Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Szymbark, Szymbarskich Zakładników 12, Browar Kaszëbskô Kóruna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
    Doppel wypity i mi smakował .Miodek pyszny ,nie nachalny ,dla mnie w sam raz.
    Wybacz, ale mam jedno "ale". Nie pisz proszę, że to piwo było wybitne, bo po prostu ono nie mogło być takim. To piwo było całkowicie pozbawione cech klasycznego podwójnego kozła.
    A to, że tobie ono smakowało, to kwestia bezsporna

    Leave a comment:


  • crocco
    replied
    A w drugiej butelce Kasebsczi Miiód Piwny była zawartość Szimborsczi Smok.Przypadek czy bajzel w browarze?

    Leave a comment:


  • crocco
    replied
    Doppel wypity i mi smakował .Miodek pyszny ,nie nachalny ,dla mnie w sam raz.

    Leave a comment:


  • crocco
    replied
    Byłem tam 29 czerwca i co do smaków trochę się zawiodłem .Byłem szczególnie ciekawy truskawki ale nie było,pszeniczka podła choć ona akurat miała fajną gęstą i długo stojącą pianę,pils taki sobie, doppel czeka na jutro ale po waszych opisach boję się go otwierać aby się nie zawieść.
    Ogólnie CERM to tandeta nastawiona na konsumpcję i wyzysk tłumu który tam przyjeżdża a szkoda ,bo mogło by to być miejsce do którego chciało by się wracać .Ja takiej potrzeby nie czuję.
    Jest lipiec więc może czas na nową podwyżkę?hehe

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    Myslę, że gdyby zebrać wszystkie podane przez was powody do kupy to mielibyśmy przejrzysty obraz obecnej sytuacji. Z jednej strony brak odpowiednich szkół a z drugiej fakt, że dobremu specjaliście trzeba trochę grosza zapłacić. Żeby uwarzyć poszczególne style, myslę że trzeba je najpierw poznać od strony czysto konsumenckiej, spróbować jednego czy drugiego przedstawiciela, przejechać się do minibrowaru/pijani i spróbowac wersji beczkowej. Trzeba mieć świadomosć co się chce uwarzyć i posiadać jakichś ideał do którego będzie się dążyć. Jak się tego nie zrobi to nie ma szans żeby samemu stworzyć dobre piwo tylko dzięki kursowi pana Gałasiewicza. I tak zdarzaja się kwiatki pokroju "english ale" które smakuje jak weizen.
    Last edited by pioterb4; 03-07-2011, 14:24.

    Leave a comment:


  • Micho441
    replied
    Dodam iż szkoła ma klasy m.in. barmanów-kelnerów gdzie i praktycznie uczą jak, w czym i do jakich potraw podać dane piwo.Restauracja szkolna jest ogólnodostępna a obsługują ją uczniowie szkoły w ramach praktyki zawodu.

    Leave a comment:


  • Micho441
    replied
    Näin panimo toimii​ Mallasvarasto, mallas toimitetaan koululle säkkitavarana Rouhintahuone, maltaat rouhitaan kaksivalssimyllyllä Mäskikattila, mallasrouhe mäskätään veteen, maltaissa oleva tärkkelys hajoaa veteen Siiviläamme, mäskistä erotetaan vierre, mäskäysjäte eli Rapa johdetaan ulos ja käytetään eläinten rehuksi Vierteenkeitto, vierre keitetään, keiton aikana lisätään humalat Whirpool, whirpoolissa erotetaan keiton aikana muodostuneet kiinteät, ei-halutut aineet eli Rupa Vierteen jäähdytys ja […]

    Leave a comment:


  • Micho441
    replied
    Miałem na myśli szkoły zawodowe i średnie gdzie w czasie nauki odbywają praktyki zawodowe od podstaw(praca raczej fizyczna) pod bacznym okiem doświadczonego piwowara.
    Jaką to praktykę zawodową, nie mylić z wiedzą teoretyczną mają absolwenci polskiej Wyższej szkoły?Właściciela nowootwartego mini browaru nie jest stać na zatrudnienie stażysty.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    Prawdziwym problemem jest to, że konsumenci nie wiedzą jak powinny te piwa smakować i niedoleżakowane albo kwaśne piwo łykają bez mrugnięcia okiem, jak młode kormorany. Gdyby było inaczej, nikt by zatrudniał ludzi bez wystarczającej praktyki/doświadczenia.
    Micho441, fachowców nie brakuje, tylko trzeba im odpowiednio zapłacić. Wyższe szkoły w Polsce też kształcą piwowarów.
    Last edited by delvish; 03-07-2011, 10:09.

    Leave a comment:


  • Micho441
    replied
    To jest właśnie cała prawda o otwieranych w Polsce minibrowarach.Ale skąd mają brać piwowarów skoro praktycznie nie ma u nas szkół kształcących fachowców.
    Np. w Finlandi są dwa Szkolne browary gdzie adepci oprócz wiedzy teoretycznej nabierają wiedzę praktyczną.Za kilka lat będą mieli Finowie efekty i powstające browary będą miały fachową kadrę.
    U nas pewnie prawodawca nie zezwoliłby z powodu małoletności uczniów takiej szkoły.

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    Czyli przejscie z dzieła pokazowego na dzieło miejscowego piwowara odbyło się w brutalny sposób. Wydaje mi się, ze to też jes spory mankament niektórych naszych mikrusów - za piwowara obierają sobie kogoś prawie z ulicy, bo dostawca sprzętu powiedział że w 2 miesiace zrobi z niego artystę.

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    Wnioski z wczorajszej wizyty niestety optymizmem mnie nie napawają.
    Jasne wodniste, niedoleżakowane.
    Pszeniczne, płytkie, z brutalnym akcentem cytrynowym zasłaniającym ewentualne inne smaczki.
    Doppelbock takiego piwa już nie ma. Miało tak wiele wad, że cały czas się zastanawiam czy dalej je nazywać koźlakiem.

    Leave a comment:


  • docent
    replied
    Wizyta w tym browarze wymaga poświęceń. Najpierw niezmotoryzowanych czeka około 6 kilometrowa droga (pod górkę) ze stacji kolejowej Wieżyca. Na szczęście autostop ciągle funkcjonuje. Potem słynna kwestia opłaty za wstęp. Nic to, gdy już docieramy na miejsce możemy podziwiać okazałe miedziane kadzie. Są one pieczołowicie i nieustannie czyszczone przez chyba specjalnie w tym celu wynajętego człowieka To ewenement na skalę środkowoeuropejską pokazujący zarazem, jaki tu tłum przewija się w czasie dni wolnych.

    Piw do spróbowania były cztery. Truskawka skończyła się zanim się zdecydowałem...

    Najpierw pszenica czyli Pùcczi Rëbôk - zapach drożdżowy, smak młodego, niedoleżakowanego piwa. Na szczęście po kilku łykach przestaje to przeszkadzać.

    Kolejne to podwójny koźlak czyli Szimbarsczi smók - dla mnie to jest zawsze najlepsze piwo dostępne w browarach uruchamianych przez Andrzeja Gałasiewicza. Drobna i gęsta beżowa piana. Słodowo-owocowy zapach. W smaku pełne choć nie tak gęste jak powinno być w przypadku doppelbocka. Ale i tak świetne piwo.

    Zamiast truskawki wziąłem miodowe czyli Kósciersczi Miód Piwny. I tu zaskoczenie (choć kaszubka za baru uprzedzała) - ciemna barwa, karmelowy zapach, słodkość wyłącznie w posmaku. Miód nienachalny, bardzo stonowany. Obok Miodnego z Kormorana najlepsze w Polsce ciemne miodowe.

    No i na koniec wziąłem łyka jasnego (Kartësczi Mnich) bo zostałem uprzedzony, że piwo ma tylko 2 tygodnie. No i fakt, w zapachu niedoleżakowanie, w smaku pustawe. Szkoda, że takie piwo oferuje się klientom.

    Piwo w cenie 7 pln za 0,4. Na wynos korpulentna kaszubka polała litr koźlaka do PETa za 14 pln. Nie polecam za to niskiej i chudawej - nie dolewa i trzeba się prosić o podkładki

    Sam CEPR to takie mydło i powidło wymieszane z cepelią. Z jednej strony browar, z drugiej zainscenizowany rosyjski łagier z pociągiem zesłańców stojącym w lesie. Najdłuższa deska i największy fortepian świata. Ale ludzie walą drzwiami i oknami. Przynajmniej zobaczą, że jest coś poza Żubrem, którego parasole ciągle dają cień tłumom zwiedzających.

    Foty z wizyty w Kaszëbskô Kóruna jak zwykle na Polskich Minibrowarach.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    A hasło? Nie trzeba podawać żadnego hasła? Np.
    Uppsala (tu pasowałby oryginalny odzew)
    albo
    W zeszłym roku o tej porze padał deszcz...

    Leave a comment:


  • tfur
    replied
    do listy wymagań dopisałbym jeszcze takie mianowicie,
    żeby każdy chętny napisał krótkie podanie z uzasadnieniem,
    "że to piwo jest mu naprawdę potrzebne"

    oxuialce

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎