Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Wodzisław Śląski, Syrokomli 17, Staro Stodoła

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 938

Wodzisław Śląski, Syrokomli 17, Staro Stodoła

Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, okazało się, że w moim rodzinnym mieście pojawił się browar. Ku mojej wielkiej konsternacji, okazało się, że działa on od 2024 roku, a ja tego faktu nie odnotowałem. Staro Stodoła to knajpa w stylu "dom przyjęć", na uboczu miasta, toteż nigdy z kolegami nie mieliśmy inklinacji ku odwiedzeniu jej. Kojarzyło mi się bardziej z miejscem, w którym organizujesz komunię, niż do którego idziesz na piwo z ekipą. No i masz babo placek, jaki wstyd.

Staro Stodoła - początkowo jako Pub Stodoła - działa od 2004 roku. Powstała na fundamentach, uwaga, zdziwicie się... stodoły. Jest to przestronne miejsce w klimacie karczmy, ma spory parking, zadaszony ogródek oraz plac zabaw. Siedzi się tam przyjemnie, obsługa jest miła. Czynne jest tylko w weekendy. Można tam zjeść, mamy standardowe zestawy obiadowe, jest pizza. Ceny w miarę.

Przechodząc do piwa: w dniu mojej wizyty (16 sierpnia), na kranie było pięć pozycji:
    Jasny Pieron 5,2%
    Czorny Gizd 4,6%
    Mocny Pieron IPA 6,5%
    Myntno Frela 4,7% (pszeniczne, okolicznościowo z dodatkiem... właśnie nie pamiętam czego, ale czegoś rześkiego - mięty? Szałwii? Coś w tym stylu)
    Ciynki Pieron 0%

Ceny: 11/9 zł za 0,5/03l., poza IPA które jest za 14 zł.

Próbowałem wszystkich piw, i co tu mówić... były fantastyczne. Bez wad, z wyrazistą goryczką gdzie było trzeba, ten nieznany dodatek w Myntnej Freli wprowadzał świetny orzeźwiający posmak. Pils idealny, IPA wzorcowa. Ciynki to takie bezalko, które można pić ze smakiem. Szok i niedowierzanie tylko się powiększyły - nie dość, że w moim mieście jest browar, to jeszcze taki z topki tych, które odwiedziłem. Nie wiem, jak na to zareagować

Piwo jest nie do dostania nigdzie poza samą Stodołą. Nie ma co go szukać w okolicznych sklepach. Leją na wynos do petek, jeśli ktoś potrzebuje.
  • ART
    mAD'MINd
    🍺
    • 2001.02
    • 24575

Pankracy wspominał niedawno w wątku w Ogólnym, nie robiłem sobie wielkiej nadziei, a tu proszę proszę! Dzięki za reckę. Wiesz może czy leją też w butle czy tylko z kranu? A.. ok, do petów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; Dzisiaj, 10:15.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
    Przetwarzanie...