Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Bartoszyce, Pl. Konstytucji 3 Maja 35, Kraftowy browar & tapas

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Senior
    • 07-2007
    • 2151

    Bartoszyce, Pl. Konstytucji 3 Maja 35, Kraftowy browar & tapas

    Nowy browar restauracyjny na mapie Warmińsko - Mazurskiego. Na roku głównego placu miasta który niedawno przeszedł rewitalizację i prezentuje się bardzo elegancko, warto pospacerować.
    Restauracja malutka, około 10 stolików plus ława z wysokimi siedzeniami. Klimat i wystrój taki barowy ale czysty gustowny z drewnianym barem i drewnianym wykończeniem ścian. Upchane na sali fermentory oraz kadź warzelna.
    Kuchnia wygląda tak że przystawki reprezentują kuchnię hiszpańską a dania główne w większości meksykańską. Rano serwowane są śniadania, hiszpańskie lub meksykańskie.
    Ceny bardzo przyzwoite, najdroższe danie jak dobrze pamiętam nie przekraczało 29 PLN.
    Próbowałem tylko Chilli Con Carne i było bardzo smaczne.

    Piwo:
    W karcie były 4, w rzeczywistości 3, ponieważ IPA jeszcze leżakowała.
    1. Pszeniczne Weizenbock - 11 PLN
    2. Belgijskie Pale Ale - 9 PLN
    3. Ciemne Milk Stout - 10 PLN
    4. IPA - 10 PLN

    Ceny za 0,5 l, są też dostępne 0,3 i 3,0 litry.
    Piw na wynos na razie nie ma ale jak się poprosi to naleją do PETki.
    Piwa dość przyzwoite, chociaż style trochę pomieszane dotyczy Weizenbocka i BPA.
  • beerek62
    Senior
    • 04-2010
    • 1036

    #2
    Mają coś dla kolekcjonerów?
    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

    Comment

    • Gringo
      Senior
      • 07-2007
      • 2151

      #3
      Nic nie widziałem, kufle czyste, podstawek nie dawali. Muszę sobie tez wyrobić nawyk zapytania o takie rzeczy butelek nie ma więc i pewnie jeszcze etykiet i kapsli również nie ma.
      Ten browar pachnie jeszcze nowością.
      Last edited by Gringo; 27-06-2020, 18:39.

      Comment

      • dadek
        Senior
        • 09-2005
        • 4538

        #4
        Do Bartoszyc dotarliśmy 25.07.2020 w silnej browarbizowej ekipie i to specjalnym pociągiem.
        Prawie 4 godzinna przerwa wystarczyła w zupełności by spróbować piw i jedzenia w nowym browarze.
        Jest tu bardzo przyjemnie, wręcz przytulnie, wnętrze pomysłowo zaprojektowane, głównie w drewnie. Sala nieduża ale mieści cały sprzęt browaru (Joh. Albrecht). Kocioł warzelny zamontowano na barze, po prawej w głębi sali stoją 3 tankofermentory o pojemności 10 hl. Zastanawialiśmy się gdzie jest kadź filtracyjna, wszystko się wyjaśniło gdy przybył Grzegorz Wieszun - właściciel i piwowar. Za barem pokazał nam dolną wysuwaną "szufladę" pod kotłem, która to właśnie pełni funkcję kadzi filtracyjnej. I w tej chwili już było jasne, że to sprzęt odkupiony z dawnego warszawskiego Grill de Brasil. Trochę to ciężka praca bo wybicie 320 hl, więc do uwarzenia są 3 warki by napełnić jeden tank.
        Jednak da się zrobić całkiem dobre piwa. Na chwilę obecną warzy się 4 rodzaje (jak wymienił Gringo), 25.07 były dostępne 3:

        - IPA 13°Blg, 5,3% https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135755
        - Ciemne Milk stout 14°Blg, 5,4% https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135756
        - Pszeniczne Weizebock 15°Blg, 5,4% https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135758

        Jak widać wszystkie piwa są górnej fermentacji i pan Grzegorz nie zamierza tego zmieniać.
        Do warzenia stosuje słody Viking.

        Koledzy z zadowoleniem wypowiadali się o zamówionych daniach. Jak się okazało kuchnia meksykańska i hiszpańska to domena pana Grzegorza, który wieczorami gdy frekwencja jest największa, sam zakłada służbowy uniform przygotowując jedzenie i obsługując gości. A rezerwacje widniały na 90% stołów.

        Warto wpaść będąc w okolicy. Godziny otwarcia: wt-czw. 11-21, pt, so. 11-23, nd. 12-21, pon. nieczynne.

        Fotki w galerii:






        Wracając na dworzec PKP zahaczyliśmy o stary bartoszycki browar, który stoi 3 minuty piechotą od rynku. Tak się prezentuje:
        Attached Files
        Last edited by dadek; 28-08-2020, 02:11.

        Comment

        • pebejot
          Senior
          • 01-2010
          • 1412

          #5
          Odwiedziliśmy Bartoszyce z kolegą Szablarzem niecałe 3 miesiące po wizycie Dadka i jednocześnie w ostatnich dniach przed ponownym zamknięciem gastronomii.
          Niestety pociągi pasażerskie do Bartoszyc nie dojeżdżają już od kilkunastu lat i byliśmy skazani na koszmarną podróż dziadowskim, ciasnym busem.
          Smutny jest los miejscowej ludności w wielu regionach Polski, skazanych na tą dziką formę transportu zbiorowego.

          Miejscówka bardzo oryginalna.
          Browar restauracyjny z kuchnią meksykańską wkomponowany w obrzydliwy blok mieszkalny przy odnowionym deptaku w centrum miasta.
          Czad!

          Jak wspomniał Dadek w ofercie są 4 piwa, my również mieliśmy do spróbowania trzy:

          - Belgijskie Pale Ale 14°Blg, 5,6% - 6 / 9 zł
          - Pszeniczne Weizenbock 15°Blg 5,4% - 8 / 11
          - Milk Stout 14°Blg 5,4 % - 7 / 10 zł

          Jeśli chodzi o kolekcjonerstwo to wygląda na to, że póki co nic nie mają, nawet firmowego szkła i podkładek.

          Kuchnia meksykańska na wysokim poziomie, a to rzadkość w tej części geograficznej.
          Zupy w cenie 14 - 15 zł (w tym zupa z kaktusem i soczewicą), dania główne 28 - 32 zł.
          Zakąski / przystawki w cenie 25 - 27 zł.
          Wybrałem zupę Aztecką z kurczakiem, awokado, czosnkiem, czerwoną cebulą i kolendrą, oraz eskalopki wieprzowe z frytkami.

          Załączam zdjęcia usprawiedliwiając ten czyn lockdownem galerii i gastronomii.

          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎