyczne.
- APA 13°Blg, 5,5%. Na pierwszy rzut oka wygląda jak pils, jednak aromat od razu zdradza, ze nim nie jest. Piękny chmielowy bukiet, poparty przy degustacji egzotyczną owocowością i nutą żywiczną, goryczka dobrze zaznaczona aczkolwiek nie za ostra. Idealnie zbalansowana APA, treściwa, bogata w smaki. Właściwie mogła by uchodzić za AIPA choć tu tylko 13°Blg. Świetne piwo.
- Stout świąteczny 18°Blg, 6%. Dobrze wyleżakowany bo uwarzony z myślą o grudniowych świętach. Pachnie ciemnym słodem z odrobiną orzeszków cola, W smaku sporo korzennych przypraw, cynamonu, goździków, na bazie ciemnego słodu wygładzonego laktozą. Jednak nie ma przesadnej słodkości. Smaczny stout, ciekawie się go pije w upalny dzień
.
- Porter bałtycki 20°Blg, 8%. Tu również długie leżakowanie bo od sierpnia 2020. Klasyczny, bardzo gładki, nuty ciemnosłodowe z łagodną czekoladą i odrobiną sosu sojowego, alkohol niewyczuwalny. Smaczny.
Ceny pierwszych pięciu piw się nie różnią: 9 zł - 0,3, 14 zł - 0,5 l, 23 zł - 1 l. Porter natomiast odpowiednio 14, 19, 29 zł. Deska próbek 6x0,125 l - 25 zł.
Podawano w kuflach firmowych, tylko Witbier w szklance do pszenicy. Siedziałem na ogródku i podkładek nie było, nie widziałem ich też na barze.
Piwa bardzo dobre, na pewno nie można ominąć tego browaru będąc w Gdańsku.
Obecne godziny otwarcia: pon-czw, nd. 12-22.30, pt, sob. 10-23.45.
Na fotkach: wejście i ogródek, warzelnia, tankofermentory 24 hl, tankofermentory 12 hl, samoobsługowe nalewaki
Comment