Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Szymbark, Szymbarskich Zakładników 12, Browar Kaszëbskô Kóruna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Senior
    • 11-2004
    • 3508

    #91
    A hasło? Nie trzeba podawać żadnego hasła? Np.
    Uppsala (tu pasowałby oryginalny odzew)
    albo
    W zeszłym roku o tej porze padał deszcz...
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • docent
      Senior
      • 10-2002
      • 5205

      #92
      Wizyta w tym browarze wymaga poświęceń. Najpierw niezmotoryzowanych czeka około 6 kilometrowa droga (pod górkę) ze stacji kolejowej Wieżyca. Na szczęście autostop ciągle funkcjonuje. Potem słynna kwestia opłaty za wstęp. Nic to, gdy już docieramy na miejsce możemy podziwiać okazałe miedziane kadzie. Są one pieczołowicie i nieustannie czyszczone przez chyba specjalnie w tym celu wynajętego człowieka To ewenement na skalę środkowoeuropejską pokazujący zarazem, jaki tu tłum przewija się w czasie dni wolnych.

      Piw do spróbowania były cztery. Truskawka skończyła się zanim się zdecydowałem...

      Najpierw pszenica czyli Pùcczi Rëbôk - zapach drożdżowy, smak młodego, niedoleżakowanego piwa. Na szczęście po kilku łykach przestaje to przeszkadzać.

      Kolejne to podwójny koźlak czyli Szimbarsczi smók - dla mnie to jest zawsze najlepsze piwo dostępne w browarach uruchamianych przez Andrzeja Gałasiewicza. Drobna i gęsta beżowa piana. Słodowo-owocowy zapach. W smaku pełne choć nie tak gęste jak powinno być w przypadku doppelbocka. Ale i tak świetne piwo.

      Zamiast truskawki wziąłem miodowe czyli Kósciersczi Miód Piwny. I tu zaskoczenie (choć kaszubka za baru uprzedzała) - ciemna barwa, karmelowy zapach, słodkość wyłącznie w posmaku. Miód nienachalny, bardzo stonowany. Obok Miodnego z Kormorana najlepsze w Polsce ciemne miodowe.

      No i na koniec wziąłem łyka jasnego (Kartësczi Mnich) bo zostałem uprzedzony, że piwo ma tylko 2 tygodnie. No i fakt, w zapachu niedoleżakowanie, w smaku pustawe. Szkoda, że takie piwo oferuje się klientom.

      Piwo w cenie 7 pln za 0,4. Na wynos korpulentna kaszubka polała litr koźlaka do PETa za 14 pln. Nie polecam za to niskiej i chudawej - nie dolewa i trzeba się prosić o podkładki

      Sam CEPR to takie mydło i powidło wymieszane z cepelią. Z jednej strony browar, z drugiej zainscenizowany rosyjski łagier z pociągiem zesłańców stojącym w lesie. Najdłuższa deska i największy fortepian świata. Ale ludzie walą drzwiami i oknami. Przynajmniej zobaczą, że jest coś poza Żubrem, którego parasole ciągle dają cień tłumom zwiedzających.

      Foty z wizyty w Kaszëbskô Kóruna jak zwykle na Polskich Minibrowarach.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • abernacka
        Senior
        • 12-2003
        • 10837

        #93
        Wnioski z wczorajszej wizyty niestety optymizmem mnie nie napawają.
        Jasne wodniste, niedoleżakowane.
        Pszeniczne, płytkie, z brutalnym akcentem cytrynowym zasłaniającym ewentualne inne smaczki.
        Doppelbock takiego piwa już nie ma. Miało tak wiele wad, że cały czas się zastanawiam czy dalej je nazywać koźlakiem.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • pioterb4
          Senior
          • 05-2006
          • 4322

          #94
          Czyli przejscie z dzieła pokazowego na dzieło miejscowego piwowara odbyło się w brutalny sposób. Wydaje mi się, ze to też jes spory mankament niektórych naszych mikrusów - za piwowara obierają sobie kogoś prawie z ulicy, bo dostawca sprzętu powiedział że w 2 miesiace zrobi z niego artystę.

          Comment

          • Micho441
            • 04-2008
            • 812

            #95
            To jest właśnie cała prawda o otwieranych w Polsce minibrowarach.Ale skąd mają brać piwowarów skoro praktycznie nie ma u nas szkół kształcących fachowców.
            Np. w Finlandi są dwa Szkolne browary gdzie adepci oprócz wiedzy teoretycznej nabierają wiedzę praktyczną.Za kilka lat będą mieli Finowie efekty i powstające browary będą miały fachową kadrę.
            U nas pewnie prawodawca nie zezwoliłby z powodu małoletności uczniów takiej szkoły.

            Comment

            • delvish
              Senior
              • 11-2004
              • 3508

              #96
              Prawdziwym problemem jest to, że konsumenci nie wiedzą jak powinny te piwa smakować i niedoleżakowane albo kwaśne piwo łykają bez mrugnięcia okiem, jak młode kormorany. Gdyby było inaczej, nikt by zatrudniał ludzi bez wystarczającej praktyki/doświadczenia.
              Micho441, fachowców nie brakuje, tylko trzeba im odpowiednio zapłacić. Wyższe szkoły w Polsce też kształcą piwowarów.
              Last edited by delvish; 03-07-2011, 10:09.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Micho441
                • 04-2008
                • 812

                #97
                Miałem na myśli szkoły zawodowe i średnie gdzie w czasie nauki odbywają praktyki zawodowe od podstaw(praca raczej fizyczna) pod bacznym okiem doświadczonego piwowara.
                Jaką to praktykę zawodową, nie mylić z wiedzą teoretyczną mają absolwenci polskiej Wyższej szkoły?Właściciela nowootwartego mini browaru nie jest stać na zatrudnienie stażysty.

                Comment

                • Micho441
                  • 04-2008
                  • 812

                  #98
                  Näin panimo toimii​ Mallasvarasto, mallas toimitetaan koululle säkkitavarana Rouhintahuone, maltaat rouhitaan kaksivalssimyllyllä Mäskikattila, mallasrouhe mäskätään veteen, maltaissa oleva tärkkelys hajoaa veteen Siiviläamme, mäskistä erotetaan vierre, mäskäysjäte eli Rapa johdetaan ulos ja käytetään eläinten rehuksi Vierteenkeitto, vierre keitetään, keiton aikana lisätään humalat Whirpool, whirpoolissa erotetaan keiton aikana muodostuneet kiinteät, ei-halutut aineet eli Rupa Vierteen jäähdytys ja […]

                  Comment

                  • Micho441
                    • 04-2008
                    • 812

                    #99
                    Dodam iż szkoła ma klasy m.in. barmanów-kelnerów gdzie i praktycznie uczą jak, w czym i do jakich potraw podać dane piwo.Restauracja szkolna jest ogólnodostępna a obsługują ją uczniowie szkoły w ramach praktyki zawodu.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Senior
                      • 05-2006
                      • 4322

                      Myslę, że gdyby zebrać wszystkie podane przez was powody do kupy to mielibyśmy przejrzysty obraz obecnej sytuacji. Z jednej strony brak odpowiednich szkół a z drugiej fakt, że dobremu specjaliście trzeba trochę grosza zapłacić. Żeby uwarzyć poszczególne style, myslę że trzeba je najpierw poznać od strony czysto konsumenckiej, spróbować jednego czy drugiego przedstawiciela, przejechać się do minibrowaru/pijani i spróbowac wersji beczkowej. Trzeba mieć świadomosć co się chce uwarzyć i posiadać jakichś ideał do którego będzie się dążyć. Jak się tego nie zrobi to nie ma szans żeby samemu stworzyć dobre piwo tylko dzięki kursowi pana Gałasiewicza. I tak zdarzaja się kwiatki pokroju "english ale" które smakuje jak weizen.
                      Last edited by pioterb4; 03-07-2011, 14:24.

                      Comment

                      • crocco
                        Senior
                        • 12-2010
                        • 590

                        Byłem tam 29 czerwca i co do smaków trochę się zawiodłem .Byłem szczególnie ciekawy truskawki ale nie było,pszeniczka podła choć ona akurat miała fajną gęstą i długo stojącą pianę,pils taki sobie, doppel czeka na jutro ale po waszych opisach boję się go otwierać aby się nie zawieść.
                        Ogólnie CERM to tandeta nastawiona na konsumpcję i wyzysk tłumu który tam przyjeżdża a szkoda ,bo mogło by to być miejsce do którego chciało by się wracać .Ja takiej potrzeby nie czuję.
                        Jest lipiec więc może czas na nową podwyżkę?hehe

                        Comment

                        • crocco
                          Senior
                          • 12-2010
                          • 590

                          Doppel wypity i mi smakował .Miodek pyszny ,nie nachalny ,dla mnie w sam raz.

                          Comment

                          • crocco
                            Senior
                            • 12-2010
                            • 590

                            A w drugiej butelce Kasebsczi Miiód Piwny była zawartość Szimborsczi Smok.Przypadek czy bajzel w browarze?

                            Comment

                            • abernacka
                              Senior
                              • 12-2003
                              • 10837

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crocco Wyświetlenie odpowiedzi
                              Doppel wypity i mi smakował .Miodek pyszny ,nie nachalny ,dla mnie w sam raz.
                              Wybacz, ale mam jedno "ale". Nie pisz proszę, że to piwo było wybitne, bo po prostu ono nie mogło być takim. To piwo było całkowicie pozbawione cech klasycznego podwójnego kozła.
                              A to, że tobie ono smakowało, to kwestia bezsporna
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • grzeber
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 2868

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wybacz, ale mam jedno "ale". Nie pisz proszę, że to piwo było wybitne, bo po prostu ono nie mogło być takim. To piwo było całkowicie pozbawione cech klasycznego podwójnego kozła.
                                A to, że tobie ono smakowało, to kwestia bezsporna
                                Abernacki czepiasz się!
                                Crocco napisał, że piwo jest wypite, a nie wybitne.
                                pozdrawiam
                                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎